Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Bertel Hintzen kirjoitukset

I en stuga – densamma som i katalog nummer 454 – sitter vid ett solbelyst fällbord en ung kvinna med ett barn och blickar ut genom fönstret. Barnet sträcker ut sina armar mot en kattunge, som ligger i en pärtkorg. På fönsterbrädet några blomster i kruka. Vid fondväggen till vänster en säng, till höger ett solbelyst fönster med fördragna, ljusa gardiner. På ett litet bord vid fönstret står en kanna, en skål och en mugg. Oljemålning i breddformat. Signerad A. Edelfelt 1889. Målad på Haiko sensommaren 1889. Kompositionsstudie i blyerts i skissboken A II 1517: 94 i Ateneum.

Esiintymiset kirjeissä

Köbenhavn 18 sept. 89 18. syyskuuta 1889
Krohn tycker mycket om "Portas by", "Ida som ror", "Interiör från en nyländsk bondstuga", trodde att "Hfors tavlan" kunde bli riktigt bra.

Paris 16. okt 89 16. lokakuuta 1889
Får i dag pengar från olika håll; Bulla har köpt den lilla interiören, den avgår till Amerika i dag och Edelfelt får pengarna klockan 12. Epävarma yhteys Edelfelt tycker att hans konstverk från i år är bättre än de från förra året; alla som sett dem tycker lika.