Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Bertel Hintzen kirjoitukset

I en enkel, ljus interiör i grått och brunt sitta två unga, svartklädda, syende kvinnor vid ett fönster till höger, genom vilket man ser ett disigt vinterlandskap från Broholmen med låga trähus. På fönsterbrädet en blomma i kruka; på det ljusa bordet och på en stol i förgrunden längst till höger ligga vita, i blått skiftande linnekläder. Oljemålning i litet breddformat. Signerad A. Edelfelt 1887. Målad i Edelfelts ateljé i "Janssonska villan" på Broholmen i Helsingfors i november–december 1887. Förstudie i skissboken A II 1517: 24 i Ateneum.

Esiintymiset kirjeissä

Odaterat brevkort 1. tammikuuta 1888
Tavlorna skickas till München [III Internationale Kunstausstellung juni 1888] på lördag.

Paris 8 februari 88. 8. helmikuuta 1888
Edelfelt har skickat "Sömmerskor" och "Sollandskapet från Haiko" ["Trädgårdsparti från Haiko"] till utställning på Mirlitons.

Paris, fredag d. 24 februari 88 24. helmikuuta 1888
Det har varit gynnsamma kritiker om "Sömmerskor" i franska tidningar; Edelfelt undrar varför ingen köper den.

Paris 14 april 88 sent på aftonen 14. huhtikuuta 1888
"Sömmerskor" och porträttet av Blasco har åkt iväg till utställningen i München; Bulla anser att Edelfelt inte ska skicka "Två läsande flickor" för verket går att sälja i Paris.

Paris 2 maj 1895 2. toukokuuta 1895
Jag har fått inbjudning att göra en skild utställning i Dresden i höst. Huru skall jag göra – likaså har Paulus i München bedt, att få några af mina "Meisterwerke" – till Secessionens utställning. till Dresden skulle jag gerna skicka. Min vän Kuehl är professor vid akademin der och en baron Schickler som redan har Sömmerskorna af mig lär tänka på att skänka en af mina taflor till museet – Men hvilken? Jag har ju ingen mera betydande att sälja nu.