Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

operasångare, sånglärare

Antwerpen d 13 Nov. 1873. – 13. marraskuuta 1873
Monsieur Gérard Portielje är en "spektakelmakare av första rang", son till porträttmålaren Jan Portielje, och liknar Filip Forstén; det sjungs mycket under målandet på konstakademien; amerikanerna känner till "alla våra sjömansvisor"; vanligtvis är det Portielje som till först tar ton; den populäraste operan i Belgien och Frankrike är ”La fille de madame Angot”, en "opera-comique" av Charles Lecocqe, förlagd i Paris under första revolutionen.
Antw. torsdag d. 30 April 74. 30. huhtikuuta 1874
Torsten Wænerberg och Filip Forsten är i Paris, men de kan inte ersätta Berndt Lindholm; den första saknar schwung, den senare allvar; Edelfelt tänker hålla sig till Adolf von Becker och Sidney Adams; Morbror Gustaf Brandt har rätt i att man har nog av landsmän därhemma; i Antwerpen har han inte saknat sådana; gemensamma idéer, sympatier och strävan förenar mer än språk och står över nationaliteterna.
Paris d. 8 Maj 1874 8. toukokuuta 1874
Filip Forstén har ännu inte anlänt; fröken Emilie Mechelin och Mellins lär däremot finnas i staden.
Paris d. 15 Maj 74. 15. toukokuuta 1874
Filip Forstén har ännu inte anlänt, inte heller Bernt Lindholm har återkommit.
Paris d 17 Juli 1874. 17. heinäkuuta 1874
Filip Forsten har inte hörts av.
Om Filip Forsten kommer att gå vid konservatoriet kunde Edelfelt göra honom bekant med en elev vid dramatikavdelningen, Monsieur Bahier som lärde Gustaf Sohlström franska.
Paris d. 21 Juli 1874. 21. heinäkuuta 1874
Philip Forstén har ännu inte synts till.
Paris d. 28 Juli 1874. 28. heinäkuuta 1874
Filip Forstén har anlänt till Paris; Edelfelt åt middag med honom, samt Adolf von Becker och svenske målaren Nils Forsberg; Filips planer är att studera vid konservatoriet för Victor Massé och nästa sommar göra concoursen [tävlingen]; Bassan som tecknar i Edelfelts ateljé kan inte förstå hur en hygglig ung man som Filip vill rikta in sig på något så osäkert som sång; Edelfelt högaktar varje människa som följer sin inre kallelse och tror att det kommer att gå bra för Filip bara han kommit bort från Helsingfors.
Paris d. 4 Augusti 1874. 4. elokuuta 1874
Edelfelt träffade Filip Forstén när de följde Karl Snellman till tåget; Filip tar lektioner av Victor Massé under konservatoriets ferier [lov].
Paris d. 11 Augusti 74. 11. elokuuta 1874
Edelfelt har två gånger ätit middag med Filip Forsten och Adolf von Becker under veckan; Forstén klagar endast på att lektionerna för Victor Massé är dyra; någon kväll ska Edelfelt besöka Forsténs logi vid Square Montholon för att höra honom sjunga.
Edelfelt gratulerar Alexandra Edelfelt på hennes fördelsedag och hälsar alla; Filip Forstén hälsar henne och tante Adèle Gadd.
Paris, lördag d. 22 Aug. 1874 22. elokuuta 1874
Filip Forsten har inte synts till på en vecka; han hade gått omkring med studentmössa tills Victor Massé sade att han hade "l’air d’un domestique", såg ut som ett tjänstefolk.
Paris d. 26 Augusti 74. 26. elokuuta 1874
*Filip Forsten har inte synts till; Edelfelt går troligen hem till honom på kvällen för att höra honom sjunga.
Paris d. 5 September 1874. 5. syyskuuta 1874
De enda bekanta ansiktena som Edelfelt ser dagligen är Peyrot och Bassan; två gånger i veckan träffar han Adolf von Becker, Filip Forsten eller Oscar Kleineh och då pratar de mest om Finland.
