Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

fransk skriftställare, Louis Pasteurs svärson

Paris d. 14 maj 1886 14. toukokuuta 1886
Edelfelt gick med Pasteurs besked till Turquet; men Jean Baptiste Pasteur har berättat att familjen har ändrat sig: Madame Pasteur d.ä. och d.y., Madame Vallery-Radot och hennes man; de är rädda för att reproduktionen aldrig blir av.
Odaterat brevkort 1. tammikuuta 1888
Edelfelt har fått brev från Pasteur, som är glad att Edelfelt gör en liten halvfigur av porträttet av Vallery-Radot.
Paris 20 april 88 20. huhtikuuta 1888
Edelfelt målar om morgnarna ett porträtt av [skriftställaren] Vallery-Radot, som vet allt och har sett allt, men är en "kristisk-modest natur".
Edelfelt återberättar Vallery-Radots fabel om "den mäktiga, självkära, tjocka kritikern Sarcey".
Vallery-Radot beundrar sin svärfar Pasteur, precis som varje ärlig människa i "Pariserskojet".
Paris 25 april 88 25. huhtikuuta 1888
Edelfelt arbetar parallellt med "Horatius och Lydia" och porträttet av Vallery-Radot.
Igår gick porträttet av Vallery-Radot framåt, eftersom Vallery-Radot satt modell hela dagen; Pasteur gjorde visit på kvällen.
Paris 1sta Maj 1888. 1. toukokuuta 1888
Efter gårdagens emotioner och trötthet var det en glad överraskning att Vallery-Radot inte kan sitta för sitt porträtt idag och Edelfelt får en dag av vila.
Paris, måndag 7 maj 88 7. toukokuuta 1888
Den senaste veckan har Edelfelt och Ellan gått på Salongen, Edelfelt har målat porträttet av Vallery-Radot och "Horatius och Lydia", de har åkt i vagn, ätit frukost på Seinens strand, njutit av värmen.
Paris, söndag 13 maj 88 13. toukokuuta 1888
Edelfelt och Ellan såg slottet i Fontainebleau tillsammans med slottsfogden Carrière, som Vallery-Radot hade rekommenderat dem att söka upp; Carriére var en avskedad kaptensom fått platsen som slottsfogde med hjälp av Freycinet; de tillbringade två timmar i slottet och Edelfelt var rädd att Ellan skulle trötta ut sig.
Vallery-Radot sitter modell hela dagen imorgon; han ska äta frukost med Ellan och Edelfelt.
Vallery-Radot är 33 år; han är Legouvés neveu [nevö, systerson eller brorsson], Soubes "petit neveu" [brors eller systers barnbarn]; han har varit sekreterare hos Freycinet; han är lierad med Gambetta, Jules Simon, hela franska akademien, kammaren.
Vallery-Radot är en utmärkt skriftställare; han har skrivit boken om Pasteur som Annie Edelfelt läste.
Vallery-Radot är Pasteurs sekreterare och rådgivare.
Vallery-Radots nya bok kommer ut i dagarna; det är en psykologisk studie av Madame de Sévignè.
Vallrey-Radot är bildad, han kan citera i oändlighet, och berätta och återge anekdoter, yttranden och karakteristikska historier om "märkliga män från alla tider".
Paris 17 maj 88 17. toukokuuta 1888
Den här dagen är det middag igen, denna gång hos Vallery-Radots; Pasteur tar första gången efter sjukdomen på sig fracken och kommer för Ellans skull; andra gäster är Francois Coppée, baron och baronne Du Piu och några politiker.
Edelfelt har lovat få Ellans svarta sammetsklänning i ordning inför middagen, och har därför talat med en sömmerska så att Ellan inte skulle behöva "bråka" med sin toilett, sin klädsel, inför middagen hos Vallery-Radots.
Pasteur har gjort visit hos Edelfelt i hans ateljé; Pasteur är förtjust i porträttet av Vallery-Radot.
Edelfelt målar flitigt; han bröt upp från Celsings igår klockan tio på kvällen och ämnar göra detsamma med Vallery-Radots idag; på det sättet har han sovit tillräckligt klockan sju, är färdig för kall avrivning och sitter vid staffliet halv nio.
Paris 22 maj 88. 22. toukokuuta 1888
Porträttet av Vallery-Radot skulle avslutas idag, men Edelfelt är inte riktigt nöjd med det.
