Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Bertel Hintzen kirjoitukset

Bröstbild i fas åt vänster av en ung dam med regelbundna anletsdrag, ljust hår, blågrå ögon, hatt med breda, raka brätten samt en pellerin i gråbrunt över axlarna. Rödbrun fond. 47 x 38 cm. Signerad: A. Edelfelt 91. Föreställer troligen Erik Edelfelts engelska barnsköterska (jfr Middagshöjd, sidan 6). Målad i februari—mars 1891, sannolikt i Ospedaletti.

Toimituksen kommentit

Erik Edelfelts engelska barnsköterska tog avsked medan familjen befann sig i Ospedaletti. En ny anställdes genast, och henne beskrev Edelfelt som mera sympatisk än den förra. Han skrev också om hur Erik inte saknade den gamla, och genast blev "god vän" med den nya. Allt det här tyder på att porträttet föreställer den nya barnsköterskan. Edelfelt målade inte friviligt personer som han upplevde som osympatiska.

Esiintymiset kirjeissä

Skärtorsdag 1891 26. maaliskuuta 1891
Epävarma yhteys Den här mars månad har varit svår – Vädret är ännu kyligt och mulet och då är det mycket svårt för mig att fortsätta mina taflor och studier, alla på började i solsken. Doktorn har dessutom förbjudit mig att nu måla denne i källarkaféet, der det är så fuktigt.

Cannes 4 april 1891 4. huhtikuuta 1891
Epävarma yhteys I dag hon fru M., Lily, ett ryskt Geheimeråd med familj hit för att se på mina taflor. –

Tälle taideteokselle ei löydy kuvia.