Beskrivning

Edelfelts vän, läkare, sedermera riksdagsman

Fragment 1 januari 1872
Edelfelt är glad att Mille (Emil) Cedercreutz trivs hos Alexandra Edelfelt.
Edelfelt ber hälsa Mille (Emil) Cedercreutz att det på Gripsholm finns ett porträtt av ett riksråd Cedercreutz.
Edelfelt ber hälsa Morbror Gustaf Brandt , Leonard Serlachius, Axel Antell och Mille (Emil) Cedercreutz; han ger pussar åt Anni, Ellen och Butti (Berta) Edelfelt.
Granbäck d. 22 Aug. 72 (Thorsdag). 22 augusti 1872
Edelfelt hade fått veta att Mille (Emil) Cedercreutz skall bo i hans rum, och han ber Alexandra Edelfelt städa upp rummet och hänga upp tavlor.
Granbäck d. 31 Aug. 1872 31 augusti 1872
Alexandra Edelfelt och systrarna Ellen, Annie och Berta är tillbaka i Helsingfors; Mille (Emil) Cedercreutz bor i Edelfelts rum.
Granbäck d. 11 September 1872. 11 september 1872
Edelfelts tankar har gått till Alexandra Edelfelts sjukdom, (Fredrika Snyggs) Tajtas skilsmessa [?], och Mille (Emil) Cedercreutz där hemma.
Gripsholm d. 23 Sept 72. 23 september 1872
Edelfelt måste sluta brevet då kvällsvard i Mariefred väntar; han hälsar till morbror Gustaf Brandt, Leonard Serlachius, Lulle (Julian) Serlachius, Mille (Emil) Cedercreutz och Axel Antell.
Reval kl. 4 ½ e.m. 1 januari 1873
Edelfelt grämer sig över att Mille (Emil) Cedercreutz och bröderna Lulle (Julian) och Leonard Serlachius inte hade följt med honom till Reval.
Antwerpen d. 16 Oktober 73. 16 oktober 1873
Edelfelt tackar Alexandra Edelfelt för brevet och tidningarna, och ber henne också hälsa och tacka för Anni Edelfelts och Mille (Emil) Cedercreutz brev; Edelfelt känner sig som en annan människa då han genom breven för en stund fått leva tillsammans med alla i Helsingfors.
Antwerpen d. 18 Oktober, St Lucas dag, 1872 18 oktober 1873
Edelfelt ber hälsa Lulle (Julian) Serlachius och tacka för hans senaste brev; han skriver till Mille (Emil) Cedercreutz troligen i morgon eller övermorgon; det gläder honom att Alexandra Edelfelt tycker att priset på rummet är måttligt; Edelfelt håller på med ett brev till Morbror Gustaf Brandt; det vore utmärkt roligt att träffa herrskapet Antell i Brüssel.
Antwerpen d. 23 Oktober 73. 23 oktober 1873
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt ge systrarna Ellen, Anni, och Blis (Berta) en hjärtlig kyss och hälsar till Mille (Emil) Cedercreutz, Julian Serlachius, tante Adèle Gadd och Tajta (Fredrika Snygg).
Antwerpen d 13 Nov. 1873. – 13 november 1873
Edelfelt har fått brev av Axel Antell; herrskapet Antell stannar i Stockholm kanske över jul; Lulle (Julian) Serlachius brev är liksom Antells obesvarat; Alexandra Edelfelt kan genom Mille (Emil) Cedercreutz hälsa dem att Edelfelt går i "skrivartankar".
Antwerpen d. 19 November 73. – 19 november 1873
Allt som försiggår i Helsingfors intresserar ofantligt, bl.a. Mille (Emil) Cedercreutz myndighetsdagsfirande.
Antwerpen d. 30 Nov 73. 30 november 1873
Mille (Emil) Cedercreutz Petersburgsresa var glädjande, om Lulle (Julian) Serlachius skulle åka med vore det dubbelt så roligt.
Antwerpen d. 6 December. – 6 december 1873
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt genom Mille (Emil) Cedercreutz fråga studenten John Lindholm om hans bror Berndt Lindholms adress; han vill skriva till denne och Adolf von Becker i Paris.
Antwerpen d. 23 Dec. 73. – 23 december 1873
Edelfelt har fått två brev från Alexandra Edelfelt, därtill brev från Morbror Gustaf Brandt, Ellen Edelfelt, Mille (Emil) Cedercreutz och Anni Edelfelt; först nu inser han riktigt att julen står för dörren, då han därtill sänts ett litet "bibliothek" [böcker] och fotografier.