På lördagen var Edelfelt med Filip Forsten och Oscar Kleineh på Dejazetteatern, den billigaste av de stora i Paris; de såg pjäsen "les femmes de Paul de Kock", den hade inget annat än namnet gemensamt med Paul de Kock; den gav en god bild av det glada Pariserlivet på 1830-talet, kostymerna var mycket äkta och påminde om dem i garderoben på Kiala.
Edelfelt har haft mycket roligt med Filip Forsten ibland på kvällarna; Filip gör goda framsteg i franskan även om han och Edelfelt oftast svänger över till svenska när de umgås.
Det finns ypperliga aktriser, som är vackra och spelar bra; Edelfelt har inte sett dem, det får vänta till vintern; Anna Judic skall vara oemotståndlig och påminner lite om Hulda Berndtson; Filip Forsten och Adolf von Becker har sett Louise Théo, som är förtjusande och påminner om fröken Thunberg i Helsingfors; en annan är Paola-Marié i Fille de Madame Angot; i varje bodfönster hänger porträtt av Sophie Croizette, Sarah Bernard, Adelina Patti och Christina Nilsson; Edelfelt tycker om det parisiska enkla och okonstlade sättet att spela teater; herrskapet Bosin sade att det ser ut som om de inte hade någon teatervana, skådespelarna står och går precis som andra människor, fastän de är på scenen.
Ungefär två gånger i veckan är Edelfelt nere vid Boulevarden om kvällarna; han träffar Filip Forsten, Adolf von Becker eller någon annan; efter fyra månader i Paris har han börjat vänja sig vid folkvimlet, lyxen och "grannlåten i bodfönsterna"
Rothstein är en beskedlig polack men har underliga idéer; han vill att Filip Forsten ska lära honom sång, Edelfelt lära honom rita och Oscar Kleineh lära honom svenska i utbyte mot att han lär dem spela flöjt; Edelfelt har lovat måla hans porträtt, som Rothsthein ska sända till sin "hjärtanskär" i Wien; Rothstein har studerat vid universiteterna i Berlin och Wien, och är korrespondent i ett Bankhaus i staden.
Paris . 11 Sept. 1874. 11. syyskuuta 1874
Edelfelt har träffat Filip Forstén oftar på senare tid; det gör Filip gott att komma in på konservatoriet i november för nu har han alldeles för lite att göra.
Edelfelt har träffat provinsialläkaren Fredrik Svanljung från Brahestad; han anses torr-rolig, men Edelfelt tyckte han var tråkig, Filip Forstén är av samma åsikt och Adolf von Becker har också börjat luta mot den åsikten; Svanljung intresserar sig bara för toddy, och är för lantlig – han drack en gång ur karaffen utan glas; de som kommer till Paris utan att kunna franska är hjälplösa.
Paris d. 20 Sept. 1874 kl. 11 på afton 20. syyskuuta 1874
Edelfelt har gått skallgång efter ett rum i Quartier latin, från Pantheon till St Germain de Pres, från Luxembourg till Seinen; han sprang på boulevard St Michel, Rue Bonaparte, Rue Vaugirard, Rue des Rennes, Rue de l'École de Médécine, Rue de Racine; små möblerade rum för 25 à 30 francs är små hål under taket; lite större och ljusare kostar omkring 50 francs; Filip Forsten betalar 50-60 francs för sitt rum; Edelfelt såg ett präktigt omöblerat logement vid Rue des Cassettes som han tror att han tar; Adolf von Becker har berättat vad han behöver i möbelväg; kostnaderna skulle bli 5 francs mera än det billigaste rum med städning på hôtel Russie där Robert Arthur bott; möbeltransport får man kostnadsfritt från Kolossen på Rhodos, det största och billigaste magasin i Paris; om Becker reser får Edelfelt en del av hans möbler; Severin Nilsson kanske kunde ge honom ett av sina bord billigt (två av dem tillhör egentligen Ernst Josefson); redan i Antwerpen rådde Karel Scriba och Arthur honom att ta privat logis.
