Beskrivning

verkställande direktör för Frenckellska tryckeri Ab och Leppäkoski fabriker Ab, son till Frans och Ida von Frenckell, g.m. Sigrid Procopé

Källor

Wasastjerna, Oskar: Ättar-taflor I A–K, 1879

Wikipedia

Ylioppilasmatrikkeli

Granbäck d. 15 Aug. 1872. 15 augusti 1872
Herrskapet Odencrantz har under sommaren varit i Marstrand, där Frenckells väckt uppseende; man beklagar att fru Laura Zaûme i år inte var där; hon var huvudpersonen i frenckellska familjen, övriga "Frencklar" tituleras enbart som generalskan Zaûmes mor, bror, syster o.s.v.; hon har varit hjältinnan i otaliga roman-historier.
Paris d 17 Juli 1874. 17 juli 1874
Osäker koppling Lilla Johan Wilhelm Brummer är beskedlig men har förutsättningar att bli en riktig Helsingforssnobb, som Anders Ramsay kommer att sätta stort värde på; Brummer ser också upp till fina, snygga och eleganta män som Waldemar von Frenckell, Lennart von Knorring och Carl Armfelt; Edelfelt ger inte mycket för tal om den "nordiska kraften" eller Finlands "söners dygd"; det är bekvämt att tala om ”det förderfvade Frankrike” och det genomkorrumperade Paris, men Edelfelt tror att det i Helsingfors proportionsvis finns lika mycket eller mer "maskstucken" livsåskådning och idéer som här vid Seinens strand; Alexandra Edelfelt får inte tro att han säger detta med anledning av Brummer, det var snarare ett resonemang han hade med Berndt Lindholm härom kvällen.
Nyårsdagen 1886. 1 januari 1886
Edelfelt har skickat kvinnohuvud och två brev till Wald. Frenckell, men har inte fått ett ord till svar: föraktligt; struntar i hans 500 franc, men han måste svara om han tar tavlan eller inte.
Odaterat 1 januari 1886
Waldemar von Frenckell med fru och fröken Dagmar som är förlovad har gjort besök i ateljén; de bjöd på middag och har betalat 300 franc för "Brunett", resten skickar han från Nizza.
von Frenckells var klädda i päls, vilket väckte uppmärksamhet på boulevarderna; de hade köpt en guldstickad kappa åt frun, något som inte passar en sedlig kvinna.
"Sjelf var Wollan sig lik"; Beskrivning av Waldemar von Frenckells klädsel och prål: ringar, kråsnål, hårpomada, "poudre de riz" m.m.; Edelfelt kallar von Frenckell en "kupets" [Купец], en köpman från Petersburg, Moskva, Nizjnij Novgorod.
von Frenckells har rest till Nizza, men kommer tillbaka om några veckor.
Beskrivning av Waldemar von Frenckell.
Paris d. 15 januari 1886 15 januari 1886
Waldemar von Frenckell bjöd Edelfelt till middagsbjudning; det var ett bronserat "bondgrant" vapen på kortet; Edelfelt är glad över att ha kommit hem för sent för inbjudan.
d. 15 febr 86 15 februari 1886
Edelfelt skulle tycka att det var förargligt att resan till Nizza blivit uppskjuten, men hörde nu av Standertskiöld, Linder, C. Cronstedt och Frenckell hur kallt där är nu.
Frenckells har kommit tillbaka från Nizza och stämt träff med Edelfelt klockan 19; Edelfelt trodde att det var frågan om middag, men de hade ätit redan; sedan till Edenteatern.
Det är svårt att hitta en passande solfjäder åt Berta Edelfelt; Edelfelt vill inte köpa en med målning, han kan göra bättre målning själv; skickar solfjädern med Frenckells eller Boije så att den kommer fram till Bertas födelsedag.