Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Bertel Hintzen kirjoitukset

Oljemålning, exponerad på fjärde utställningen av "Société Internationale de peintres et sculpteurs" i Galerie Georges Petit, Paris maj 1885 (Finland 28. V. 1885).

Esiintymiset kirjeissä

Paris, Lördag 11 april 85 11. huhtikuuta 1885
Epävarma yhteys Hoppas "Lekande pojkar på stranden" är avsänd från Stockholm; vill ställa ut den hos Petit tillsammans med "Interiör från Arbetshemmet för gossar i Helsingfors" och några skisser.

Paris 16 april 1885 16. huhtikuuta 1885
Epävarma yhteys Har haft modell de tre senaste dagarna.

Paris d. 22 april 85 22. huhtikuuta 1885
Furstinnan Demidoff har genom M. Jaunez bett Edelfelt resa till henne i Pratolino utanför Florens för att måla hennes avlidne makes porträtt; hon anser att ingen har lyckats lika bra som Edelfelt med porträttet av henne; Edelfelt har svårt att bestämma sig för om han ska resa och när i så fall; Courtois och Dagnan råder honom att resa; utställningen hos Petit är tämligen klar; innan Salongen öppnar vill Edelfelt inte resa.

Paris d. 4 maj 1885 4. toukokuuta 1885
Epävarma yhteys Edelfelt väntar på herrskapet Ekelund-Mellin, som kommer för att se verken och ateljén.

Paris d 10 maj 85 10. toukokuuta 1885
Följande dag ska verken vara inlämnade för utställningen hos Petit. Edelfelt väntar på förgyllaren, som skulle hämta ramarna redan på morgonen. Edelfelt väntar också på färghandlaren, som ska föra verken till Petit. Förgyllaren och färghandlaren kommer inte: Edelfelt får åka omkring själv; till Pasteur och Petit, ska försöka hinna till Adele Ehrnrooth och Rose-Marie.

d. 16 maj kl. ½ 5 e.m. 16. toukokuuta 1885
Utställningen hos Petit har öppnat; Edelfelt tycker att de egna verken ser färglösa och gulgråa ut, t.o.m. "Lekande pojkar på stranden"; publiken tycker om "Interiör från Arbetshemmet för gossar i Helsingfors" och "Höslåtter". "Höslåtter" är det enda verket av dem på utställningen hos Petit som är sålt i förväg och det frågar folk om. Edelfelt har förstått sin egen "slapphet" på Petits utställning.

Tälle taideteokselle ei löydy kuvia.