Antwerpen d 2 Januari 1874. 2 januari 1874
Edelfelt måste avsluta brevet så det hinner med eftermiddagståget till Cöln; han ber Alexandra Edelfelt framföra nyårshälsningar till kamraterna, systrarna, Tajta (Fredrika Snygg) och Tante Gadd.
Antwerpen d. 20 Januari 1874 20 januari 1874
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt be Lulle (Julian) Serlachius och Mille (Emil) Cedercreutz om förlåtelse för att han inte har skrivit, och hälsa Leonard Serlachius och Axel Antell.
Antwerpen d 24 Mars 74 24 mars 1874
Ansökningstiden för stipendierna har ändrat; det var en "lyckans skickelse" att B.O.Schauman informerade Alexandra Edelfelt om saken; det gör Edelfelt ont att Mamma, Leonard Serlachius eller Mille (Emil) Cedercreutz kommer att ha "bråk" [besvär] för hans skull.
Paris, onsdag d. 27 maj 74. 27 maj 1874
Hos Adolf von Becker läste Edelfelt Alexandra Edelfelts och Mille (Emil) Cedercreutz brev med glada underrättelser.
Mille (Emil) Cedercreutz är på väg till Paris, men vill på allt sätt undvika att störa Edelfelt; till skillnad från umgänget med herrar som Gustaf Sohlström, Karl Snellman och Johan Pentzin gläder sig Edelfelt över att träffa sin gamla kamrat och gode vän Mille; i augusti och september har han dessutom lov från Jean-Léon Gérômes ateljé.
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt uttrycka hans känslor och tankar för Mille (Emil) Cedercreutz; själv skall han skriva till Mille och hans morbror; det skall bli roligt att träffa någon av hemklicken igen; han förebrår sig för att inte ha skrivit till morbror Gustaf Brandt och Lulle (Julian) Serlachius; därtill borde han skriva till Johan Friedrich Hackman, Robert Lagerborg och Léon de Pape i Antwerpen.
Edelfelt blev glad över konsul Hackmans beställning och är nöjd över att Mille (Emil) Cedercreutz meddelat att den inte behöver vara färdig förrän om ett eller flera år; han vill på inga villkor ta emot pengar förrän tavlan är färdig.
Paris d. 24 Juni 1874. 24 juni 1874
Mille (Emil) Cedercreutz är på väg till Paris; Edelfelt sänder ett brev till honom i brevet till Alexandra Edelfelt; Edelfelt vill veta när hans tåg är framme.
Paris d 17 Juli 1874. 17 juli 1874
Edelfelt har lite intesse av att träffa ländsmän, nu när han klarar sig på franska och tyska; nyheter från Finland kan han läsa i tidningarna och i breven från Alexandra Edelfelt; han ser ändå fram emot att få träffa Mille (Emil) Cedercreutz; han sänder ett brev till Mille via mamma.
Paris d. 21 Juli 1874. 21 juli 1874
Edelfelt hinner inte skriva till Ellen Edelfelt; han sänder med ett brev till Mille (Emil) Cedercreutz i brevet till Alexandra Edelfelt; hon får gärna väcka någon av Serlachiusarnas samvete vad beträffar korrespondensen med Edelfelt.
Paris. d 24 Juli 24 juli 1874
Eftermiddagarna har Edelfelt ägnat åt brevkorrespondenser; denna vecka har han två gånger skrivit till Alexandra Edelfelt, därtill till Mille (Emil) Cedercreutz, Axel Antell, Jospeh Cornet, Émile Claus; det återstår ännu att svara Karel Scriba, Schulz, Calle Stråhle och lilla Johan Wilhelm Brummer som från Hamburg skrivit och tackat för hans tjänster.
Paris d. 26 Augusti 74. 26 augusti 1874
*Var håller Mille (Emil) Cedercreutz hus? Edelfelt har inte hört ett ord från honom.
Paris d. 5 September 1874. 5 september 1874
Kommer Mille (Emil) Cedecreutz eller inte? Edelfelt har inte hört ett ord från honom.
Paris . 11 Sept. 1874. 11 september 1874
*Vem kommer att bo i Mille (Emil) Cedercreutz rum?
Paris d. 20 Sept. 1874 kl. 11 på afton 20 september 1874
Det blir rolig att träffa Mille (Emil) Cedercreutz; vet Alexandra Edelfelt med säkerhet att han kommer till Paris?
Paris d. 1 Oktober 1874. – I mitt nya logis Rue Cassette 23. 1 oktober 1874
Enligt Alexandra Edelfelts brev kan Edelfelt vänta Mille (Emil) Cedercreutz när som helst.