Middagen hos Vallery-Radots bjöd på allvarligt, lärt, vittert och litet reaktionärt folk; Coppée var underhållande, men påminner om en katolsk präst; Ellan tyckte bäst om gamla markis Saint-Hilaire.
Det var lustigt att lyssna till alla människor på Vallery-Radots middag; de berättade om historiska tilldragelser; gamla Madame Boisdeffre sade sig ha hört om Bastiljens storming av en greve Pasquier; hon ville bevisa att Bastiljens storming inte var något dramatiskt då det hände, utan att republikanerna förstorat det senare.
På middagen satt Ellan mellan Vallery-Radot och baron de Piu, som är en "gammalfransk militär typ".
Pasteur som är trött efter sin sjukdomsattack hörde mest på under middagen hos Vallery-Radot; han talade med Ellan om Edelfelt; Pasteur känd först inte igen Ellan eftersom hon var annorlunda klädd.
Paris 31 maj 1888 31. toukokuuta 1888
Edelfelt har skickat ögonblicksfotografier från Paris samt Vallery-Radots bok till Annie Edelfelt; Edelfelt ville skicka Labruyères Caractères med Berndtsons, men fick inte tag i trevlig upplaga; Edelfelt ber Alexandra Edelfelt ta reda på vilka klassiska franska böcker Annie önskar sig.
Paris 11 juni 1888 11. kesäkuuta 1888
Migränen har inte blivit bättre av en porträttseance med Vallery-Radot idag.
Paris 13 juni 1888 13. kesäkuuta 1888
Porträtten av Mr och Madame Vallery-Radot är problematiska; skulle vilja lämna konstverken för att resa hem.
All möjlig otur med porträttet av Vallery-Radot; just nu kan han inte sitta modell eftersom hans bästa vän Gouvion de Saint-Cyr håller på att dö.
Paris 20 juni 1888 20. kesäkuuta 1888
Arbetat mycket på de små porträtten av makarna Vallery-Radot; imorgon sista seansen för Vallery-Radot; för Madame Vallery-Radot behövs ännu tre sanser.
Paris 30 juni 88 30. kesäkuuta 1888
Landowsky är Chambures läkare; Edelfelt har tagit reda på Landowskys rykte genom Vallery-Radot och Grancher, som har positivt omdöme; inte ett enda fall av barnsängsfeber har förekommit inom hans stora praktik.
Familjen beundrat porträtten av Vallery-Radot och Madame Vallery-Radot; har sällan haft en tacksammare publik.
Vallery-Radot poserar med en bok som han skär upp, framför porträttet av Pasteur.
Vallery-Radot läser mera än Alexandra Edelfelt.
Vallery-Radots vänskap för Edelfelts; Madame Vallery-radot är alltid i första hand Pasteurs dotter, som Vallery-radot säger, och hon ger inte sin vänskap till vem som helst.
Madame Vallery-Radot observerar och tänker först, talar sedan; Vallery-Radot är mera konstnärlig.
Vallery-Radot är ingen banbrytare inom litteraturen; han menar själv att han är född 50 år för sent.
I familjen Pasteur och Vallery-Radot ställer man vetenskapsmannen och konstnären högt; Pasteur ville själv bli konstnär; han är en sträng kritiker och kommenterade porträttet av sig själv och dottern medan Edelfelt målade; resultatet blev bra tack vare dessa anmärkningar.
Ellan har varit några gånger på middag hos Pasteurs och Vallery-Radots; senaste gång ville de göra ett protokoll över samtalet, som gick ut på att Edelfelt om 3 år skulle ha kommit långt; Edelfelt tror inte själv på det.
Vallery-Radot skriver en roman, som är en studie à la Oblomoff; romanen ska bygga på verkligheten: Vallery-Radot har varit Freycintes sekreterare och känt Gambetta.
Har Annie Edelfelt fått det andra exemplaret av Vallery-Radots bok, med dedikation?
Roligt att familjen Pasteur-Vallery-Radot tycker om Ellan, trots att hon är olik Madame Vallery-Radot.
Pasteurs och Vallery-Radots tyckar att Edelfelts ska resa till Montbeliard först i september; Ellan skulle då kunna komma till dem i Arbois då hon skulle tröttna på herr Grosjean.
Paris fredag 12 april 89 12. huhtikuuta 1889
Berta Edelfelt var förtjust hos Vallery-Radots igår; Vallery-Radot var rolig: talat om litteratur med en berest herre; Vallery-Radot läst ur sin bok om Voltaire och en satir om Franska Akademien som han skrivit långt före Daudet gjort samma sak.