Paris d. 1 Oktober 1874. – I mitt nya logis Rue Cassette 23. 1. lokakuuta 1874
Edelfelt har ofta rört sig mellan sin bostad och Rue des Cassières och under vägen stannat hos Filip Forsten för att äta på en liten restaurang på Rue Cadet; Forsten vinner på närmare bekantskap, bara han skulle lägga av sitt "affekterade sätt" i större sällskap vore det bra; han har gjort ovanliga framsteg i franskan.
Gerle har blivit "en visa" bland Edelfelts bekanta; Peyrot och Bassan har kommit och sett på honom som en "menniska från Eldslandet"; Berndt Lindholm med fru och Adolf von Becker anser att han är ytterst komisk; Filip Forsten och Oscar Kleineh tycker att han är högst originell.
Edelfelt besökte tillsammans med Filip Forsten Berndt Lindholm; fru Carolina Lindholm bjöd på surt bröd, Fjällbacka ansjovis och mjölk, som Edelfelt inte ätit på ett år.
Paris, måndagen d. 5 Oktober 1874. 5. lokakuuta 1874
Även Filip Forsten och Oscar Kleineh har varit panka de senaste veckorna; de har hittat ett ypperligt billigt matställe på Rue Lafayette.
Philip Forsten, Oscar Kleineh och Edelfelt var bjudna till polacken Rothstein, som var förfärligt "narraktig"; han spelade föjt hela kvällen och berättade om sina reseäventyr i Turkiet; Rothstein kan dåligt franska och är därför överlycklig över att få sällskapa med någon som talar tyska.
Oscar Kleineh och Philip Forsten bjöd in sig till Edelfelt häromkvällen: eftersom de alla hyllar "liberté, égalité, fraternité" [frihet, jämlikhet och broderskap] använde ingen den enda stolen utan de satte sig på golvet och tog del av "undfägnaden" som bestod av papyrosser och billiga cigarrer; vad man kan ha roligt när man är ung; en gång gick de på Moulin de la Galette, som ofta beskrivs av Paul de Kock; där har de bal som samlar alla "stilla borgartöser och arbeterskor"; Edelfelt dansade polka men vågade sig inte på quadrillen [kadrilj].
Edelfelt tackar för Anni och Butti Edelfelts pappersdockor; de beundrades av Philip Forsten och Dewey Bates, som ansåg att systrarna har anlag att bli nya Rosa Bonheur och Angelika Kauffmänner; han ber Alexandra Edelfelt hjärtligt hälsa åt Morbror Gustaf Brandt och alla övriga.
Paris d. 12 Okt. 1874. Kl. 3 e.m. 12. lokakuuta 1874
Edelfelt har umgåtts mycket med Filip Forstén och börjar tycka mer och mer om honom; Filip har concours [tävling] till konservatoriet på onsdag och har drabbats av en "kanonfeber".
Filip Forstén hade fått kort [biljetter] och bjöd med Edelfelt och Oscar Kleineh på en promenad i katakomberna;de och flera hundra resande gick ned vid Barrière de l'Enfer; de var i sällskap av unga Charles Massé, en utmärkt aktör som spelar Ludvig XIV, samt aktrisen Mademoiselle Léonide LeBlanc, som förtjusande spelar Madame de Monsigny på Odéon; Edelfelt undrar om Alexandra Edelfelt varit i katakomberna; på väggarna finns på svenska inskriptioner av Wallin och prins Oscar.
Paris Söndag morgon kl. 9 d. 18 Okt. 1874 18. lokakuuta 1874
Edelfelt och Mille (Emil) Cedercreutz gick för att äta frukost och söka upp Filip Forsten, som inte var hemma; en dag går fort i Paris med en gammal god vän.
