Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

Albert Edelfelts vän, medlem i Högsta domstolen, senator i justitiedepartementet, bror till Leonard Serlachius.

Kiala den 16 Juni 67. 16. kesäkuuta 1867
Edelfelt har fiskat med långrev tillsammans med morbror Gustaf Brandt, Lulle (Julian) Serlachius och hans bror.
Lulle (Julian) och Leonard Serlachius har gått till Borgå.
Edelfelt har tillsammans med Lulle (Julian) och Leonard Serlachius städat parken och en holme, byggt en bro, gjort blomsterrabatter och sått blommor.
"Bryggers Calle" och Gustaf Zvick har på ett "nedrigt sätt" plundrat ett talgoxbo; morbror Gustaf Brandt har gett dem en utskällning och gett Edelfelt samt Lulle (Julian) och Leonard Serlachius rätt att gräla på dem, vilket i synnerhet Lulle Serlachius tagit fasta på: "O, förmätna skurk bekänn ditt brott!"
Gripsholm d. 23 Sept 72. 23. syyskuuta 1872
Edelfelt måste sluta brevet då kvällsvard i Mariefred väntar; han hälsar till morbror Gustaf Brandt, Leonard Serlachius, Lulle (Julian) Serlachius, Mille (Emil) Cedercreutz och Axel Antell.
Reval kl. 4 ½ e.m. 1. tammikuuta 1873
Edelfelt grämer sig över att Mille (Emil) Cedercreutz och bröderna Lulle (Julian) och Leonard Serlachius inte hade följt med honom till Reval.
Antwerpen d. 8 Oktober 73 8. lokakuuta 1873
Edelfelt har fått brev från Morbror Gustaf Brandt och Lulle (Julian) Serlachius.
Antwerpen d. 18 Oktober, St Lucas dag, 1872 18. lokakuuta 1873
Edelfelt ber hälsa Lulle (Julian) Serlachius och tacka för hans senaste brev; han skriver till Mille (Emil) Cedercreutz troligen i morgon eller övermorgon; det gläder honom att Alexandra Edelfelt tycker att priset på rummet är måttligt; Edelfelt håller på med ett brev till Morbror Gustaf Brandt; det vore utmärkt roligt att träffa herrskapet Antell i Brüssel.
Antwerpen d. 23 Oktober 73. 23. lokakuuta 1873
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt hälsa Lulle (Julian) Serlachius och genom honom de andra som väntar brev av honom att han så snart han hinner ska svara på deras "epistlar".
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt ge systrarna Ellen, Anni, och Blis (Berta) en hjärtlig kyss och hälsar till Mille (Emil) Cedercreutz, Julian Serlachius, tante Adèle Gadd och Tajta (Fredrika Snygg).
Antwerpen, Lördag d. 8 November 73 8. marraskuuta 1873
Edelfelt fick brev av Alexandra Edelfelt och Lulle (Julian) Serlachius; han tackar för brevet och tidningarna.
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt kyssa syskonen Ellen, Anni och Butti (Berta) och hälsa Lulle (Julian) Serlachius och tacka för hans roliga och originella brev.
Antwerpen d 13 Nov. 1873. – 13. marraskuuta 1873
Edelfelt har fått brev av Axel Antell; herrskapet Antell stannar i Stockholm kanske över jul; Lulle (Julian) Serlachius brev är liksom Antells obesvarat; Alexandra Edelfelt kan genom Mille (Emil) Cedercreutz hälsa dem att Edelfelt går i "skrivartankar".
Antwerpen d 24. Nov. 73. 24. marraskuuta 1873
Av Leonard Serlachius brev framgår att det varit glada tider inom studentkretsarna; Edelfelt håller som bäst på att skriva till Lulle (Julian) Serlachius och Axel Antell och säger till Alexandra Edelfelt att be dem inte bli rasande på hans tröghet.
Antwerpen d. 30 Nov 73. 30. marraskuuta 1873
Mille (Emil) Cedercreutz Petersburgsresa var glädjande, om Lulle (Julian) Serlachius skulle åka med vore det dubbelt så roligt.