Bjuden till Vallery-Radots på frukost tillsammans med Berta Edelfelt.
Berta Edelfelt är inte blyg, konverserar rätt och vinner allas hjärtan; blivit favorit och auktoritet hos Madame Jacquinot; hon gjorde succé hos Vallery-Radots.
30 maj 89 30. toukokuuta 1889
Alla tycker om Berta Edelfelt; grevinnan Lewenhaupt är förtjust, också över att ha hittat någon som är mindre än hon själv; hos Madame Jacquinot innebär Bertas avresa sorg; Vallery-Radots tycker om Berta.
Paris Söndag 8 december 89 8. joulukuuta 1889
Varit på middag hos Vallery-Radots med Fabrice Carré; Vallery-Radot överträffade sig själv i kvickhet; Berta Edelfelt skulle ha haft det roligt; Edelfelts hederslegionsgrad gjort intryck hos Vallery-Radots; de har verklig vänskap för Edelfelt och talar gott om hans konst.
Drack bara ett glas vichy, men åt ingenting, varken hos Vallery-Radots eller på middagen för Londén.
Onsdag 18 december 89 18. joulukuuta 1889
Influensan ställer till med besvär: hela familjer, som Vallery-Radots har insjuknat; personalen i skolor och varuhus är decimerad.
Varit hos Pasteurs igår; Pasteur själv var hos Vallery-Radots för att se efter dem; fru Pasteur tacksam för att Edelfelts gjort den långa resan till dem.
Paris 12 Januari 1890 12. tammikuuta 1890
Vallery Radot är sjuk sedan en månad; influensan påminner om tyfus.
Paris 16 jan. 1890 16. tammikuuta 1890
Har varit ute på "sortie" för första gången; Amic hyrt Rennaisance-teatern, bjudit in "hela Paris" för att se på ett skådespel som han skrivit; Vallery Radot menar att Amic skulle kunna vara den mest charmerande man, om han skulle lova att sluta skriva; Edelfelt: skådespelet var banalt; alla Amics uppriktiga vänner tyckte som Edelfelt och Ellan; Amic var själv förtjust.
Edelfelt och Ellan lämnat teatern efter andra andra akten i Amics skådespel; ett problem att umgås med Guy de Maupassant, Vallery Radot m.fl. och ha så litet självkritik som Dagnan; dessutom kostar Amics vilja att vara författare.
27.2.90. 27. helmikuuta 1890
Varit hos Vallery-Radot igår: träffat Pasteur som repar sig från sitt tredje slaganfall; besynnerligt att att en människa som bara tänkt på sitt arbete och aldrig levt överdådigt ska pinas av slaganfall, medan libertiner går "vigilanta omkring på boulevarden".
27 april 90 27. huhtikuuta 1890
Igår skyllde Ellan och Edelfelt på att vara bjudna av Chambure för att slippa umgås med Hanna Palme; de bjöd istället Chambure på Ledoyen; imorgon bjudna till Vallery-Radots tillsammans med Fabrice Carrés och Legouvé.
Vallery-Radot gjort besök i ateljén tillsammans med Fabrice Carré, sett porträttet av Marcel; Vallery-Radot menar att Edelfelt är en "psykolog va rang"; till saken hör att Vallery-Radot och Marcel inte tycker om varandra och därför överdriver de båda.
Vallery-Radot om Zorns verk med modern och pojken i vattnet, som Edelfelt äger och som Berta Edelfelt känner till: det är en "harmonie en mère sur mer".
Paris 15 [med blyerts 16] maj 1890 16. toukokuuta 1890
Höll middag i lördags för Vallery Radots, Chambure och Portalis; middagen varit planerad hela vintern; Sparre inbjuden till en ledig plats vid bordet; Edelfelt måste visa artighet som tack för de många bjudningar han tagit emot under så många år; finsmakaren Portalis bad att få spara matsedeln; en sten föll från Edelfelts hjärta då middagen var lyckad; Pauline kunde laga bara en del av maten, resten kom från patissier Rousseau; Emile passade upp, men fick champagneflaskor att explodera; Ellan dukat vackert och originellt med blommor.
Erik "visades" både på middagen och frukosten och vann allas sympatier; mödrarna betraktade hans väldiga ben med kännedom och beundran, herrarna hade roligt åt hans "tänkande uppsyn"; Erik är litet blyg men snäll vid dylika tillfällen; han satt på soffan mellan Ellan och Madame Vallery Radot och visade alla sina konster.