Efter morgonconcoursen [tävlingen] följande dag träffade Edelfelt Mille (Emil) Cedercreutz hos Filip Forsten; de gick tillsammans med Oscar Kleineh på frukost på Crêmerie rue Lafayette; tillsammans med friherrinnan Emmy och fröken Maria Cedercreutz åkte de till Jardin d'acclimatation och åt middag hos Duval.
Paris. den 26 Okt. 1874 26. lokakuuta 1874
*Hälsningar från Mille (Emil) Cedercreutz, Filip Forsten och Karl Alfred Caveen.
Arkitekten Karl Alfred Caveen har anlänt och skall stanna hela vintern; Caveen sökte upp Edelfelt i Ecoles des Beaux Arts; han har med saknad talat om Carl Albert Edelfelt; som Alexandra Edelfelt vet har Caveen stipendium från Överstyrelsen för allmänna byggnaderna för att studera arkitektur; Edelfelt anser att stipendiet kommer för sent för en person som är betydligt över 30 år och inte kan språket; Edelfelt vet inte heller om Caveen har anlag att bli en Donato Bramante, Louis Visconti eller Karl Friedrich Schinkel; Caveen var häromkvällen med dem på Folies Bergères; Edelfelt har skaffat honom en lärare i franska och presenterat honom för Julian Alden Weir och Dewey Bates; Filip Forsten och Mille (Emil) Cedercreutz tycker Caveen är "typisk", men hjärtligheten och personligheten själv; han verkar intresserad av måleri, åtminstone gick han noggrant igenom Luxembourg; då Caveen lärt sig något av språket skall han gå in vid en privatateljé vid Rue de l'Ecole de Medicine.
Hela veckan har Edelfelt umgåtts med familjen Cedercreutz; Mille (Emil) Cedercreutz hämtar honom vanligen i École des Beux Arts och eftermiddagarna har gått åt till att besöka Louvren, Luxembourg, Boulognerskogen och Jardin d'Acclimatation; på kvällarna efter hans lektioner på skulpturskolan har han gått med Mille och friherrinnan Emmy Cedercreutz på Folies Bergères-teatern och på Elysée Montmartre, gjort promenader på boulevarden, suttit på kaféer och dylikt, vilket har kostat mycket pengar; Edelfelt anser att anledningen till att Cedercreutz inte har stått för hans kostnader beror på konfusion snarare än på snålhet, som Filip Forsten menar; det som han skrivit får i detta fall inte föras vidare till någon, ingen!; friherrinnan Cedercreutz har en mani för "spektakel", och är också outtröttlig i att se sig omkring, de har sett mycket av Paris; i Schweiz träffade friherrinnan många "hyggliga" tyskar och är i allmänhet rätt tysksinnad och fäller därför hårda kommentarer om fransmännen.
Paris d. 2 November 1874. 2. marraskuuta 1874
*Filip Forstén har fått en utmärkt tenor till vän, en belgare de Mazy, som går sista året på konservatoriet; Edelfelt har aldrig hört en röst som hans, och belgaren hjälper Filip med sina hemarbeten.
Paris Onsdagsafton 3 Nov. 1874 3. marraskuuta 1874
Edelfelt har inte varit hos Philip Forsten sedan den gången han sjöng med sin nye vän Monsieur de Mazy; Philip skulle sjunga bättre om han glömde att han är "vacker gosse" och lade bort de artistiska poserna som sitter i från Helsingforstiden; häromdagen träffade Edelfelt på Monsieur de Mazy, som gav honom fribiljetter till en stor bal med "vackra och rika judinnor"; Edelfelt tror att han överlåter åt Filip och Oscar Kleineh att göra de Mazy sällskap, han har inga balstövlar, eller vita handskar.
Paris d 6 November 1874. 6. marraskuuta 1874
*Philip Forsten är mycket med sin vän sångaren de Mazy.
