Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

fransk tonsättare

Lähteet

Odaterat 1. tammikuuta 1884
Det är eget att jag ej har den ringaste lust att höra Massenets "Manon" och "l'Hérodiade" – jag kan så väl föreställa mig hvad det är, just emedan publiken är så förtjust – Det måste vara konst "à coté" ty det rigtiga, det der som Mozart hade, det der som sitter i hjertat, det har ej Massenet.
Paris, tisdag d. 11 maj 86 11. toukokuuta 1886
Har varit på Slaviansky-konserten [Dmitrij Alaxandrovitj Agrenev-Slavianskijs ryska kör som uppträdde med slaviska sånger] tillsammans med "Mille" Cedercreutz, Meyer Söderhjelm och Inez Zilliacus; parisarna förstod sig inte på musiken; Edelfelt menar: musiken rör tusen gånger mer än Massenet; storfurst Wladimir med storfurstinna var på konserten; Madame Freederickzs var också där.
Paris 11 maj på aftonen. 11. toukokuuta 1889
Berta Edelfelts musiksmak är ännu mera bestämd än hennes konstsmak; hon var arg på publiken som applåderat Massenet; i Berlin njöt hon av Wagner.
Paris, onsdag 8 januari 1890 8. tammikuuta 1890
Då någon gick åt Gounod sade Grieg att Gounod fyllt sin plats väl, men att han inte är Griegs ideal; det gladde Edelfelt att Grieg inte tycker om Massenet.