Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Bertel Hintzen kirjoitukset

Motiv från sydsluttningen med rik vegetation och Medelhavet i solsken. Målad i mars 1886 samt skänkt åt markis Émile de Chambure.

Toimituksen kommentit

Detta är en kopia som Edelfelt gjorde i Paris i mitten av april av en studie som han haft med sig från Monaco.

Esiintymiset kirjeissä

Monte Carlo d. 25 Mars 1886 25. maaliskuuta 1886
Edelfelt har målat mycket de senaste dagarna, men har bara lyckats med en studie; de andra är "skrala" och inte "karaktäristiska" för södern; det fordras tid för att ställa in sig i en ny trakt. Edelfelt har målat på dagarna, varit på Casino på kvällarna, där det är konsert eller opera varje kväll.

Paris, Onsdag d. 14 april 1886 14. huhtikuuta 1886
I morgon middag hos Chambure; Edelfelt har kopierat en studie från Monaco för honom.

Paris d. 17 april 86 17. huhtikuuta 1886
Har gett studien från Monaco åt Chambure, som blev glad.

Paris Påskafton 86 24. huhtikuuta 1886
Det har varit folkvandring hos Chambure för att se "Landskapsstudie från Monaco": Madame Lurcy, de Montanter, Hechtar, Kahnar; Chambure gör reklam för Edelfelt.

Paris d. 6 juni 86 6. kesäkuuta 1886
Den 15 juni öppnas utställningen hos Petit [femte utställningen arrangerad av "Société Internationale de peintres et sculpteurs"]; Edelfelt har ingenting att sälja; ställer ut porträttet av Madame Saussine och två pasteller: "Parisisk modell" som Neovius beställt och porträttet av Boije.

Paris torsdag d. 10 juni 86 10. kesäkuuta 1886
Utställningen hos Petit blir av i alla fall; Edelfelt ställer ut porträttet av Madame Saussine, porträttet av Boije, "Parisisk modell", och "Blekt månsken från Haiko (vägen till Kodderviken)".

Tälle taideteokselle ei löydy kuvia.