Paris d. 14 Nov. 1874. 14. marraskuuta 1874
*Filip Forsten är alla dagar i konservatoriet; där hålls de strängare än i École des Beaux Arts.
Paris d. 23 Nov. 1874. 23. marraskuuta 1874
Madame Jaquinot bjöd Edelfelt till en musikalisk soirée med dans på pensionen följande lördag; Fröken Pauline Ahlberg dansar inte, och Edelfelt kan inte heller riktigt dansa på franskt sätt, därtill har han inga stövlar; stövlarna kan han kanske låna av Filip Forstén; fröken Pauline verkar vara glad över att prata och utlägga sina åsikter för Edelfelt; hon tycks ha en vetgirighet som är alldeles förvånande.
*Edelfelt har inte sett Filip Forstén på en och en halv vecka.
Paris. Adventssöndagen 1874. 29. marraskuuta 1874
Berndt Lindholm mår bra; Filip Forsten och Oscar Kleineh har flyttat in i en pension; Edelfelt har inte sett Filip på två veckor, men han lär må bra och studera flitigt; Edelfelt önskar Alexandra Edelfelt farväl och hälsar alla.
Paris tisdagen före jul 1874. och fortsatt juldagen 1. joulukuuta 1874
Finnarna höll föregående lördag möte på Café de Suède om hur de skulle fira jul; Adolf von Becker kan inte erbjuda sin ateljé; Anders Ramsay kom med sina "vapendragare" Oscar Kleineh och Filip Forsten och bjöd dem till sina två rum på Hôtel du Monde; de kommer således att inta diner [middag] på ett hotell på Rue Pelletier och sedan samlas hos Ramsay, som även ordnar julgran.
Paris d. 7 December 1874. 7. joulukuuta 1874
Edelfelt sitter hos Filip Forsten och skriver svar på Alexandra Edelfelts brev.
Filip Forsten har lidit av svullnader i halskörtlarna och undergått en operation; de flesta sångare och talare har gjort samma operation för att aldrig "generas av heshet".
Nästa lördag ska Edelfelt gå med Filip Forsten till Madame Jaquinot.
*Filip Forsten och Oscar Kleineh bor i samma pension på Rue Lafayette där Mellins bodde.
Paris d. 14 December 1874 14. joulukuuta 1874
Pauline Ahlberg hade bjudit Edelfelt och Filip Forsten till Madame Jaquinots; Filip har en underlig förmåga att lätt bli bekant med folk, inom kort lockade han Pauline Ahlberg att skratta så hjärtligt som möjligt; Mathilda Grabow och Marie Friberg sjöng mycket bra; Friberg har en god sopran men sjunger inte på långt när så konstnärligt som Grabow.
Paris d. 18 December 1874. 18. joulukuuta 1874
Det har ännu inte bestämts hur finnarna skall fira jul; Oscar Kleineh och Berndt Lindholm kommer att fira med sina familjer; sällskapet kommer således att utgöras av Rafael Hertzberg, Filip Forsten, Adolf von Becker, Karl Alfred Caveen, Arvid Liljelund och doktor Karl Eneberg som anlände igår;
Fortsättning juldagen om aftonen 25. joulukuuta 1874
På julaftonen gick Edelfelt med Rafael Hertzberg till julmiddagen på Rue Pelletier; på vägen köpte de små julklappar åt de övriga; Philip Forsten fick en trumpet och Hertzberg rimmade verser; middagen var ganska rolig men inte jullik; Edelfelt fick anstränga sig för att få in i sitt huvud att det var ”jul i min älskade Nord, jul i hvart hjerta också”; traditionell finländsk julmat fick han bara drömma om.