Paris Söndag morgon kl. 9 d. 18 Okt. 1874 18 oktober 1874
Mille (Emil) Cedercreutz har anlänt; han var så glad att han ville telegrafera till Alexandra Edelfelt att han och Edelfelt var tillsammans, vilket Edelfelt inte ansåg "rådligt"; nyheten kommer lika bra fram med brev, om än 5 dagar senare.
Efter morgonconcoursen [tävlingen] följande dag träffade Edelfelt Mille (Emil) Cedercreutz hos Filip Forsten; de gick tillsammans med Oscar Kleineh på frukost på Crêmerie rue Lafayette; tillsammans med friherrinnan Emmy och fröken Maria Cedercreutz åkte de till Jardin d'acclimatation och åt middag hos Duval.
På fredag morgon då Edelfelt hade concours [tävling] på förmiddagen, anlände ett brev från Schweiz, där friherrinnan Emmy Cedercreutz tog sig friheten att be Edelfelt ordna rum åt dem; brevet hade tagit lång tid på sig från Genève och sällskapet väntades till Paris samma morgon; Edelfelt oroade sig under concoursen att han, som i Émile Claus fall, skulle bli tvungen att i dagar springa runt och leta efter Cedercreutz då han inte hann komma dem till mötes; strax innan concoursen avslutades fick han meddelande om att Mille (Emil) Cedercreutz var där och sökte honom.
Mille (Emil) Cedercreutz hade då de anlände begett sig till Rue des Carrières 12, där Adolf von Becker nu hade ateljé, och hade fått veta att Edelfelt fanns på École des Beaux Arts; på gården hade Mille träffat Julian Alden Weir som upplyste honom om att Edelfelt gjorde concoursen [tävlingen] och sedan kommit och sökt honom på ort och ställe; de anslöt sig till friherrinnan Emmy och fröken Maria Cedercreutz på Hôtel de Louvre; sällskapet fick rum på Hotel de Pavillon de Rohan, i Louvre-kvarteret med utsikt mot Place de Théâtre Français.
Edelfelt och Mille (Emil) Cedercreutz gick för att äta frukost och söka upp Filip Forsten, som inte var hemma; en dag går fort i Paris med en gammal god vän.
Friherrinnan Emmy Cedercreutz ville se "la jolie parfumeuse" av Jaques Offenbach; Edelfelt och Mille [Emil] Cedercreutz menade att man kunde få se och höra ett och annat "icke comme il faut" [oanständigt]; friherrinnan menade att man inte skulle höra alla dumheterna när det var en operett, så de fick platser på andra raden; Louise Théo i huvudrollen var förtjusande, men pjäsen bjöd på så många "tjockheter" och "scener à la Offenbach" att det för "fruntimrens" skull var riktigt obehagligt; Mille menade att man inte kunde vänta sig annat på Bouffes théatern, och att de som av Hackmans hört talas om pjäser där Théo uppträder borde på förhand vetat vad de gick för att se; i alla fall beundrade man Théo och förstod väl att hela Paris springer på Bouffes, och att pjäsen tävlar med "Fille de Madame Angot" i popularitet.
På kvällen hade Edelfellt concours [tävling] för inträde till Ecole de la Rue de Médicine; Mille (Emil) Cedercreutz skulle med familjen på Théâtre Français för att se Tartuffe.
Idag skall Edelfelt på nytt träffa Cedercreutz; Friherrinnan Emmy Cedercreutz tycks ha utpräglade sparsamhetsprinciper, vilket Edelfelt tycker om, eftersom han då kan vara med dem utan att behöva ge ut mycket mera pengar än annars.
Med friherrinnan Emmy Cedercreutz har Edelfelt diskuterat en av hans käraste framtidsplaner; han önskar att Alexandra Edelfelt och systrarna kunde ansluta sig till honom för något år; Ellen skulle må gott i ett mildare klimat; han drömmer om att bli så rik att han kunde bygga Mamma en villa i St Cloud eller vid Comosjön; *han hälsar alla, liksom Mille (Emil), friherrinnan och fröken Maria Cedercreutz hälsar familjen.
