Albert Edelfelts brev

En djupdykning i Albert Edelfelts liv och konstnärliga arbete genom hans brev till sin mor Alexandra Edelfelt 1867−1901

Breven på linjen kommer i kronologisk ordning, börjandes från övre vänster hörn och fortsätter neråt samt åt höger
  • Brev
  • Brev med finsk översättning
  • Relaterat brev

Beskrivning

schweizisk konstnär

Källor

måndag d. 29 nov 80. 29 november 1880
Edelfelt träffade Raphaël Collin härom kvällen på en soaré hos målaren Charles Giron; trots flere sångkrafter från Operan och en massa unga musikaliska artister blev tillställningen tråkig i och med att fruntimren, mest fruar, såg så högtidliga ut och tycktes inte alls känna varandra; Edelfelt var nöjd då han, Charles Baude, Henri Gervex och Rafaël Collin tog sig därifrån och fortsatte kvällen på ett kafé vid boulevard St Michel.
torsdag. 2 december 1880
I lördags var Edelfelt på en större tillställning hos Charles Giron; där träffade han Raphaël Collin som ska resa till Petersburg över vintern; han har en beställning på ett porträtt av Madame Caroline Salla vid italienska operan, men hoppas få fler beställningar på plats; Edelfelt har gett honom rekommendationer till Valery Jacobi, Carl Armfelt och Paul Etter; Edelfelt hoppas att Collin, som har mera talang än Edelfelt, inte gör honom omöjlig i Petersburg genom att få beställningar på porträtt från det kejserliga hovet; Collins kommer inte att var efterhängsen på Paul, denne får i stället tillfälle att tala om Paris.
Paris d. 31 Mai 1881. 31 maj 1881
I morgon ha vi en middag ett 20 tal målare, Bastien, Baude, Sargent höra dit. Det är meningen att äta tillsammans en gång i månaden. På de första mötena har man uteslutande grälat om namnet för denna förening utan att komma på det klara. Det är otroligt hvad menniskor kunna vara barnsliga och galna. Giron proponerade namnet "les fruits verts" hvilket togs illa upp af Bastien, som naturligtvis ej vill kallas för grön, omogen eller kartig; jag kan ej begripa hur man skall vara så bråkig i en sådan strunt sak.