Efter middagen begav sig sällskapet till Anders Ramsay, där de tände julgran, drack svensk punsch och "smällde" julklappar; Philip Forsten var "l'enfant gaté" [det bortskämda barnet] och fick de mest värdefulla och eftertänkta julklapparna; Rafael Hertzberg fabricerade ännu under kvällens lopp verser i massor; Karl Eneberg höll patriotiska tal där han blandade fennomani med "skogsåverkning”; Karl Alfred Caveen var naturbarn som vanligt; Edelfelt föreslog en skål för Finland; även om aftonen inte hade varit oangenäm hade han inte haft den minsta julfröjd.
Paris d. 10 Januari 1875. 10. tammikuuta 1875
Filip Forsten har blivit överraskad av att hans syster och kusin (Ina Forsten, pianisten) anlänt; Edelfelt har ännu inte sett dem.
Edelfelt förvånades över inbjudan till "la soirée dansante" [afton med dans] hos Madame Enjolras eftersom han under sin tid i staden inte sett till fröken Naëmi Ingman; han gick dit med Filip Forsten och Oscar Kleineh behörigen bränd i håret, försedd med handskar och uppsträckt i frack; Madame Enjolras ger lektioner i deklamation och kvällen inleddes med en "dum scenisk föreställning" kallad "Dispute des Etats de l'Europe" [Gräl mellan Europas stater] som konkluderas i att Frankrike är den främsta bland dessa stater; sedan spelade fröken Ingman och en "liten jude" utmärkt på två pianon samtidigt; Edelfelt dansade med en ung belgiska som påminner lite om fröken Hernmarck i Helsingfors; det utländska sättet att dansa en hel dans med samma dam tycker han är trevligt; han dansade också med fröken Ingman och en fru som han i efterhand fick veta hette Julia och hade ett belgiskt efternamn på Van -.
Edelfelt gjorde en intressant bekantskap med en vacker och excentrisk amerikanska, Miss Nina, som från tidigare hade förälskat sig i Filip Forsten; Madame Enjolras ("en småaktig, strykful fru") hade inte tyckt om "des fiançailles dans ma maison" [förlovningar i sitt hus], vilket hade förargat Miss Nina som bad Filip att på trots fortsätta kurtisera [uppvakta] henne; Edelfelt diskuterade på franska kvinnans ställning i Amerika med henne, samt försvarade på tyska de franska "fruntimren" efter bästa förmåga mot amerikanskans antifranska åsikter som hon förvärvat under sin vistelse i Tyskland; Edelfelt och Pauline Ahlberg har kommit överens om att driva med Filip om hans "flamma".
Paris den 25 Januari 1875 25. tammikuuta 1875
På söndagen var Edelfelt tillsammans med Filip Forsten, två fröknar Forsten, fröken Gyldén och herr Axel Gyldén och hörde på Edmond de Pressensé; Edelfelt blev förvånad över att se fyra kumpaner från ateljén i kyrkan; han visste inte att Frédéric Christol, Eugène Burnand, Auguste de Beaumont och Paul Robert var protestanter; efter gudstjänsten talade han kort med fröken Gyldén om Alexandra Edelfelt innan han skildes från "fruntimren".
Edelfelt gick till Louvren med Philip Forsten och herr Axel Gyldén, som i tiderna har studerat skulptur vid École des Beaux Arts i Pierre-Jules Caveliers ateljé; de fortsatte hem till Edelfelt, som visade några studier och presenterade dem för Julian Alden Weir.
Edelfelt åt middag med Axel Gyldén och gick sedan med Philip Forstén och hans släkt till familjen Enjolras; flera hade uppträtt med "dessa eviga arior ur Mignon, Faust o.a.", däribland Anna Forsten.
Anders Ramsay är fortfarande i staden; Edelfelt träffade honom ett ögonblick på Hôtel du Monde föregående dag; Edelfelt bjöds på kaffe och likör så länge Philip Forsten klädde sig; Ramsay hör inte till Edelfelts favoriter, men är artig och vänlig.
