Beskrivning

chefredaktör, ordförande för Helsingfors fattigvårdsverk

Fragment 1 januari 1872
Edelfelt ber hälsa Morbror Gustaf Brandt , Leonard Serlachius, Axel Antell och Mille (Emil) Cedercreutz; han ger pussar åt Anni, Ellen och Butti (Berta) Edelfelt.
Granbäck, d. 23 Juli 1872. 23 juli 1872
Då Edelfelt anlände till Granbäck väntade brev från Alexandra Edelfelt och Axel Antell.
Granbäck d. 15 Aug. 1872. 15 augusti 1872
Edelfelt har fått brev av morbror Gustaf Brandt, Axel Antell och Gunnar Berndtson, som för närvarande vistas i Falun.
Granbäck d. 22 Aug. 72 (Thorsdag). 22 augusti 1872
Axel Antell har skrivit till Edelfelt flera gånger.
Gripsholm d. 23 Sept 72. 23 september 1872
Edelfelt måste sluta brevet då kvällsvard i Mariefred väntar; han hälsar till morbror Gustaf Brandt, Leonard Serlachius, Lulle (Julian) Serlachius, Mille (Emil) Cedercreutz och Axel Antell.
Antwerpen d. 2 Oktober 73. 2 oktober 1873
Edelfelt fick brev av Axel Antell och ber Alexandra Edelfelt hälsa alla bekanta i Helsingfors.
Antwerpen d 13 Nov. 1873. – 13 november 1873
Edelfelt har fått brev av Axel Antell; herrskapet Antell stannar i Stockholm kanske över jul; Lulle (Julian) Serlachius brev är liksom Antells obesvarat; Alexandra Edelfelt kan genom Mille (Emil) Cedercreutz hälsa dem att Edelfelt går i "skrivartankar".
Axel Antell har skickat studentkatalogen, som Edelfelt noggrant studerat.
Antwerpen d 24. Nov. 73. 24 november 1873
Av Leonard Serlachius brev framgår att det varit glada tider inom studentkretsarna; Edelfelt håller som bäst på att skriva till Lulle (Julian) Serlachius och Axel Antell och säger till Alexandra Edelfelt att be dem inte bli rasande på hans tröghet.
Antwerpen d. 6 December. – 6 december 1873
Edelfelt är nyfiken på Lulle (Julian) Serlachius eller Axel Antells brev om nyländska festen; Lulles brev kommer att vara en beskrivning av hans sällhet och lycksalighet den aftonen.
Antwerpen d 11 December 11 december 1873
Tidningarna och Axel Antells brev ger ytterligare en bild av livet i Helsingfors.
Både Alexandra Edelfelt och Axel Antell nämner soarén hos de la Chapelles i sina brev; Edelfelt väntar med nyfikenhet på detaljer från Lulle (Julian) Serlachius.
Antwerpen d. 23 Dec. 73. – 23 december 1873
Axel Antell har skickat Dietrichsons vandringsminnen och streckat under talande ställen i boken.
Antwerpen d 2 Januari 1874. 2 januari 1874
Ett gott och lyckligt år önskar Edelfelt; brev från Alexandra Edelfelt lyser upp tillvaron; han har också fått brev från Axel Antell; julfirandet kan de läsa om i Edelfelts brev till Morbror Gustaf Brandt.
Edelfelt måste avsluta brevet så det hinner med eftermiddagståget till Cöln; han ber Alexandra Edelfelt framföra nyårshälsningar till kamraterna, systrarna, Tajta (Fredrika Snygg) och Tante Gadd.
Edelfelt bad för egen del inför det kommande året om flit och energi att komma någon vart på den svåra bana han valt; på nyårsmorgonen önskade han gott nytt år åt hotellägarna herr och fru Baptiste, "slukade" Alexandra Edelfelts och Axel Antells brev, samt gjorde visiter till Polydore Beaufaux, Nicaise de Keyser och Joseph Van Loon.
Antwerpen d. 8 Januari. 74. 8 januari 1874
Edelfelt hälsar till sina systrar och önskar Ellen Edelfelt flit och framgång i skolan; han ber Alexandra Edelfelt hälsa Lulle (Julian) Serlachius, Leonard Serlachius, Axel Antell och Tante Gadd; Edelfelt ber om förlåtelse för att han dröjt med att sända brevet, men han ville sända Bernhard Reinholds brev på samma gång.
Antwerpen d. 20 Januari 1874 20 januari 1874
Breven från Alexandra Edelfelt, Axel Antell och Lulle (Julian) Serlachius får honom att drömma sig in i livet därhemma; en kväll gick han med studentmössa fram och tillbaka i rummet och sjöng ”Vi äro andens fria folk”.