Paris. den 26 Okt. 1874 26 oktober 1874
Hela veckan har Edelfelt umgåtts med familjen Cedercreutz; Mille (Emil) Cedercreutz hämtar honom vanligen i École des Beux Arts och eftermiddagarna har gått åt till att besöka Louvren, Luxembourg, Boulognerskogen och Jardin d'Acclimatation; på kvällarna efter hans lektioner på skulpturskolan har han gått med Mille och friherrinnan Emmy Cedercreutz på Folies Bergères-teatern och på Elysée Montmartre, gjort promenader på boulevarden, suttit på kaféer och dylikt, vilket har kostat mycket pengar; Edelfelt anser att anledningen till att Cedercreutz inte har stått för hans kostnader beror på konfusion snarare än på snålhet, som Filip Forsten menar; det som han skrivit får i detta fall inte föras vidare till någon, ingen!; friherrinnan Cedercreutz har en mani för "spektakel", och är också outtröttlig i att se sig omkring, de har sett mycket av Paris; i Schweiz träffade friherrinnan många "hyggliga" tyskar och är i allmänhet rätt tysksinnad och fäller därför hårda kommentarer om fransmännen.
*Hälsningar från Mille (Emil) Cedercreutz, Filip Forsten och Karl Alfred Caveen.
Arkitekten Karl Alfred Caveen har anlänt och skall stanna hela vintern; Caveen sökte upp Edelfelt i Ecoles des Beaux Arts; han har med saknad talat om Carl Albert Edelfelt; som Alexandra Edelfelt vet har Caveen stipendium från Överstyrelsen för allmänna byggnaderna för att studera arkitektur; Edelfelt anser att stipendiet kommer för sent för en person som är betydligt över 30 år och inte kan språket; Edelfelt vet inte heller om Caveen har anlag att bli en Donato Bramante, Louis Visconti eller Karl Friedrich Schinkel; Caveen var häromkvällen med dem på Folies Bergères; Edelfelt har skaffat honom en lärare i franska och presenterat honom för Julian Alden Weir och Dewey Bates; Filip Forsten och Mille (Emil) Cedercreutz tycker Caveen är "typisk", men hjärtligheten och personligheten själv; han verkar intresserad av måleri, åtminstone gick han noggrant igenom Luxembourg; då Caveen lärt sig något av språket skall han gå in vid en privatateljé vid Rue de l'Ecole de Medicine.
Edelfelt har haft flera utgifter på sista tiden, tvätt, Cedercreutz och teaterbiljetter; följande dag skall hyran betalas och inom kort städerskan; han ber Alexandra Edelfelt sända pengar; *han hälsar alla, i synnerhet systrarna.
Paris d. 2 November 1874. 2 november 1874
Edelfelt har lidit av hosta, i synnerhet då han varit ute med Mille (Emil) Cedercreutz och Karl Alfred Caveen på Café Suède; på apoteket ordinerades han fläderblomste; Caven lät honom komma till sig och skötte om honom; följande morgon var febern och hostan borta.
Edelfelt har träffat Mille (Emil) Cedercreutz varje dag; häromdagen åkte han med herrskapet Cedercreutz till St Cloud, som är Edelfelts favoritort i närheten av Paris; ikväll skall fröken Maria och friherrinnan Emmy Cedercreutz på Français, medan Mille kommer till Edelfelts; Mille läser den Schaumanska kritiken och har roligt åt B.O.Schaumans uttryck.
Mille (Emil) Cedercerutz hälsar till Alexandra Edelfelt; han har lovat söka upp henne när han kommer hem och besvara alla frågor hon har om Edelfelt; Edelfelt hälsar alla, särskilt småsyskonen.
Paris Onsdagsafton 3 Nov. 1874 3 november 1874
Glad som en speleman tågade Edelfelt av till Établissement Duval vid Boulevarden, där han skulle träffa familjen Cedercreutz för sista gången; de var som alltid "utmärkt vanliga"; friherrinnan Emmy Cedercreutz gav honom en portmonnä med en 20 francs dukat till minne; efteråt gick han ännu med Mille (Emil) Cedercreutz på ett avskedsglas till Café de la Régence; Edelfelt hade köpt små presenter till Axel Antell, Lulle (Julian) och Leonard Serlachius; han hade gärna sänt något åt Alexandra Edelfelt och systrarna Ellen, Anni och Butti (Berta) men det skulle ha blivit för dyrt och för svårt att få ner i Milles fyllda kappsäck; de ska få färska hälsningar av Mille då han anländer till Helsingfors.
Edelfelt var på väg till avskedsmiddag med Cedercreutz, men tänkte att han från École des Beaux Arts skulle vika av hem och snygga upp sig innan han gick till deras hotell; då han kom till sin lägenhet väntade ett brev från Alexandra Edelfelt.
Paris d 6 November 1874. 6 november 1874
Julian Alden Weir vill bo med Edelfelt och inte med Dewey Bates; frågan är bara om Edelfelt kan bli fri från sin nuvarande lägenhet; i Paris finns så många underliga bestämmelser om hyrande av rum; Edelfelt som alltid tyckt om att bo ensam, har ju ändå kommit "förträffligt öfverens" med vännen Mille (Emil) Cedercreutz och tror också att han komma det med Weir.