Middag hos Vallery Radots med Legouvé som också är en "kry gubbe"; han var den mest livade vid bordet och är född 1806; samtal om akademins uniformer som Legouvé minns från 1812 under Richelieus kupol, då Napoleon var i Ryssland; Legouvé var gammaldags galant mot Ellan; han var också på vernissagen hela dagen igår.
Ospedaletti 10 mars 10. maaliskuuta 1891
Jag plågas förfärligt af ett bref som jag skall och måste krysta fram till Vallery-Radot – Utom den vanliga svårigheten att skrifva för denna Academic Française har jag ännu att ursäkta mig för att jag ännu ej svarat på hans bref jag fick i Finland – och det är ju verkligen gräsligt af mig.
Ospedaletti 17 mars 91 17. maaliskuuta 1891
Vallery Radot har skrifvit ett charmant svar på mitt bref, han ger mig full absolution för min tröghet att skrifva. –
Paris 12 maj 91 12. toukokuuta 1891
jag är halfgalen af trötthet nu – Tänk jag har haft salongen dessa dagar, målat färdig och utstält en ny tafla skaffat ram o. d. från Valescure i morgon kl. 9 f.m. kommer Carnot dit, och till dess skall Ellan ha en hatt. Hon har nu Lily på frukost – Gud det om jag hinner köpa några minnen åt flickorna och Mamma nu på e.m. Jag skall göra följande: fara till Place Vendôme med 2 taflor, föra dessas ramar rue Bonaparte, fara till Marchand för att beställa en ecriteau till min tafla, besöka Vallery Radot, sedan igen fru Etter och Manzey. Allt deras rysliga kuschande för Mischa, deras gråtande på kammare och vänlighet i salongen mot denne lurk, gör mig mismodig.
Paris 20 maj 1890 [med blyerts ändrat till 1891] 20. toukokuuta 1891
Hos Vallery Radots är jag alla för middagar. De äro sig lika han skämtsam och rolig, frun himlande sig på sitt allvarliga sätt öfver sin man. Pasteur som jag sett flere gånger och som gick arm i arm med mig på salongen i lördags, är raskare än förr.
Hvad Ibsen gjort för framsteg här sedan ett år. Hos Vallery Radots äro de alldeles utom sig af beundran för Vildanden och Nora! De tala om Ibsen i allmänhet tillsammans med Goethe och Shakespeare och Tolstoi, det var mera än jag hade trott parisarne om.
Vallery Radot har skrifvit oläsligt nya saker och är stadig medarbetare i Revue Bleue. Fabrice Carré, hans vän, som Bertha såg, tror jag, har haft liten succès de sista tiderna och dras med penninge bekymmer. –
Paris, lördag 30 maj 1891 30. toukokuuta 1891
Det har varit ett ansträngande mondaint lif nu också, utom arbetet. Sista Måndags soirée hos Mme Bouvins (det kom inte Ellan) onsdags middag hos Pasteur i anledning af Camille Vallery Radots confirmation der voro endast familjen, herrskapet Grancher, en fregattkapten Loir och vi Vid desserten proponerade Pasteur en skål för le Petit Edelfelt, var älskade son och den dracks i Champagne – var det icke en stor ära för den lilla gossen.