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt be Lulle (Julian) Serlachius och Mille (Emil) Cedercreutz om förlåtelse för att han inte har skrivit, och hälsa Leonard Serlachius och Axel Antell.
Antwerpen d 2 Februari 74. 2 februari 1874
Axel Antell har skickat Vikingen, med några hälsningsrader i marginalen om sin familjs resa; det verkar som om herrskapet Antell reser direkt till Paris från Cöln, och passerar således inte Brüssel; i stället hoppas han träffa dem i Paris när han kommer bort från Antwerpen.
Fortsättning (Måndagen) kl. 12 på dagen. 16 februari 1874
Edelfelt har fått Borgåbladet, Helsingfors Dagblad samt Vikingen, den sistnämnda av Axel Antell.
Antwerpen d. 1 Mars 74 1 mars 1874
Axel Antell har skickat Vikingen.
Antwerpen d. 16 Mars 74. – 16 mars 1874
Edelfelt håller på att skriva till Lulle (Julian) Serlachius och Axel Antell.
Antwerpen d. 17 April 74. 17 april 1874
Edelfelt vill gärna höra om Nylänningarnas fest; Alexandra Edelfelt får gärna be hans vänner skriva till honom; han är övertygad om att Axel Antell talat bra och vackert om årsfesten; Edelfelt tycks inte riktigt begripa att det är vår och han ser ändå inte några vita mössor eller hör studentsång.
Paris d. 21 Juli 1874. 21 juli 1874
Föregående kväll då Edelfelt satt och skrev brev till Axel Antell kom Adolf von Becker på besök, denne hade så tråkigt så han måste hälsa på en stund.
Paris. d 24 Juli 24 juli 1874
Eftermiddagarna har Edelfelt ägnat åt brevkorrespondenser; denna vecka har han två gånger skrivit till Alexandra Edelfelt, därtill till Mille (Emil) Cedercreutz, Axel Antell, Jospeh Cornet, Émile Claus; det återstår ännu att svara Karel Scriba, Schulz, Calle Stråhle och lilla Johan Wilhelm Brummer som från Hamburg skrivit och tackat för hans tjänster.
Paris d. 20 Sept. 1874 kl. 11 på afton 20 september 1874
*P.S. Lulle (Julian) och Leonard Serlachius, samt Axel Antell har inte skrivit sedan juni.
Paris. den 26 Okt. 1874 26 oktober 1874
*I ett brev från lilla Johan Wilhelm Brummer ser Edelfelt med häpnad och sorg att Axel Antells "flamma", fröken Hertzberg har lungsot.
Paris Onsdagsafton 3 Nov. 1874 3 november 1874
Glad som en speleman tågade Edelfelt av till Établissement Duval vid Boulevarden, där han skulle träffa familjen Cedercreutz för sista gången; de var som alltid "utmärkt vanliga"; friherrinnan Emmy Cedercreutz gav honom en portmonnä med en 20 francs dukat till minne; efteråt gick han ännu med Mille (Emil) Cedercreutz på ett avskedsglas till Café de la Régence; Edelfelt hade köpt små presenter till Axel Antell, Lulle (Julian) och Leonard Serlachius; han hade gärna sänt något åt Alexandra Edelfelt och systrarna Ellen, Anni och Butti (Berta) men det skulle ha blivit för dyrt och för svårt att få ner i Milles fyllda kappsäck; de ska få färska hälsningar av Mille då han anländer till Helsingfors.
Paris d 6 November 1874. 6 november 1874
Edelfelt är uppskakad över "gubben" Samuel Antells död för Axel, Edvard och Selma Antells skull; de Antellska barnen står nu mitt i en talrik släkt som aldrig varit annat än egoister; Axel är nu hänvisad till sin egen energi och sitt eget arbete, för att efter en lång och ledsam studietid få en osäker tjänst och alltid skulder, skulder, skulder.
*Edelfelt skall snart skriva ett kondoleansbrev till Axel Antell.
Paris d. 14 Nov. 1874. 14 november 1874
*Stackars Axel Antell; Edelfelt har skrivit ett brev till honom.
Fragment 1 december 1874
Edelfelt fick flere böcker av Axel Antell.
Edelfelt har nyligen skrivit brev till Axel Antell och Lulle (Julian) Serlachius; de är verkliga vänner.
Paris d. 7 December 1874. 7 december 1874
Edelfelt har tänkt skriva till Axel Antell och Lulle (Julian) Serlachius, men har inte tid; denna vecka har varken han eller Julian Alden Weir gått i aftonskolan; hans brev borde komma fram i tid till julutställningen vid Luciatiden.
Paris 31 Maj 1875. 31 maj 1875
*Hur mår Axel Antell?; varför reser han inte med till studentmötet?