*Mille (Emil) Cedercreutz kan berätta om Julian Alden Weir; Edelfelt önskar Alexandra Edelfelt och syskonen godnatt.
*Edelfelt hälsar till Leonard Serlachius och ber honom skriva om sin resa; Lulle (Julian) Serlachius borde i dagarna få brevet med Mille (Emil) Cedercreutz hälsningar.
Paris d. 14 Nov. 1874. 14 november 1874
Edelfelt och Mille (Emil) Cedercreutz skrev brev till Lulle (Julian) Serlachius för tre veckor sedan.
Paris. Adventssöndagen 1874. 29 november 1874
*Edelfelt hälsar till Mille (Emil) Cedercreutz och Lulle (Julian) Serlachius.
Paris d. 12 Maj 1875 12 maj 1875
Edelfelt har inget emot att Alexandra Edelfelt hyr ut Mille (Emil) Cedercreutz rum då hon får bra betalt; Edelfelt kan sova i samma rum som han målar i.
Paris. Onsdag d. 9 Juni 75 9 juni 1875
Edelfelt har i tankarna varit vid studentmötet i Uppsala; i de svenska och finska tidningarna har han läst att Otto Donner talat bra och Oksanen [Ahlqvist] skrivit verser; de kunde inte ha fått bättre professorer med sig än August Ahlqvist och Leo Mechelin; Mille (Emil) Cedercreutz, Edvard Antell, Gunnar Berndtson och Johan Edvard Juslin måste vara utom sig av glädje; han går varje dag till Café de la Régence för att läsa nordiska tidningar.
Paris d. 27 nov. 1876. 27 november 1876
Annie Edelfelt är sjuk i scharlakansfeber; Edelfelt är orolig och önskar han kunde vara Alexandra Edelfelt till hjälp och sällskap; Jakob Estlander tror väl att febern är av lindrig art?; det är en lycka att tante Adèle Gadd inte är rädd för smittan; Axel Antell, Lulle (Julian) och Leonard Serlachius, samt Mille (Emil) Cedercreutz borde inte heller vara rädda, då smittan främst angriper barn.
Fredag d. 6 April 1877. 6 april 1877
Edelfelt dansade inte, då han inte kände någon dam och tyckte det var roligare att iaktta; många av damerna var fina och eleganta men enkelt klädda; parisiskorna klär sig med smak, men aldrig prålande; de flesta var välväxta, fina och smärta, kanske mest på grund av att Paris är den enda orten i världen där man kan göra korsetter; bland damerna såg Edelfelt Madame Arago som är "en omenskligt tjock gumma"; Emmanuel Arago liknar Georg Vallgren och påminner om Leo Mechelin utan skägg; herrarna såg ut att vara bankirer och officerare (en artilleriofficer liknade Mille (Emil) Cedercreutz).
den 3 maj 1877 3 maj 1877
Det kom telegram från Mille (Emil) Cedercreutz att han blivit kandidat; fröken Marie Cedercreutz sade sig må bättre här än i Mentone.
Odaterat Berlin 1 januari 1885
Edelfelt har haft roligt med Neiglick, "Mille" Cedercreutz, "Kalle" Lundström och magister Wasastjerna; vakande och drickande.
Neiglick, Öhrnberg, Wasastjerna har vakat och druckit; "Calle" Lundström, "Mille" Cedercreutz och Edelfelt har bildat "slapp opposition".
Paris, tisdag d. 11 maj 86 11 maj 1886
"Mille" Cedercreutz är i Paris; Edelfelt har presenterat honom för Pasteur; "Mille" Cedercreutz har studerat en månad i Berlin hos Koch, som är Pasteurs motståndare, och var mycket intresserad av den tur han fick i Pasteurs laboratorium.
Har varit på Slaviansky-konserten [Dmitrij Alaxandrovitj Agrenev-Slavianskijs ryska kör som uppträdde med slaviska sånger] tillsammans med "Mille" Cedercreutz, Meyer Söderhjelm och Inez Zilliacus; parisarna förstod sig inte på musiken; Edelfelt menar: musiken rör tusen gånger mer än Massenet; storfurst Wladimir med storfurstinna var på konserten; Madame Freederickzs var också där.
Paris 3 juni 1888 3 juni 1888
Sorgligt med familjen Brandt; Alexandra Edelfelt ska inte tveka att skaffa läkare för dem på Edelfelts bekostnad; bra att Alexandra Edelfelt bett Mille [Cedercreutz] gå upp till familjen Brandt.