Han är för resten en mycket stor favorit hos Vallery Radots, der alla herrskap och tjenare beundra hans storlek, hans hurtiga och vänliga lynne. Han var mycket förvånad öfver deras våning med stora trappor, öfver alla leksakerna som han fick der och frågade om han var i "the Queens House" – drottning Victoria som han hörde talas om i Cannes och som han såg en skymt af i St Raphaël spelar näml en stor rôle i hans ungdomliga inbillning. han började på eget initiativ att sjunga sina engelska visor för Vallery Radots jungfrur, som naturligtvis ej förstodo utan bara skrattade – Urkomisk är han när han ger sig till att sjunga – långa ramsor, utan någon synnerlig melodi men med en ljudelig stämma Med Loulou kunde han ej tala men gjorde sig begriplig ändå med den "franska gossen" – Han var der en hel förmiddag och kom hem med vagnen full af leksaker som Loulou gaf honom. –
Vallery Radot påstod att bland alla mina modestier min modesti som fader var den oförlåtligaste – han tycker att jag bara skulle skryta med min afkomma. Då de först sågo honom gåfvo de till ett anskri. Mais c'est votre soeur, mais c'est ton portrait, brusto de båda ut allatycker att han liknar Bertha, isynnerhet när han tindrar af glädje – Vallery Radot blef helt högtidlig när han talte om pojkens ögon: ce sera, un honnete homme sade han Ack Gud gifve det, det hoppas jag innerligt att han nu är snäll och glad och mycket rolig att ha, det är säkert. Idag på morgonen gingo vi Ellan pojken och jag hand i hand ned för Champs Elysées – det var för första gången vackert väder – och vår son dansade och skrek af förtjusning åt alla ryttarne och ryttarinnorna
31 maj 1891 31. toukokuuta 1891
Vallery Radots pojke är snart färdig ehuru munnen ännu ej är rigtigt lik Han har varit mycket krånglig ochorolig de sista dagarne och gjort mig alldeles nervös med sitt dåliga sittande. –
Paris 12 Juni 1891 12. kesäkuuta 1891
Vallery-Radots pojke är nu färdig och familjen jubilera öfver porträttet. Jag hade sista seancen senaste tisdag, och gjorde derefter en skizz af flickan i hennes kommunient drägt – mindre lik men "tilltalande" –
Några mondaina notiser. Senaste söndag soirée oläsligt på cerclen måndags middag hos Marcel imorgon lördag middag hos Chambure med Mme och Mlle de Lurcy – nästa lördag hos Portalis med herrarna de Fontance – i går åt Vallery Radot här. I dag reser han med Pasteurs till kusten.
Paris söndag 5 Juli 91 fortsatt söndag 12 Juli 91 5. heinäkuuta 1891
Vallery Radots och Pasteurs ha kommit tillbakafrån Bains de Mer. – De ha bjudit mig de sista dagarna på frukost och middag, hvilket snarare varit mig till besvär än glädje, då jag ju i alla fall betalar mina mål här och dessutom får lof att göra den långa resan till dem. Men en tacksam publik är det, och de äro så förtjusta i de porträtt jag nu gjort af barnen der, att det gör mig helt godt i själen.
I dag var Pasteur och Vallery Radot i ateliern medan jag målade Chambure – de äro de enda som sett skizzen af Chambure, och funno den mycket lik. Måtte nu denna lilla duk bli färdig i morgon – Ch stannar annars öfver la fête nationale och jag med – och jag skulle ha sådan lust till landet nu. Icke för att Paris är på något sätt obehagligt nu – tvärtom – det är ej för varmt 18, 19, 20 grader, lifligt, gladt och sommarlössläppt. –
Paris 16 Juli 91 16. heinäkuuta 1891
Chambure reste i går, sedan han förklarat sig mycket nöjd med det porträtt af honom som jag gjort hastigt och lustigt. Jag har inga andra närmare vänner här än Dagnan och Courtois, de bo långt borta och äro mycket upptagna Dagnan reser den 28de Vallery-Radot har sjelf rest till sin mor i Bourgogne och familjen är ute med Pasteur i Villeneuve-l'Étang –
Paris 6 augusti 1891 6. elokuuta 1891
Det här är icke för att beklaga mig men för att förbereda er på att jag ej ännu på länge kan komma hem. – Då jag började det Grancherska porträttet var det ej fråga om något pris, G.hade talat med Vallery Radot och sade mig "je ne vous parle pas du prix, je sais que vous êtes tres modeste. Då jag ändtligen i dag fick tillfälle att tala ett ögonblick med Vallery Radot mellan fyra ögon frågade jag honom hvad Grancher tänkt sig för pris, och fick till svar: ungefär 2000. Nu är saken den att jag är skyldig här 2500 – hyran, dukar ramar, skräddaren, pensionen m.m. och lofvat betala alla dessa inom denna vecka. Först och främst blir porträttet ej färdigt snart, ty jag harnu skrapat ut hufvudet, och det är således att börja om på ny kula. För det andra har jag ej lyckats sälja några småsaker som jag gjort under sommaren. Mme Granchers duk är lika stor som Moltkes, för hvilken jag fick 4000 och fru Reuterskölds, som betaltes med 5000, det ledsammaste är att Grancher och hans fru ej ha en aflägsen aning om konstverks värde och de gängse prisen, likasom de lefva i den mest rörande okunnighet om konstverden här i Paris – En medicine professor som alltid sysslat uteslutande med sin vetenskap och en kreolska som ej han lära sig sitt Paris fastän hon varit här i 12 år gift. Jag misstänker starkt att de endast öfvertalade af Pasteur kommit sig till att beställa porträttet. Min ställning är derför otäckt obehaglig. Endera ser jag ut att vilja profiteraaf det ouppgjorda priset, eller går jag in på något som är en skandalöst dålig affär och en stor förlust för mig.
