Beskrivning

fransk författare och förmögen konstvän

Kjöbenhavn Måndag d. 30 Mars 1885 30 mars 1885
Osäker koppling Har träffat Amic, en av Bastiens nära vänner, på järnvägen i Sverige.
Osäker koppling Amic har varit i Konstantinopel, Odessa, Moskva, S:t Petersburg, Helsingfors.
Osäker koppling Dagnans tavla är ypperlig, enligt Amic.
Odaterat 1 januari 1886
Har varit på Henri Amics egendom, hans "château", vid Chantilly tillsammans med Courtois, Dagnan, Bastiens bror, anatomen dr Poirier, baron de Saxe, Porel, direktör för Odeon med flera.
De som inte jagade på Amics lantställe promenerade i trakten: man ser staden Saint Leu, hertig Aumales slott, Chantilly; Edelfelt beskriver landskapet.
Amic är förmögen, kan använda sina pengar på att protegera konstnärer och författare.
Amics mor bor i Cannes om vintrarna.
Beskrivning av Amics lantställe.
Hos Amic: först frukost, sedan middag och samvaro; högläsning, sång, musik; Porel sjöng franska bondvisor.
Amic är berest.
Paris d. 15 januari 1886 15 januari 1886
Edelfelt är bjuden till landet till Amic, en av Bastiens vänner, tillsammans med ett sällskap för jaktparti; Dagnan och Edelfelt jagar inte, men får säkert dagen att gå med Amics böcker och samlingar.
Amic är förmögen och umgås med konstnärer och författare.
Paris d. 4 februari 86 4 februari 1886
Resplanen är att måla i Nizza och Cannes, där Amic finns; tillbringa en dag i Marseille; Edelfelt kommer att tänka på Alexandra Edelfelt som reste på samma ställen som ung.
Paris Påskafton 86 24 april 1886
Edelfelt har tillsammans med Meyer Söderhjelm, Neiglick, Amic, Dagnan och Aublet varit på andlig Wagnerkonsert på långfredagen; i publiken Bonnat och Puvis de Chavannes.
Paris, tisdag d. 11 maj 86 11 maj 1886
Edelfelt har bjudit Jean Baptiste Pasteur och Amic på middag på restaurang Ladoyen som tack för den vänlighet de visat; det hällregnade men stämningen var god.
Edelfelt är bjuden till Amics lantställe tillsammans med Dagnan, Dagnans fru och deras son, Pasteur med fru, Courtois, Stetten m.fl.
Paris, tisdag d 18 maj 86 18 maj 1886
Edelfelt har varit på Amics lantställe med alla Bastiens gamla vänner och hans mor, som liknar Emelie Levong; andra gäster: Dagnan, Amics mor och syster Madame Guignard, Madame Bulard, Madame Emile Bastien.
Beskrivning av Amics lantställe: parken, trädgården, blommorna, palatset, djuren.
Sex barn och sex hundvalpar var med hos Amic; om den danska hunden, som är vackrare än Bella.
Om torsdag reser Edelfelt kanske till Chantilly till Amic för att studier för "I Luxembourgträdgården"; kan inte begripa att han inte får tillåtelse att måla i Luxembourgträdgården.
Paris d. 9 februari 87 9 februari 1887
Amics svåger Guignard, erbjuder sin vinterträdgård [drivhus eller växthus] för Edelfelt att måla färdigt "I Luxembourgträdgården" i; det är bra eftersom vädret är så kallt att det inte går att måla ute.
Paris, lördag d 26 februari 86 [ändrat med blyerts till 87] 26 februari 1887
Alla Edelfelts vänner är oskadda av jordbävningen; Pasteurs i Bordighera, Chambure i Nizza, Amic med mor, systrar och svägerska i Cannes.
Paris Påskdagen 1888 1 januari 1888
I onsdags ordnade de en middag för Courtois, Dagnan, Stetten, Amic; det var en livlig stämning och de talade om konst och musik, om Paris och provinsen; först serverades soppa, sedan lax, filet gardinier, sallad, äppelkaka, ost och frukt; Marguerite hade köpt lax i hallarna, men den var röd inuti, vilket gjorde henne upprörd och Pierre fick fortsätta matlagningen efter laxen.
Ellan var förtjust i Dagnans kloka omdömen, som var mjuka i det yttre och bitande grunden, hon skrattade åt Amics historier, och menade att Courtois är en principfast bonde.
Paris 17 maj 88 17 maj 1888
Prins Eugen gav stor middag igår; gäster var Dagnan, Gervex, Roll, Wahlberg, Salmson, Amic, herrskapet Guignard; Ellan och Madame Amic var de enda damerna; Ellan var vackert klädd, decolleterad i ljusgrå klänning med ljusgula rosor, och på briljant humör, hon beundrades av konstnärerna, särskilt Roll och Gervex.
Paris 31 maj 1888 31 maj 1888
Edelfelt och Ellan reser kanske nästa vecka till Amics lantställe; han har bjudit många gånger och förnyade inbjudan igår.
Paris 13 juni 1888 13 juni 1888
Åker till Amic på landet på lördag och söndag; övriga gäster: Madame Henri Greville och Vennerberg.
Paris 20 juni 1888 20 juni 1888
Varit på Amics lantställe på lördag och söndag, så att Ellan skulle få sova; en påfågel störde hennes sömn.
På Amics lantställe var det många andra gäster: författarinnan Henry Greville (Louise Durand) med man, Amics mor, Gunnar Vennerberg, mr Colzon med vacker och fet fru och hennes bror, Madame Guillaumet, som är änka efter konstnären; man blev tvungen att hålla dem sällskap.
Kunde inte stanna längre hos Amic, eftersom modellen väntade i Paris; det var också kallt, så lantvistelsen gick inte att utnyttja till att måla ute.
Amics är gästfria.
Prins Eugen trivdes bra hos Amic; han menar att han aldrig trivts så bra hos främmande människor.