Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

son till Edith och John Gallatly

Källor

Inga källor
Måndag 7 juni fortsatt söndag morgon 13 juni 7 juni 1897
Sedan jag tecknat litet på lördagen frågade de om jag var älskare af rowing – Jag svarade jo och så var hela familjen om en stund klädd i Canotier kostymer och så bar det af – i en fin Kapproddsbåt togo vi plats och jag som ville försöka att ro med dessa durkdrifna roddare fick sitta och skämmas 1o för min tjocka kläder 2o för min tjocka mage 3o för min tjocka skalle dit deras principer i rowing aldrig ville tränga in. – Sedan jag hade rott några "miles" var jag glad att få gå tillbaka och tog då jemte Mr Gallatly och hans 2 äldre söner vägen öfver Hampton Court. Hvad det är förtjusande detta stora gamla slott med en idealisk gammal park omkring. – och boskap betande och cricketspelare på dessa vida herrliga ängar med månghundraåriga ekar, almar och lindar.
Gallatlys har 3 söner och en flicka James (Jim) 15 år, Harold 12 år Doddy (Dorothy) 10 och en liten rysligt söt pojke Eric 9 år. Denne lille stackare har 5 gånger haft blindtarms inflammation. Han ritar mycket bra, och vi äro goda vänner. Han är så artig och snäll, och säger alltid då man frågar honom, efter svaret, thank you. Jag är slolt att han förstår mig. Deremot förstår jag ej den äldsta gossen som talar mycket fort. De två äldre äro hemma från skolan emedan då haft påssjuka. Annie skulle förvåna sig öfver deras program. Bara grekiska latin och matematik – just ingenting annat – icke ett ord naturkunnighet t.ex.
Lördag 12 juni 97 12 juni 1897
De måtte ha ett synnerlig nöje af att kläda sig, menniskorna här. Wachtmeister, som varit på några slott på landet, sade att herrar som damer alltid kläda om sig 4 gånger minst. Hos Gallatlys der inga andra voro än herrn, frun, barnen, fröken Erikson och jag, klädde herrn sig i frack och damerna decolletée hvar dag kl. 8. Och detta är på landet, i allsköns enkelhet.