Paris 8 aug 91 8. elokuuta 1891
Ingen att tala med – jo Courtois Jag reste till honom i morgse och han sade att jag på inga vilkor skulle släppa porträttet från mig för 2000 – 4000 är det minsta – pense dom avec ton talent et le succès que tu as eus. Et puis, ce serait gâter le Metier pour nous autres, Han bad mig säga allt detta åt Vallery Radot, men jag tror att denna här en så dödlig respektför Grancher att han ej vågar komma fram med det
Paris torsdag 13 aug. 91 13. elokuuta 1891
Några ord blott för att säga att allt är bra som slutar bra. Porträttet är färdigt, och betalt med 5000, således 1000 frcs mera än jag någon sin tänkt begära. Jag vet ej om det är Pasteur jag har att tacka för det. I förrgår reste jag till Villeneuve l'Etang för att säga dem Farväl. Vallery Radot hade ej vågat tala om pris frågan, dertill har han får stor respekt för Grancher. Pasteur som inom parenthes är så frisk och liflig och kry som jag aldrig sett honom sade: hvad är det för dumheter – 5000 skall ni ha, ej en smula mindre lät spänna för vagnen, jag reser genast till Paris och säger Grancher det – det gjorde han ändå ej, men lofvade komma dagen derpå.
Pasteur och Vallery Radot tyckte båda att jag borde försöka att måla Ibsen. Det skulle jag också bra gerna göra
Aftonen förut hade några oläsligt varit der på middag och mycket beundrat porträttet. En massa spanjorer och – -skor kommo för att se på taflan och sist hela Pasteurska familjen. Det var ett lofsjungande utan like. Mitt mod att för en vecka sedan skrapa ut hufvud och händer och mitt tokiga arbetande från 6 om morgonnen till 6 om aftonen sedan dess beundrades allmänt. "Vous ètes un grand peinter, sade Gubben Pasteur.
Söndag 29 maj 92 29. toukokuuta 1892
Vallery Radots ha haft det svårt denna vintern flickan har haft 4 gånger blindtarmsinflammation, och gossen har ännu kikhosta. Pasteur har jag träffat. Han är temmeligen rask ehuru han talar otydligt igen
Paris 25 april 1893 25. huhtikuuta 1893
Det är mycket roligt att höra att Kiki mår bra och att Ellan är jemförelsevis kry der i ensamheten. Måtte kuren göra henne godt. Vallery-Radot och min läkare Gauchas säga att Ellan gjort rätt i att begagna ett så radikalt medel, och att samma kur mycket lofprisas af specialister. Jag har så svårt att skrifva till Ellan nu då jag vet att hon först om flere veckor får läsa brefven. Så snart hon får meddela sig med den yttre verlden ber jag Mamma eller flickorna litet berätta henne hvad jag upplefvat under tiden.
Paris 30 Juni 95 30. kesäkuuta 1895
– Som sagdt, jag hade satt mig i sinnet att måla Roux hastigt och lustigt, visa skizzen åt Dagnan och först sedan bestämma mig. Det var ej lätt att få R. att sitta. Så älskvärd han än var sjelf, blef han störd hvar minut af alla möjliga läkare, municipalråd och andra. Vallery Radot som en stund såg på detta elände menade att det borde kännas få mig ungefär som att måla på en omnibusstation – Emellrtid spände jag mina krafter så mycket jag kunde och fick just derför något intensivt och karakteristiskt in i skizzen, så att alla funno den mera lik än någon fotografi. Metchinkoff Chantemesse och flere af de unga läkarne och laboratorerne voro i extas. Jag förde i dag denna målning till Dagnan som rådde mig att fortsätta – han tyckte det kunde bli lika så bra som Pasteur, och mente att man ej skulle förlora tillfället då man kände sig en train. – Roux är verkligen en typ – något af student något af spansk munk; något af arabisk häst, koncentrerad fanatisk mycket cassent i sina korta meningar – utan någon pose i verlden – snarare litet studentikos, som sagdt. –
Glion s. Montreux den 5 Juli 95 5. heinäkuuta 1895
Med Guds hjelp kommer jag efter om några veckor. Jag har ju Paris Dagnans, J. B. Pasteurs, Vallery Radots och Vallgrens så att jag icke är i sjön. – Dessutom Sophie Perrot och hennes syster (det är sannt, jag har glömt att helsa B. från S. P. som jag träffat 2 gånger.