Lulle (Julian) Serlachius har dansat med sin Huldgudinna [Hulda Berndtson].
Antwerpen d. 6 December. – 6. joulukuuta 1873
Edelfelt är nyfiken på Lulle (Julian) Serlachius eller Axel Antells brev om nyländska festen; Lulles brev kommer att vara en beskrivning av hans sällhet och lycksalighet den aftonen.
Antwerpen d 11 December 11. joulukuuta 1873
Både Alexandra Edelfelt och Axel Antell nämner soarén hos de la Chapelles i sina brev; Edelfelt väntar med nyfikenhet på detaljer från Lulle (Julian) Serlachius.
Antwerpen d 2 Januari 1874. 2. tammikuuta 1874
Edelfelt måste avsluta brevet så det hinner med eftermiddagståget till Cöln; han ber Alexandra Edelfelt framföra nyårshälsningar till kamraterna, systrarna, Tajta (Fredrika Snygg) och Tante Gadd.
Antwerpen d. 8 Januari. 74. 8. tammikuuta 1874
Edelfelt hälsar till sina systrar och önskar Ellen Edelfelt flit och framgång i skolan; han ber Alexandra Edelfelt hälsa Lulle (Julian) Serlachius, Leonard Serlachius, Axel Antell och Tante Gadd; Edelfelt ber om förlåtelse för att han dröjt med att sända brevet, men han ville sända Bernhard Reinholds brev på samma gång.
Antwerpen d. 14 Januari 1874 14. tammikuuta 1874
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt hälsa Lulle (Julian) Serlachius att han håller på med ett brev till honom, och ger småsystrarna och Ellen Edelfelt en kram.
Antwerpen d. 20 Januari 1874 20. tammikuuta 1874
Edelfelt har också fått brev från Lulle (Julian) Serlachius; han är glad över att denne lyckligt "undanstökat" sin examen hos Zacharias Topelius.
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt be Lulle (Julian) Serlachius och Mille (Emil) Cedercreutz om förlåtelse för att han inte har skrivit, och hälsa Leonard Serlachius och Axel Antell.
Breven från Alexandra Edelfelt, Axel Antell och Lulle (Julian) Serlachius får honom att drömma sig in i livet därhemma; en kväll gick han med studentmössa fram och tillbaka i rummet och sjöng ”Vi äro andens fria folk”.
Antwerpen d. 27 Januari 74 27. tammikuuta 1874
Edelfelt hälsar till Alexandra Edelfelt och syskonen, Tante Adèle Gadd och Tajta (Fredrika Snygg); Lulle (Julian) Serlachius brev har han ännu inte sänt eftersom han vill skicka det på samma gång som brevet till Karl Laurell.
Antwerpen d 2 Februari 74. 2. helmikuuta 1874
Edelfelt har äntligen skrivit till Lulle (Julian) Serlachius och Karl Alexander Laurell.
Antwerpen d. 9 Februari 1874. – 9. helmikuuta 1874
Edelfelt har fått brev från morbror Gustaf Brandt och Lulle (Julian) Serlachius, så han är "au courant" [uppdaterad] om vad som sker därhemma.
Då klockan i katedralen slår elva tar Edelfelt god natt av Alexandra Edelfelt för att hinna skriva till Lulle (Julian) Serlachius; han ska "med det första" även svara på Morbror Gustaf Brandts "epistel"; han hälsar alla bekanta och småsyskonen.
Antwerpen, Söndagen efter Karnevalen, d. 22 Febr. 74. – 22. helmikuuta 1874
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt ge frimärken från en tacksam de Pape till Ellen Edelfelt; han hoppas att frimärkena han sände i brevet till Lulle (Julian) Serlachius kommit fram.
Antwerpen d. 8 Mars 1874. 8. maaliskuuta 1874
Edelfelt har ännu inte hunnit svara på morbror Gustaf Brandts och Lulle (Julian) Serlachius brev.
