Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Bertel Hintzen kirjoitukset

Samma motiv som föregående, men utan matrosen på däcket. På däcket två hoprullade trossar. Genom de tunga regnmolnen bryter solljuset något starkare fram än i den slutliga kompositionen, vilken även är något mer avskuren upptill och i förgrunden. Breddformat, ca 55 x 90 eller något mindre. Signerad A. Edelfelt. Målad i Köpenhamn i september 1889. Akvarellstudie i skissboken A II 1517: 14 i Ateneum, daterad Köbenhavn sept.

Esiintymiset kirjeissä

Köbenhavn 18 sept. 89 18. syyskuuta 1889
Epävarma yhteys Krohn menar att Edelfelt inte ska tveka utan måla uppe från fregattens däck; visa skissen för kejsaren om två dagar då den är färdig. Epävarma yhteys Måste måla igen; bor långt borta och har därför litet tid; målade igår från klockan 9 till klockan 3.

Kjöbenhavn d. 20 sept 89. Rosenvænget 20. syyskuuta 1889
Har målat alla dagar, utom idag då det hällregnat; de 2 utkasten blir färdiga imorgon; beger sig med dem till kejsaren på Fredensborg nästa vecka. Har det ypperligt på fregatten Själland; officerarna är sympatiska; ett kompani med matroser hjälper med att bära staffliet etc.; blivit bjuden på frukost varje dag. Fått låna målarpäls och läderdamasker av Henningsen för att inte förkyla sig; tillsvidare har det ändå sommarväder. Prinsessan Marie ville veta vad Edelfelt gör i Köpenhamn; hon är kejsarens bästa vän och kommer nog att berätta för honom att Edelfelt målar på Holmen.

Paris 16. okt 89 16. lokakuuta 1889
Epävarma yhteys Edelfelt tycker att hans konstverk från i år är bättre än de från förra året; alla som sett dem tycker lika.

Paris 10 dec. sent på qvällen 10. joulukuuta 1889
Dagnan och Larsson tycker mest om "Portas by", studierna från Köpenhamn och porträttet av Ellan; alla eniga om att den röda färgen på Ellans klänningsliv är "faslig"; Chambure menar att Edelfelt borde måla om livet och halsen i hans serre.

Lördag 4 januari 1890 4. tammikuuta 1890
Arbetade bra i Köpenhamn, men har inte arbetat mer än 14 dagar sammanlagt efter det; leker med tanken på att dra sig tillbaka till öknen eller urskogen där inga räkningar skulle finnas; det praktiska livet är svårt, svårare än i "urtiden".