Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

konstnär

Källor

Inga källor
Onsdag d. 10 Nov 1880 10 november 1880
Frisé har besökt Edelfelt och gett sitt gillande utlåtande om Edelfelts funderingar och inventioner [påhitt] för möbleringen av ateljén.
d. 17 nov 1880 17 november 1880
Under talet om Mischa Wolkoff har Edelfelt ofta varit olycklig över att han inte är elegant eller en homme du monde [världsman]; häromaftonen såg han på cerclen [klubben] hundratals prinsar, markiser och grevar, den ena mer dum och "ramolli" [förslöad] än den andra, och han kände att "le monde" ändå inte var hans sak; kvällen innan hade han varit hos Frisé; alla dessa unga artister är fattiga men har mera verklig esprit [anda], förnuft och själ; människor som sysselsätter sig med intelligent arbete får ett annat djup; de konservativa kan aldrig förlåta Léon Gambetta, Jules Ferry och Challemel de Cour att de för 15 år sedan åt på kredit hos la mère François i quartier latin; ofta då Edelfelt tänker på en möjlig framtid hos Manzeys har det petersburgska snobberiet kommit över honom som maran [en mardröm]; allt detta är inte livet och ännu mindre evigheten.
Annies födelsedag d. 25 maj 1882 25 maj 1882
I går var jag hos Sargent på musikalisk soirée (nu alternera Sargent och Frisé) och S. tycktes verkligen applådera åt min framgång. Mamma får ej tro att han är någon skeptiker, kall o. lefnadstrött. När jag sade att han "s'enflamme à froid" mente jag något helt annat. Det är en ”amoureux de l'art" och en bland de mest intelligente menniskor jag träffat på.