Edelfelt gillar fullkomligt Lulle (Julian) Serlachius åsikt om adeln, ”I det hela taget är vår adel derhemma bra human, bildad och folklig"; i Belgien, där adelsståndet som politiskt parti inte har någon betydelse, har man i varje stad adelsklubbar, dit ofrälse inte har tillträde; i likhet med Frankrike är belgarna "ordensgalna"; på festen för Nicaise de Keyser fäste man sig vid att direktören blivit utnämnd till kommendör av Leopoldsorden; det skulle inte falla studenterna i Helsingfors in att gratulera Elias Lönnrot eller biskop Frans Ludvig Schauman för en sådan utnämning; ändå är Belgien Europas friaste land; kungen är inte lika framträdande som i Sverige.
Antwerpen d. 16 Mars 74. – 16. maaliskuuta 1874
Edelfelt håller på att skriva till Lulle (Julian) Serlachius och Axel Antell.
Antwerpen d. 17 April 74. 17. huhtikuuta 1874
Edelfelt har ännu inte skrivit till Leonard och Lulle (Julian) Serlachius; de vackra vårkvällarna gör att man hellre vill vara ute än att sitta inne och skriva.
Paris d. 15 Maj 74. 15. toukokuuta 1874
*Edelfelt har fått Morbror Gustaf Brandts brev, som gjort en tur till Antwerpen; han har också fått Lulle (Julian) Serlachius brev.
Paris, onsdag d. 27 maj 74. 27. toukokuuta 1874
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt uttrycka hans känslor och tankar för Mille (Emil) Cedercreutz; själv ska han skriva till Mille och hans morbror; det ska bli roligt att träffa någon av hemklicken igen; han förebrår sig för att inte ha skrivit till morbror Gustaf Brandt och Lulle (Julian) Serlachius; därtill borde han skriva till Johan Friedrich Hackman, Robert Lagerborg och Léon de Pape i Antwerpen.
Paris, tisdagsafton. 3 Juni 1874. 3. kesäkuuta 1874
Edelfelt gladde sig åt Ellen Edelfelts brev och skildringen av hennes födelsedag; det var snällt av gossarna Serlachius att ge henne broschen; gumman Adèle Gadd gav ett ur.
Edelfelt skulle gärna vara med om bröderna Serlachius "magistervift", men får nöja sig med att sända sina lyckönskningar brevledes.
Paris d. 11 Juni 74. 11. kesäkuuta 1874
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt vidarebefordra brev till Serlachiusarna.
Paris d. 21 Juli 1874. 21. heinäkuuta 1874
Edelfelt hinner inte skriva till Ellen Edelfelt; han sänder med ett brev till Mille (Emil) Cedercreutz i brevet till Alexandra Edelfelt; hon får gärna väcka någon av Serlachiusarnas samvete vad beträffar korrespondensen med Edelfelt.
Paris d. 20 Sept. 1874 kl. 11 på afton 20. syyskuuta 1874
*P.S. Lulle (Julian) och Leonard Serlachius, samt Axel Antell har inte skrivit sedan juni.
Paris d. 12 Okt. 1874. Kl. 3 e.m. 12. lokakuuta 1874
Edelfelt har fått brev från Lulle (Julian) Serlachius och ber Alexandra Edelfelt tacka honom.
Lulle (Julian) Serlachius tankar om Edelfelts sparsamhet är inte på sin plats; på senaste tiden har han gjort av med mycket mera pengar än han borde på kaféer och restauranger med Adolf von Becker och sina antwerpiska bekanta.
Paris Onsdagsafton 3 Nov. 1874 3. marraskuuta 1874
Glad som en speleman tågade Edelfelt av till Établissement Duval vid Boulevarden, där han skulle träffa familjen Cedercreutz för sista gången; de var som alltid "utmärkt vanliga"; friherrinnan Emmy Cedercreutz gav honom en portmonnä med en 20 francs dukat till minne; efteråt gick han ännu med Mille (Emil) Cedercreutz på ett avskedsglas till Café de la Régence; Edelfelt hade köpt små presenter till Axel Antell, Lulle (Julian) och Leonard Serlachius; han hade gärna sänt något åt Alexandra Edelfelt och systrarna Ellen, Anni och Butti (Berta) men det skulle ha blivit för dyrt och för svårt att få ner i Milles fyllda kappsäck; de ska få färska hälsningar av Mille då han anländer till Helsingfors.