Paris, söndag d. 28 Mars 1897 28. maaliskuuta 1897
Gumman Pasteur var rigtigt rörd att se mig och talade om huru hennes man "vous aimait comme nu fils". Hos Vallery Radots der jag träffade henne, var M. Perière, som förde hem mig i sin vagn. Också han sade ang. kejsarporträttet: Après le portrait de Pasteur iI vous sera difficile d'exposer un portrait d'un homme connu.
Paris, måndag 5 April 1897. 5. huhtikuuta 1897
I går var jag på frukost hos M. Henri Pereire med Vallery-Radots och Dagnans. De bo i ett furstligt palats vid Parc monceau och ha de allra vackraste saker: taflor af Rembrandt och Dagnan. Mme Pereira är utomordentligt behaglig – det är omöjligt att se mera comme il faut och bra ut. Dagnan har målat hennes porträtt. De äro mycket rika, och Pereire ansågs på 50 och 60 talet komma efter Rothschildarne i täthet – men de ha som Vallery Radot säger "la pudeur de la richess."
Dagnan talade med mig om kejsarporträttet igen, – både han och Vallery Radot äro verkliga vänner, och anse att jag har många afvundsmän och ett stort rykte som kunde få en skavank om Kejsar-porträttet utstäldes. – Emellertid säger Dagnan icke detta skäl åt någon utomstående. Igår vid frukosten sutto vi, D. på ena och jag på andra sidan om Madame Pereire, – och då hon frågade mig: mais qu'est -ce que les parisiens vous ont fait, Monsieur, pour que vous ne leur montriez pas le beau portrait du tsar? Svarade Dagnan att Kejsarn kunde komma till Finland i början af juli och att porträttet måste vara der då. Jag ber er alla för samma tal, och aldrig antyda ens att jag tyckt det lemna skäl till kritik. – Chambure och alla andra mena naturligtvis att det är mycket bra, utmärkt bra t.o.m. – men som det egentligen är konstnärernas mening som här betyder något, tror jag man ej behöfva fästa sig vid den stora publiken, huru distingerade än några af dess representanter äro.
Vallery Radots vilja att jag skall måla gumman Pasteur – det skulle jag gerna göra men hon är absolut emot det af en slags blyghet och anspråkslöshet.
Paris lördag 24 april 1897. 24. huhtikuuta 1897
Frukost åt jag med Thaulows, en amerikanare Vail (fransk amerikanare) och hans fru, ett par fransmän, Thaulows vänner Duhem och Le Sidaner (norska vurmar, ibseniter och vänner till Maeterlinck). Jag hade bjudit Juhani Aho, fröken Lagerborg, fröken Kurtén, Konni med fru, Chambure, Vallery Radots m.fl.
Paris, Café de la Regénce 28 maj 98 28. toukokuuta 1898
Vallery Radots och Pasteurs har jag ännu ej sett – väntar mig en vänlig uppsträckning för min försumlighet att skrifva.
Paris 4 maj 99 4. toukokuuta 1899
Om aftnarne har jag mest varit med Pasteur och Vallery Radots, utom tvenne aftnar, då hasarden fört mig tillsammans med Acku, hans gemål och svägerska fru Bratt från Göteborg.
Paris, Onsdag 10 maj 1899 10. toukokuuta 1899
I afton äter jag hos Ville Vallgren, i morgon på "Boeuf à la mode" med Koki, om fredag hos Vallery Radots och om lördag hos Menard Dorians så ni ser att jag ej svälter.
Söndag d. 21 maj 1899 Pingstdag. 21. toukokuuta 1899
Häromaftonen var jag hos Vallery Radot på middag med deras abbé Hertig heter han, märkvärdigt nog, och en ung vetenskapsman som ser ut att vara något ovanligt skarpt. Han är bretagnare, elev af Pasteur och heter dr Le Dentec eller Ledentèque, – ett rigtigt bretagniskt gaeliskt namn. Inför en sådan karl, så vaken, så utomordentligt kunnig, så klok måste man beundra denna gamla franska kulturnation ändå. Han är ifrig Dreyfusard och talade om Finland och Ryssland med en kännedom som var förvånande. Han höll ett slags monolog om Europa och Asien som var makalös. – Han har förresten, ehuru blott 30 år nu, studerat pesten i Indien och Gula febern i Brasilien – och har haft Gula febern som han fick af en annan fransman som dog i den.