Paris d. 1 Februari 1875 1. helmikuuta 1875
Pauline Ahlberg bjöd Edelfelt, Rafael Hertzberg och Philip Forsten till madame Jacquinot, där fröken Mathilda Grabow hade ställt till med musikalisk soaré; där var också en norsk pianist Larsen och Ole Bulls son; fröken Grabow, fröken Marie Friberg, Filip och Larsen sjöng i olika konstellationer, i kvartett framförde de Värmeland, Kristallen den fina, Djupt i havet, Suomis sång och Mandom mod; i kör sjöng alla Björneborgarnas marsch, som fick Edelfelt att gråta; kära, älskade hemlandstoner har stor makt.
Pauline Ahlberg tycker mycket om Philip Forsten, men börjar tröttna på Rafael Hertzberg; hos madame Jaquinot hade han uppfört sig fånigt; han hade inte kunnat säga bu eller bä, i och med att konversationen gått på franska; på frågan om han ville ha punsch eller te hade han brydd svarat "thé"; Pauline förundrade sig över hur Hertzberg efter tre månader i Paris ännu inte har lärt sig att säga "du thé", och "s'il vous plaît Madame"; Hertzberg är en beskedlig och aktningsvärd karl, men inte har han något sätt, och inte har han några stora vyer.
Paris d. 6 Febr. 1875. 6. helmikuuta 1875
Edelfelt ser nästan aldrig till Anders Ramsay och sällan Filip Forsten, Oscar Kleineh och Herman Frithiof Antell; Karl Eneberg är surmulen och fennomansk, Rafael Hertzberg samma ynkliga "Pajta Matti" som förr; Karl Alfred Caveen är den trevligaste att prata med i den finska kolonin i quartier latin, som dagligen samlas vid middagen på Crèmerie de Buci; Caveen är Julian Alden Weirs "ögonfägnad".
Paris, börjadt Fastlagstisdagen, slutadt Söndagen den 14 Februari 1875. 9. helmikuuta 1875
Edelfelt önskar Alexandra Edelfelt farväl och frågar om inte Viola Lewins uppträdande var egendomligt; Julian Alden Weir och Filip Forsten tycker att Violas uppträdande är taktlöst.
Paris d. 2 Mars 1875 (fortsatt d. 3) 2. maaliskuuta 1875
*En kväll när Edelfelt hade ärende till Montmartre stack han sig på hemvägen in till Hôtel du Monde, på Rue Lafayette, för att träffa Filip Forsten; där var också Anders Ramsay, Jakob (Jac.) Ahrenberg, Oscar Kleineh och lilla Kalle Bäck.
Paris 18 Mars 1875 18. maaliskuuta 1875
Edelfelt funderar på att fira priset i Helsingfors genom att bjuda Filip Forsten, Alfred Henri Berthoud, Paul Robert, Dewey Bates och Rafael Hertzberg hem till sig på en vin/grogg; det blir inget dyrt, eleverna vid École des Beaux Arts är inte vana vid sådana fester som därhemma.
Paris Annandag Påsk 1875. (på aftonen) 1. huhtikuuta 1875
På påskdagen var Edelfelt med Pauline Ahlberg och Philip Forsten i kyrkan och hörde Edmond de Pressensé predika.
Efter gudstjänsten hade de tänkt göra en promenad i Champs Elysées, men de överfölls av ett störtregn (en dagligen återkommande överraskning i Paris); de gick istället hem till Pauline; Mademoiselle Suzanne var bortrest och hade tagit med de två norska "fruntimren" till sin hemtrakt Bar-le-duc i Lothringen; Filip Forsten sjöng ur Lohengrin och Tannhäuser.
Paris d. 5 April 1875. 5. huhtikuuta 1875
Medan Julian Alden Weir begav sig till en engelska familj på artighetsvisit gick Edelfelt till Café Suède där det var stor finsk samling; där fanns många nya: ingenjör Robert Runeberg, 3 Wolffar, herrar Lydecken och Hoving från Viborg, doktorerna Hårdh och Holsti; där var Anders Ramsay, som blivit mera ensam sedan Philip Forsten börjat dra sig undan honom; likaså fanns där Jac. Ahrenberg och Oscar Kleineh.