Paris d 6 November 1874. 6. marraskuuta 1874
*Edelfelt hälsar till Leonard Serlachius och ber honom skriva om sin resa; Lulle (Julian) Serlachius borde i dagarna få brevet med Mille (Emil) Cedercreutz hälsningar.
Paris d. 14 Nov. 1874. 14. marraskuuta 1874
Edelfelt och Mille (Emil) Cedercreutz skrev brev till Lulle (Julian) Serlachius för tre veckor sedan.
Paris. Adventssöndagen 1874. 29. marraskuuta 1874
*Lulle (Julian) Serlachius brev har inte kommit fram.
*Edelfelt hälsar till Mille (Emil) Cedercreutz och Lulle (Julian) Serlachius.
Fragment 1. joulukuuta 1874
Edelfelt har nyligen skrivit brev till Axel Antell och Lulle (Julian) Serlachius; de är verkliga vänner.
Paris d. 7 December 1874. 7. joulukuuta 1874
Edelfelt har tänkt skriva till Axel Antell och Lulle (Julian) Serlachius, men har inte tid; denna vecka har varken han eller Julian Alden Weir gått i aftonskolan; hans brev borde komma fram i tid till julutställningen vid Luciatiden.
Paris d. 6 Febr. 1875. 6. helmikuuta 1875
*Edelfelt har fått ett roligt brev av Lulle (Julian) Serlachius.
Paris d. 17 Februari 1875. 17. helmikuuta 1875
Sällskapet lämnade café Suède för att gå till Grand Café där det fanns mera utrymme och där Herrarna Wilhelm Lagus och Jakob Estlander skulle beskriva festligheterna i Leyden; på vägen till kafét hade Lagus för Edelfelt framhållit nödvändigheten av en kandidatexamen; bara grundlig lärdom kan bringa en människosjäl den jämvikt som är nödvändig; Edelfelt höll inte med och försökte försäkra att han i framtiden alltid skulle bemöda sig om att inte bli en "dummerjöns" även om han inte fullföljde en akademisk examen; Edelfelt trodde inte att examensstudier gick att undanstöka på ett till två år, Lulle (Julian) Serlachius som har ett bättre läshuvud än honom använde fyra år för graduala studier. Kl. 12 följde de Herrarna till Hôtel Corneille, mitt emot Odéon i Quartier Latin.
Paris d. 9 Mars 1875. 9. maaliskuuta 1875
Underrättelserna om Lulle (Julian) Serlachius ögonsjukdom har smärtat Edelfelt djupt och han har skrivit ett längre brev till honom.
Paris Annandag Påsk 1875. (på aftonen) 1. huhtikuuta 1875
*Vilken adress ska Edelfelt skriva om han vill sända ett brev till Lulle (Julian) Serlachius?
Paris d. 5 Maj 1875 5. toukokuuta 1875
*Familjen Zilliacus tanke om Lulle (Julian) Serlachius är riktig, bättre sällskap kan Conny Zilliacus inte få.
Paris, tisdag d. 22 Juni 1875 22. kesäkuuta 1875
Edelfelt har fått brev från Alexandra Edelfelt och Lulle (Julian) Serlachius; familjen torde nu vara på Johannisberg och sitter med den gamla kära Borgå-staden för ögonen; saknaden över att ha förlorat Kiala är svår att lindra, men Mammas modiga och glada lynne är en säker borgen för att trevnad, kärlek och glädje följer var än de slår ned bopålarna.
Lulle (Julian) Serlachius skriver att Johannisberg ger ett gladare intryck och att det säkert beror på invånarna.