Paris. Onsdag d. 9 Juni 75 9 juni 1875
*Har Alexandra Edelfelt hört något om Axel Antell?
Paris måndag d. 14 Juni 1875. 14 juni 1875
Edelfelt gläder sig åt att Axel Antell är på kommande; han tycker det är ledsamt om Antell gifter sig med sin flamma [Rosina Hertzberg]; det skall mycket till för att en ungdomskärlek skall hålla livet igenom, i synnerhet då man har ekonomiska svårigheter att kämpa mot.
Paris, tisdag d. 22 Juni 1875 22 juni 1875
När kommer Axel Antell? Edelfelt ber Alexandra Edelfelt också svara på om Axel tagit kandidatexamen eller inte?
Paris, fredag d. 9 Juli 75. 9 juli 1875
Anledningen till att Edelfelt skjutit upp att besvara Alexandra Edelfelts brev, är att Axel Antell är i staden och han har inte haft någon ledig tid att skriva.
*Axel Antel har mycket talat om "Gumman" Berndtsons bestyr med att få Hulda Berndtson uppmärksammad i Stockholm; Han har med sig ett kort av den sköna, och Edelfelt tycker hon ser betydligt äldre ut; Axel har umgåtts lite med släkten de senaste tiderna, bara två gånger under vintern har han varit hos Victor de la Chapelles; Edelfelts mage säger att det är frukostdags, så han önskar Alexandra Edelfelt farväl.
Det är roligt att se hur förtjust Axel Antell är i Paris; de har gjort långa promenader och överallt blivit påminda om Frankrikes historia.
De har sett la fille de Roland på [Théâtre] Français och Axel Antell var alldeles utom sig över Sarah Bernhards spel.
De har flanerat på bulverderna, besökt Louvren och Luxembourg och Edelfelt har angett vilka saker Axel Antell företrädesvis bör se; föregående kväll var de på bal Bullier.
Första kvällen Axel Antell var här bjöd Julian Alden Weir på champagne vid middagen för att fira den 4 juli, Amerikas frihetsdag; Weir hade också bjudit Jean-Léon Gérômes två bästa elever Pascal Dagnan och Joseph Wencker, samt Jules Bastien-Lepage, Edouard Paupion, Léon Chevreuil och Jean-Baptiste Guérin på "viften" "chez Anna", där de vanligtvis äter; de skålade för Amerika, den republikanska idén, Frankrike, George Washington och Gilbert de Lafayette.
Axel Antell hade inte förändrats; han hade studerat så flitigt att han inte hade reda på vad som hänt i Helsingfors under senaste tiden; *om någon vecka fortsätter han till Schweiz och Italien, för att på hemvägen komma via Paris, så att han och Edelfelt kanske kan åka hem tillsammans.
Med Axel Antell har Edelfelt tagits tillbaka två år i tiden; han befarar att han inte skall känna igen sig i studentvärlden då han kommer till Finland; det har fått honom att inse att han verkligen vill bli konstnär; med hans närmaste vänner är det en annan sak, de binds samman med flera band än studentbekanta.
Edelfelt beundrar Alexandre Cabanels elev Jules Bastien-Lepage, som bara är 24 år och fått alla medaljer i Salongen och säkert får årets Romarpris; hans bidrag för Romarpriset som är ett tema från Nya Testamentet lär vara mästerligt; Axel Antell fann honom "utmärkt hygglig" och Edelfelt satt bredvid honom och talade med honom hela kvällen; han "predikade" samma saker som Jean-Léon Gérôme: simplicité, sincérité och charactère [enkelhet, innerlighet och karaktär] och citerade Camille Corot som menar att man i konstnärskarriären behöver samvete, självförtroende och uthållighet, samt fördjupade studier i teckning och ljusförhållanden; Bastien-Lepage menar att man skall veta vad man vill och inte sky arbete; de talade länge om poesi och musik, om Bibeln vars teman Bastien-Lepage ansåg aldrig kunna bli gamla.
Paris d. 15 Juli 1875. 15 juli 1875
Axel Antell reser i övermorgon; de har varit på teatrar, café chantants, bulevarder, museer och expositioner; Axel är intresserade och förstår vad han ser; Axel är inte en sådan "ours" [björn] som vanliga finnar (t.ex. Karl Alfred Caveen grälar alltid och är inte förvånad över någonting); det är en sorts bondhögfärd att tycka allt är dåligt.
Axel Antell hälsar Alexandra Edelfelt och syskonen; han vet inte om han skall åka via Marseille till Neapel och sedan via Rom, Florens och Venedig till Schweiz eller tvärtom för att komma till Paris för att hämta Edelfelt; de kommer inte att bli reskamrater lång väg, då Axel inte far direkt över från Lübeck till Helsingfors.
