Beskrivning

dansk journalist och författare

Paris, Lördag 11 april 85 11 april 1885
Jean Baptiste Pasteur vill att Edelfelt besöker Louis Pasteur i hans laboratorium; måste telegrafera återbud till Kaufmann som har bjudit till frukost.
Paris 16 april 1885 16 april 1885
Edelfelt har besökt Kaufmanns, som haft en svår vinter: kallt och ont om pengar; fru Kaufmann vill bort från Paris; Edelfelt konstaterar att det är en allvarlig sak att gifta sig.
Kaufmanns barn liknar honom.
Har tagit hand om en svulten arbetare hos Kaufmanns; de ska tillsammans hjälpa honom och hans familj; mötet med arbetaren var mera gripande än teater.
d. 16 maj kl. ½ 5 e.m. 16 maj 1885
Kaufmann skriver om Paris skuggsidor; han har det ekonomiskt knappt eftersom flera tidningar "knappat in" på korrespondenserna, Kaufmann har reumatism, och är osams med de flesta skandinaver; Edelfelt: tycker synd om Kaufmann; Kaufmann skriver bok om det "mondaina Paris", men han bor långt borta och träffar få.
Paris d 22 mai 85. 22 maj 1885
Edelfelt besökte för två dagar sedan Jürgensens, gäster var bl.a. Kaufmanns samt många danskar och fransmän.
Kaufmanns har det ensamt på sin ö; Edelfelt skulle gärna besöka dem oftare, men har inte tid.
Paris d. 17 juni 85. 17 juni 1885
Kaufmanns reser till Danmark i sommar; det kommer att göra dem gott, de har haft så mycket ekonomiska bekymmer och nervositet; barnet får sin fars näsa.
Paris 18 juni 85 18 juni 1885
Edelfelt har bjudit Kaufmanns på [restaurangen] Ledoyen.
Kaufmann har blivit krokigare; han har svårt att få ihop tillräckligt med pengar för familjen.
Kaufmanns tjänstefolk: en norsk piga som skryter och en fransk barnsköterska som är ful; Edelfelt konstaterar: det måtte vara farligt för barnet att se på en sådan barnsköterska.
Kaufmanns ska vara på en stor herrgård på Fyn under sommaren, det kommer att stärka dem.
Paris d. 27 Juni 85 27 juni 1885
Kaufmanns norska piga har kommit för att hämta Kaufmanns kistor i Edelfelts källare.
Edelfelt är glad över att Kaufmanns har rest till Danmark.
Kaufmann ser äldre ut och "eländig".
Paris d. 5 December 5 december 1885
Hälsningar från Kaufmanns, som haft bekymmer med sina pigor; fruns smycken blivit stulna, flyttat två gånger.
Nyårsdagen 1886. 1 januari 1886
Edelfelt är bjuden på middag hos Kaufmanns på söndag.
Kaufmanns vill att Edelfelt arrangerar soaré i sin ateljé, som då Alexandra Edelfelt var i Paris, men han vill inte.
Kaufmanns är tråkiga: de talar om att allt är så dyrt och att de blir lurade; Edelfelt konstaterar: de är opraktiska och Kaufmann är krånglig med maten.
Edelfelt kan inte bjuda Kaufmanns och Bjørnson samtidigt.
Paris, onsdag d 27 jan. 86 27 januari 1886
Det har varit middag hos Kauffmanns, som klagar över att allt är dyrt och som ska få ett barn till; allt är dyrt; genom pratet om ekonomi medger Kaufmann sin inkapacitet att förtjäna mera och hushålla bättre.
Paris d. 4 februari 86 4 februari 1886
Kaufmanns hälsar; de har flyttat in i ett garni [möblerade rum för uthyrning].
Nizza d 11 mars 86 11 mars 1886
Har åkt en tur i vagn med Chambure till Mentone; vackert, Kaufmann hade rätt om landskapet; Edelfelt och Chambure besökte ett ställe som heter Beaulieu, har inte sett något så vackert ens på Chatelet-teatern.
Det skulle vara roligt att läsa vad Kaufmann har skrivit om Pasteur.
Nizza d. 16 mars 86 16 mars 1886
Edelfelt har fått brev från Kauffmann som har fått en dotter till; Edelfelt: hoppas Kaufmann kan försörja sin familj.
Kaufmann har inte betonat Monte Carlos dåliga inflytande på Rivieran.
Paris d. 28 april 86 28 april 1886
Edelfelt måste gå till Kaufmanns trots att det inte är roligt; men han måste gå eftersom hela familjen Kaufmann kom för att göra inbjudan.
