Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Bertel Hintzen kirjoitukset

Porträtt av en judinna, maka till bankir Cohen i Paris. Under arbete i Paris maj 1890. Jfr kat. n:o 651.

Esiintymiset kirjeissä

Morgonen d. 14 1. tammikuuta 1890
Ansträngande program idag: seance med Madame Cohen i ateljén, bestyra om pastellduk, frukost hemma, seance med Madame Kahn, möte hos Petit angående utställning nästa år, sedan tandläkaren; till på köpet regnar det.

27 april 90 27. huhtikuuta 1890
Den senaste veckan har bestått av "möda, arbete och enervering"; trött efter arbetet med 2 porträtt under dagen, skulle Edelfelt ut med Hanna Palme om kvällarna; försökte se tröttare och likgiltigare ut, men Hanna hade ingen misskund; på torsdag antog Edelfelt en inbjudan till en bjudning för att få ledigt. Haft en sance med den judiska frun Cohen, men hon började må illa eftersom det var hett i ateljén och hennes snörlviv var snört för hårt; Berta Edelfelt kan föreställa sig situationen med Garnier som hjälpte till.

Paris 3 maj 90 3. toukokuuta 1890
Porträttet av Marcel blir bra; troligen också porträttet av Madame Cohen.

Paris 15 [med blyerts 16] maj 1890 16. toukokuuta 1890
Det ser ut som om Edelfelt bara skulle ha levt i sus och dus, men som Mechelin skulle säga och som Neiglick skulle ha ha härmat så bra: under detta finns en bred bas av idogt arbete; först porträttet av Marcel som är färdigt, sedan porträttet av Madame Cohen som är nästan färdigt, sedan illustrationer till Figaro Illustré till en novell av André Theuriet.

Paris 5 juni 1890. kl. 6 på morgonen. 5. kesäkuuta 1890
Porträttet av Marti är färdigt nu; återstår: porträttet av Madame Cohen, två "barnpasteller" och "Från Köpenhamns redd" för kejsarinnan.

Paris 7 juni 1890 7. kesäkuuta 1890
Orkar inte måla: vet inte om det beror på mycket arbete eller på det kalla vädret. Skulle helst resa till Finland nu; vila 14 dagar utan att tänka på hyra och flyttning; det går inte eftersom många beställningar fortfarande inte är färdiga; såg förra året hur det går då man skjuter upp ett arbete från ett år till ett annat.

Paris 10 juni 1890 10. kesäkuuta 1890
Har kölden gjort besvär för Alexandra, Annie och Berta Edelfelt i Haiko? Edelfelt skulle gärna komma dit, men måste stanna i Paris ännu för att måla "tråkiga och dåligt betalda porträtt". Det är synd att Chambure inte sysslar med något; under seancerna med Madame Cohen har Edelfelt stiftat bekantskap med Mr Lenormard [?], som är ännu förmögnare än Chambure och som är "hästkarl" och studerar för juris licentiatexamen för att få tiden att gå; Edelfelt: konstigt att se människor som inte får tiden att gå, tycker själv att den är för kort; om dessa människor kunde ge litet av sin tid, pengarna bryr sig Edelfelt mindre om, även om de vore "herrliga" att ha.

Paris 14 [18?] juni 90. 14. kesäkuuta 1890
Arbetar regelbundet och flitigt, mest för att förtjäna pengar; är inte lika olycklig över sin konst som tidigare under liknande omständigheter; Edelfelt märker av detta att han nu är alldeles frisk och mindre nervös än vanligt.

22 juni 90 22. kesäkuuta 1890
Porträtten framskrider bra; hoppas kunna resa om 10 dagar med pengar i fickan.

Tälle taideteokselle ei löydy kuvia.