Vallery Radot är nu så intresserad af den finska saken att hans nästan bok skall heta: Irlande, Pologne, Finlande et Alsace – och han kommer till Finland för att sätta sig in i ämnet.
20 Juni 99. 20. kesäkuuta 1899
4:häftet af fänrik Stål – Hela sommarn slafveri, omöjligt att göra något till 1900 – se der se der, se der, se der en krigares kalas – och källa till bekymmer. Jag fruktar att jag får sitta i Helsingfors, i ateliern och rita värre, der har jag ju kostymer och får stadsbud till modeller – ett grymt perspektiv! Vallery-Radot säger: oh, la belle lettre que je leur ecrirais, à ces éditeurs – men jag tror icke att Lennart S. är åtkomlig för stilistiska mästerverk.
Paris 14 maj 1900 14. toukokuuta 1900
En hel eftermiddag vandrade jag omkring med Coquelin på konstutställningen. Han talade om Mamma och om frukosten hos Mamma som stod för honom som ett mycket roligt minne. Hans stora sorg är att Dagnan icke tänker lika som han i Dreyfus-frågan – och jag kan icke neka till att jag också sörjer öfver att Dagnan skall hålla med Jules Lemaitre och François Coppée. Onda tunga säga att D. gör det emedan han gripits af den sjukdom som Vallery-Radot kallar Institutete aigüe d.v.s. en ohejdad feber efter att bli medlem af institutet – men det tror jag ej. Nej han har litet inverka på sig af sin omgifning, Courtois, Mme de Martel (Gyp) och andra af samma kaliber. Ni har väl läst om Gyps underliga politiska, enlevering? Endera är det gamla sjåpet vordet förryckt eller också ljuger hon hvartenda ord.
Paris nyårsaftonen 1900 kl. 7. 31. joulukuuta 1900
Nu skall jag gå ut och köpa blommor till Sophie Perrots syster Mme de la Roche-Aymon – till Sophie P. har jag skickat en väldig låda med Marrons glacés. likaså till fru Vallgren. Åt Chambure ger jag en aqvarell, åt Vallery Radots dotter gaf jag juldagen en gravyr.
Paris 26 april 26. huhtikuuta 1901
I går var Jag hos Vallery-Radots för allt komma öfverens om flickans porträtt – De äro då pligt och studiemenniskor – hela huset uppstiget kl. 5, vinter och sommar – de proponerade derför att komma hit kl. 8 på morgonen, men jag fick det ändå ändradt till 9. Kl. 10 är de allihop i säng. – Flickan har vackra ögon och en vacker blick – för resten just ingenting. Jag gör porträttet bara för att jag lofvat det hela vintern, men åtager mig ingenting annat.
Paris 29 april (måndag) 1901 29. huhtikuuta 1901
Mellan två séancer (Vallery Radots äro alla bjudna på frukost till en general här i närheten), skrifver jag några ord för att be Mamma tacka Ellan för det vänliga bref jag fick just nu – till Ellan skrifver jag i afton. Jag är litet ansträngd nu af detta förtviflade målande, men jag hoppas snart få lyfta på vingen och styra kosan hemåt, hvilket allt ger mig mod att fortsätta och snart bli färdig.
Paris 2 Maj 1901 2. toukokuuta 1901
Jag har haft en olycklig dag med flickan Vallery Radots porträtt – som jag till hälften skrapat ut i dag – allt emedan jag fick ett otrefligt bref af Söderström & Co som tror att jag vill roffa pengar af dem för en dansk upplaga, då de ha, allena de, reproduktionsrätten och eganderätten och all rätt i secula seculorum! Vallery Radot, pappan, tröstade mig och talte om precis likadana sorger han haft. Hvad jag innerligt önska att det V.Rska porträttet snart måtte lyckas. Med många sådana dagar som i dag drar det nog ut – men det måste lyckas! Olyckligtvis är jag snufvig dessutom och då kommer sådana här dagar till. De äro dessutom så ytterst precisa att komma kl. 9 på morgonen Vallery Radots, att jag af oro vakna kl. 6 för att få ateliern i ordning.
Paris 8 maj 1901 8. toukokuuta 1901
Vallery-Radots mena att jag bara skall fara så fort som möjligt, och att jag hellre må lemna porträttet halffärdigt än låta Er vänta.