*Edelfelt ber Alexandra Edelfelt hälsa syskonen, Morbror Gustaf Brandt med familj, Tajta (Fredrika Snygg); Morbror August Streng och Lulle (Julian) Serlachius.
*Edelfelt ska skriva till Lulle (Julian) Serlachius på Alexandra Edelfelts adress.
Rom, onsdag d. 24 maj 1876. 24. toukokuuta 1876
Edelfelt ska skriva några ord till tack för Gustaf Philip Armfelts brev; han har ett halvfärdigt brev till Lulle (Julian) Serlachius påbörjat den 28 mars; han hälsar till syskonen, Morbror Gustaf Brandt, Tajta (Fredrika Snygg), vänner gamla och unga.
Rom, lördag d. 27 maj 1876. 27. toukokuuta 1876
Edelfelt har blivit trött av att skriva brev till Lulle Serlachius, så inskränker detta brev till ett halvark.
Paris d. 27 nov. 1876. 27. marraskuuta 1876
Annie Edelfelt är sjuk i scharlakansfeber; Edelfelt är orolig och önskar han kunde vara Alexandra Edelfelt till hjälp och sällskap; Jakob Estlander tror väl att febern är av lindrig art?; det är en lycka att tante Adèle Gadd inte är rädd för smittan; Axel Antell, Lulle (Julian) och Leonard Serlachius, samt Mille (Emil) Cedercreutz borde inte heller vara rädda, då smittan främst angriper barn.
Paris d. 15 Dec. 1876 – 15. joulukuuta 1876
Fröken Anna von Bonsdorff är för alltid Rudolf Bernhard Elvings och inte Lulle (Julian) Serlachius; Edelfelt tror inte att Lulle går "i sjön för det".
Paris d. 15 April 77. 15. huhtikuuta 1877
Edelfelt borde skriva brev till Axel Antell och Lulle (Julian) Serlachius.
Paris d. 10 Jan. 78. 10. tammikuuta 1878
Edelfelt sänder hälsningar till "jubelälskaren" Lulle (Julian) Serlachius och tar farväl av Alexandra Edelfelt.
Paris d. 8 januari 1880 8. tammikuuta 1880
Lulle Serlachius förlovning är en skön historia; att gifta sig med en som man drivit med; kanske det blir bra, fastän Edelfelt inte föstår hur detta parti går ihop med Lulles ärelystnad; får se när Edelfelt kommer så långt.
Paris d 29. Jan 29. tammikuuta 1883
Just nu fick brefvet med vexeln och Lulles förlofningskort. Tusen miljoner tack. huru har det kommit sig att jag ej skrifvit på så länge?
Paris 1 februari 83 1. helmikuuta 1883
Hvar fins Lulle – jag skulle gerna skrifva och gratulera honom. Det blef ändå slägten.
Petersburg lördag morgon 8. joulukuuta 1883
Jag hoppas att de några raderna skrifvna i Viborg och hos Lulle ha kommit Mamma tillhanda, likasom de 200 markerna.
d. 23 maj 84 23. toukokuuta 1884
Det var ju roligt att Lulle fått en son. Jag tycker hvad han skall vara stolt. Utropstecknet är lika så nytt som betecknande för lycksaligheten
Paris d. 28 april 86 28. huhtikuuta 1886
Söderhjelm saknar sin fru; Edelfelt konstaterar att Söderhjelm kunde låta bli att vara sur i sällskap och i stället skriva brev till frun, behärska sig som "Lulle" Serlachius på Kiala för länge sedan.
Paris d. 4 jan 1887 4. tammikuuta 1887
Alexandra Edelfelt ska göra som hon finner bäst med lånet till Lulle Serlachius.
Fredag d. 14 Jan 1887 14. tammikuuta 1887
Tackar för bestyret med lånet på 10000 mk åt Lulle Serlachius; Edelfelt bryr sig inte om procenten, hoppas bara att pengarna inte går förlorade, men i Lulle Serlachius jusristhänder är pengarna säkert i gott förvar.