Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Toimituksen kommentit

Teckning till Figaro Illustré.

Esiintymiset kirjeissä

Paris 5 juni 1890. kl. 6 på morgonen. 5. kesäkuuta 1890
Har vaknat klockan 3 i natt; ska gå till ateljén vid 7-8 och sedan åka ut till Asnieres för att göra en studie av en canotière; illustrationerna till Figaro Illustré är besvärliga; har varit i Asnieres med en fotograf, men den enda plåten som lyckades var dimmig; igår modell, men det blåste så att staffliet föll omkull; förargelser med kostymer och modeller.

Paris 7 juni 1890 7. kesäkuuta 1890
Kom tillbaka från Asnieres i förrgår. Skulle helst resa till Finland nu; vila 14 dagar utan att tänka på hyra och flyttning; det går inte eftersom många beställningar fortfarande inte är färdiga; såg förra året hur det går då man skjuter upp ett arbete från ett år till ett annat. Orkar inte måla: vet inte om det beror på mycket arbete eller på det kalla vädret.

Paris 14 [18?] juni 90. 14. kesäkuuta 1890
Arbetar regelbundet och flitigt, mest för att förtjäna pengar; är inte lika olycklig över sin konst som tidigare under liknande omständigheter; Edelfelt märker av detta att han nu är alldeles frisk och mindre nervös än vanligt. Figaro var nöjd med illustrationerna: Edelfelt har fått fria händer att illustrera en nordisk novell; ska han välja Juhani Aho?