Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Toimituksen kommentit

4 akvareller utförda med snabb tidtabell som illustrationer till André Theuriets novell i Figaro Illustré i Paris i maj 1890.

Esiintymiset kirjeissä

Tisdag 13 maj 1890 13. toukokuuta 1890
Befinner sig i "en qvarn", men hoppas att det lugnar sig imorgon då vernissagedagen är över; före det måste Edelfelt måla 4 akvareller för Figaro Illustré; ta emot Carnot på Champ de Mars, ha frukost för Thaulows; visa akvarellerna för Valadon från Goupil och gå till tandläkaren.

Paris 15 [med blyerts 16] maj 1890 16. toukokuuta 1890
Det ser ut som om Edelfelt bara skulle ha levt i sus och dus, men som Mechelin skulle säga och som Neiglick skulle ha ha härmat så bra: under detta finns en bred bas av idogt arbete; först porträttet av Marcel som är färdigt, sedan porträttet av Madame Cohen som är nästan färdigt, sedan illustrationer till Figaro Illustré till en novell av André Theuriet. Illustrationerna för Theuriets novell i Figaro Illustré är dåligt betalda, ger för mycket möda och den största teckningen har refuserats eftersom det fanns en naken figur på den; söker ingenting oanständigt i sin konst; hur teckna en badande kvinna som blir tagen för en najad om man inte tecknar henne naken? här der man dessutom bara halva bröstet; komiskt att Figaro är pryd.

Tälle taideteokselle ei löydy kuvia.