Axel Antell har fått lust att återvända nästa år för att studera och gå på föreläsningar i la Sorbonne; Edelfelt anser att om Axel skall börja på med historiska studier så skall han smida medan järnet är varmt; han har sett tillräckligt med finnar som i 40-årsåldern kommer med "hemknutsidéer" och som är för gamla att lära sig språket och därför inte har mycket nytta av sina resor; den bästa åldern att studera är mellan 20-30 år, därefter går man inte framåt mera.
Paris d. 22 Juli 1875. 22 juli 1875
Edelfelt har inte hört av Axel Antell sedan han reste; han borde vara i Schwarzwald där fröken Rosina Hertzberg lär befinna sig, eller så har han rest direkt till Italien; det enda Edelfelt vet är att hans första anhalt var Basel.
Paris d. 8 Sept. 1875. 8 september 1875
Alexandra Edelfelt har ingen aning om hur många brev Edelfelt har att skriva; de som väntar brev är Axel Antell, Karel Scriba, Pauline Ahlberg, Jospeh Cornet, Dewey Bates i Holland, Julian Alden Weir, Edouard Paupion, Oscar Levin, Jules Bastien-Lepage, samt fröknarna Kinstrand och Anna Agrell i Schweiz, vilka bett om hans fotografi; Edelfelt har varit hos fotografen och fått 12 konterfejer [porträttfotografier].
Paris d. 14 Sept. 14 september 1875
Axel Antell är fortfarande i Schweiz.
Rom. d. 31 Mars 1876. 31 mars 1876
Edelfelt har inte skrivit tidigare under veckan eftersom han väntat på underrättelser hemifrån; har Axel Antell varit hos Alexandra Edelfelt med nyheter om Edelfelt?
Rom, lördag d. 13 maj 1876. 13 maj 1876
Edelfelt har också fått brev från Axel Antell och Gustave Bourgain.
Roma, söndag d. 14 Maj 1876 14 maj 1876
Brevet till Alexandra Edelfelt blir lite kortare i dag eftersom han just avslutat ett brev till Axel Antell.
Skovvänge egendom, (Vordingborg) d. 1 Juli 1876 1 juli 1876
Edelfelt undrar om Axel Antells planer på att besöka dem kan realiseras även om de bor på Hindhår?
Götheborg måndag d. 6 nov. 1876 6 november 1876
Edelfelt sökte upp sin farbror Erik Edelfelt, som inte var hemma; han träffade hans fru och sina sex kusiner; de har det mycket fint hos sig och bor i ett nytt kvarter i staden; farbrors fru ser bra ut och är yngre än vad Edelfelt tänkt sig; den äldsta flickan Axeline liknar Axel Antells yngsta syster [Vilhelmina]; av pojkarna ser Alberts namne bäst ut; *Robert och Gustaf heter de andra; Robert, som skall ha det "bästa huvudet", beskrev sin skola och berättade hela H.C. Andersens John Blund.
Paris d. 27 nov. 1876. 27 november 1876
Annie Edelfelt är sjuk i scharlakansfeber; Edelfelt är orolig och önskar han kunde vara Alexandra Edelfelt till hjälp och sällskap; Jakob Estlander tror väl att febern är av lindrig art?; det är en lycka att tante Adèle Gadd inte är rädd för smittan; Axel Antell, Lulle (Julian) och Leonard Serlachius, samt Mille (Emil) Cedercreutz borde inte heller vara rädda, då smittan främst angriper barn.
Paris. torsdag d. 28 dec. 1876 28 december 1876
Axel Antell har skrivit några ord, mest om en kommission som han vill ha uträttad.
Paris d. 3 Januari 1877. 3 januari 1877
Då klockan slog 12 drack man för ett lyckligt år 1877; Edelfelt bad Gud ge dem, främst Alexandra Edelfelt, ett lyckligare år än det som gått i sin grav; senaste nyårsafton var Ellen Edelfelt ännu rask och Axel Antell var deras gäst; i Frankrike är det sed att med korskyss önska gott nytt år, detsamma såg Edelfelt i Antwerpen hos en fransk familj; Edelfelt korskysste endast Madame Jacquinot som stod närmast och lät de andra vara.
Paris Onsdag d 29 febr 77. 28 februari 1877
Edelfelt tar farväl av sin goda, älskade Alexandra Edelfelt; han ber henne hälsa Axel Antell att Edelfelt är ett nöt som inte skrivit på länge; han hälsar till Anni och Butti (Berta) Edelfelt, samt Morbror Gustaf Brandt.
Paris d. 15 April 77. 15 april 1877
Edelfelt borde skriva brev till Axel Antell och Lulle (Julian) Serlachius.