Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

affärsman, donator, g.m. Helene Kumlin

Lähteet

Stockholm måndag d. 15. Okt 77. 15. lokakuuta 1877
Reskamrater på ångbåten var gubben Fredrik Pacius med fru och en vacker fröken Martin på väg till Hamburg, konsul Alfred Jacobson med särdeles vacker fru från Åbo, en äldre fröken Schürer-Waldheim som var kusin till Armfelts och hade varit på bröllopet i Åbo; därtill var en svensk ingenjör, en jude från Stockholm, en konsul från Uliåborg och svenska damkvartetten.
fastlagstidag 83 6. helmikuuta 1883
Hemma har jag ju Jacobsons beställning som jag kan göra – Manzeys porträtt – (skall jag resa dit?) arbete blir det nog.
Paris d 20 mars 83 20. maaliskuuta 1883
Om jag nu får en beställning af Kejsaren, och dessutom har en tafla på 2000, en på 5000 och den Jacobsonska på 4000 att göra, så kan jag räkna på ganska mycket pengar i höst.
Fragment 1. tammikuuta 1884
Jag tror ej jag skickar den Jacobsonska taflan till Petersburg, utan tänker på att få den med i en utställning af flere saker som jag allt mera funderar på för Köpenhamn och Stockholm.
Paris 8 februari 84 8. helmikuuta 1884
Bulla, den rike tafvelhandlaren har varit här – han bestälde af mig en liten reproduktion af den Jacobsonska taflan för 3000, gjorde mig komplimanger för den stora och förespådde mig succes.
d. 10 maj 84 10. toukokuuta 1884
Mamma vet hur akut tråkighet verkar som kopparslagare, dagen derpå. Saken var att jag i går på e.m hade tänkt kunna gå omkring på salongen i lugn och ro. Fåvitska hopp. Snart fingo herrskapet Jacobson från Åbo tag i mig, och jag hade icke tillräckligt moraliskt mod för att lösrycka mig från dem.
d. 23 maj 84 23. toukokuuta 1884
I morgon, ja då har jag en massa saker att göra. köpa skor – sitta hos Walter R. – ännu en gång, o ve – se Meissonier, sammanträffa med herrskapet Jacobson o.s.v. – samt sist och slutligen packa in.
Paris, tisdag d. 11 maj 86 11. toukokuuta 1886
Många finländska familjer är i Paris just nu: Jacobssons från Åbo, Schybergson med Mimmi Antell; Kurténs har rest.