Söndag 2 maj 86 2 maj 1886
Middag hos Kauffmann som inte vet något om konst.
Paris d. 5 juli 86 5 juli 1886
Edelfelt hade Kaufmanns och kammarherre Fallesen på frukost i ateljén dagen innan; conciergen lagade god mat som konnässören Fallesen gillade.
Fallesen råder Kaufmann att söka tjänst i Danmark.
Promenad i Boulognerskogen med Fallesen och Kaufmanns; överraskade av åskskur.
2 dec. torsdag, Café de la Regence 2 december 1886
Kaufmanns har kommit med många förslag på var Edelfelt ska kunna installera sig; han mötte dem på gatan och bjöd dem på middag.
Paris lördag d. 4 dec. 86 kl. 2. 4 december 1886
Kaufmanns ska försöka hitta "appartement de garçon", ungkarlslägenhet, åt Edelfelt; rummen på hotell är inte trevliga; Edelfelt har självt hört sig för i en familjepension.
Paris d. 14 dec 86 14 december 1886
Edelfelt själv kan inte längre själv tåla "le monde", "le tout Paris des premières" , inte ens i Kaufmanns tidningskorrespondenser.
Paris d. 24 januari 87 24 januari 1887
Kaufmann har i välmening köpt ett fult gyllenlädermöblemang [läder som har mönstrats i relief och försilvrats och delvis förgyllts] åt Edelfelt: soffa och fyra stolar; Edelfelt hade bett honom köpa fåtölj i Louis XV-stil; nu är det överenskommet att Edelfelt köper en av Kaufmanns länstolar och att Kaufmann säljer möblemanget; igår berättade han att en dansk snickare hade åtagit sig försäljningen.
Paris d. 3 februari 1887 3 februari 1887
Edelfelt får Helsingfors Dagblad av Kaufmann; Edelfelt förargar sig åt tidningens felaktiga översättningar: bl.a. har tidningen citerat markis de Revirohes [?] fel; markisen har inte sagt att hans son är en kanariefågel, det är ett uttryck som betyder att sonen är en gök, "en dabb".
Paris d. 14 februari 1887 14 februari 1887
Edelfelt har varit på teatern med Kauffmanns; de såg "Les trente millions de gladiator" på Variété, en vaudeville-komedi som Edelfelt beskriver som en "högst galen fars", av Labiche med skådespelarna Baron och Dupuis "och tutti quanti"; [farsen är skriven av Eugène Labiche och Philippe Gilles].
I går var det soaré, kvällsbjudning, hos Kaufmanns; gäster var Runebergs, några unga danska herrar och Christensens, som är en fransk-mexikansk-amerikansk-australisk familj som har vinodling vid Loire.
Paris d. 19 mars 87 19 mars 1887
I kväll är konstnärsmiddagen för prins Eugen; i glömskan har Edelfelt köpt biljetter till en konsert samma kväll; varken Kauffmann, Chambure, Portalis, Courtois, eller Dagnan kan ta den.
Paris, d. 31 mars 87 31 mars 1887
Edelfelt har gått med Kuffmanns, Neiglick och fröken Törnebladh på "Orfeus i underjorden" [Orphée aux Enfers, en operett med musik av Jacques Offenbach].
Paris d. 5 juni 87 5 juni 1887
Alexandra Edelfelt ska inte vara rädd för att det blir förlovning; Edelfelt tänker inte på sådant, eftersom han har blivit så nedslagen av allt det han ser omkring sig, bl.a. Kaufmanns försörjningsbekymmer.
Onsdag morgon 11 april 1888 11 april 1888
Flera brev har kommit bort för Kauffmann.
Edelfelt har varit på soaré hos Kaufmann, men har glömt att berätta om det för Alexandra Edelfelt; det var "meget sjik, saadan rigtig parisisk", där uppträdde flera goda musiker på en liten scen, Kaufmann har nämligen varit impressario för flera musiker i Danmark; Mademoiselle Galitzin spelade violoncell [cello]; det roligaste var att se Kaufmann som flög som ett torrt skinn för att vara artig mot alla; han presenterade Edelfelt för tyska skalder, danska guldgrävare från Kalifornien och pariserartister, just som Edelfelt var på väg; Kaufmann bjöd Edelfelt på champagne i tamburen.
Paris, söndag 13 maj 88 13 maj 1888
Det var middag hos Kaufmanns föregående dag; Ellan var trött efter resan och stannade hemma; gäster var violoncellspelerskan Galitzin som är pladdrig, pratsam, aktrisaktig och halvgammal, en pariserartist som berättar historier om alla, samt Jürgensens; det var ett omaka sällskap.