På söndagen måste Edelfelt ställa in ett möte med Pauline Ahlberg p.g.a. att han blivit ombedd att vara fadder till Berndt Lindholms lilla flicka; han kunde inte följa med Pauline till Buolognerskogen och försökte istället få tag på Philip Forsten som kavaljer åt henne.
Barbizon (vid Fontainebleauskogen) d. 23 April 1875 23. huhtikuuta 1875
Följande kväll är Edelfelt bjuden till Madame Jaquinot i Paris på musiksoaré med Filip Forstén, Mathilda Grabow, mademoiselle Marguerite Jaquinot och en italiensk orgelvirtuos.
Paris d. 26 april 1875 26. huhtikuuta 1875
Edelfelt sträckte upp sig i frack och gick på bjudningen till Madame Jaquinot; Filip Forstén och Madmoiselle Marie Friberg sjöng duetter och stycken ur Stabat Mater; en italiensk orgelvirtuos spelade på harmonium "de allra vackraste saker"; alla var förtjusta i Filips solosång.
Paris d. 17 Maj på aftonen. (annandag pingst) 17. toukokuuta 1875
Edelfelt var som sagt bjuden med Filip Forstén till Jaquinots; Forstén sjöng med Mademoiselle Marie Friberg, medan Edelfelt talade med Mademoiselle Suzanne.
På kvällen var Edelfelt bjuden med Filip Forstén till Jaquinots; men han glömmer nästan att berätta om föregående kväll hos Sargents; han pratade nästan hela kvällen med Miss Sarah Austin och hennes yngre syster Mary; de var båda så vackra, graciösa och roliga att han fullt förstod Alfred de Mussets rader om de två tvillingdygderna ungdom i ansiktet och ungdom i hjärtat; Madame Mary Sargent sade skrattande vid avskedet att hon inte hade vågat störa honom då han verkat ha så viktiga saker att säga hennes systerdöttrar.
Börjadt d. 25 Maj 1875, fortsatt senare. 25. toukokuuta 1875
Följande kväll är Edelfelt och Filip Forstén bjuden till Madame Jacquinot; dagen därpå ska han följa Pauline Ahlberg till bangården.
Föregående kväll hade Madame Jaquinot hållit en avskedsmiddag för Pauline Ahlberg; Edelfelt och Filip Forstén var bjudna; Filip underhöll sällskapet med sitt tokroliga prat; Madame Jaquinot föreslog att Filip och Marie Friberg i kostym skulle framföra den scen ur Faust som de så ofta sjungit; alla skrattade sig fördärvade åt Filips Mefisto som for av och an genom rummet.
Det är märkvärdigt vad Filip Forstén talar bra franska; Edelfelt har inte hört någon finne ha en så ren accent som Filip, även om han ibland överdriver och försöker härma gatuspråket "l'argot"; han och Filip får ofta komplimanger för franskan.
Under middagen höll Madame Jaquinot ett hjärtligt tal till Pauline Ahlberg; Filip Forstén höll ett tal till Mademoiselle Marguerite, Madame Jaquinots dotter.
Paris måndag d. 14 Juni 1875. 14. kesäkuuta 1875
I lördags var Edelfelt bjuden på middag till Madame Jaquinot med Filip Forstén, en italiensk orgelvirtuos och en fransk familj; det var roligt som alltid; Madame Jaquinot är glad, god och kvick, hennes dotter är söt och huset är det mest gästfria man kan tänka sig.
Paris, tisdag d. 22 Juni 1875 22. kesäkuuta 1875
Edelfelt och Filip Forstén är ikväll bjuden till Madame Jaquinot; han känner sig hemmastadd hos Jaquinots; man trivs alltid där folk är glada och intelligenta, vilket är två egenskaper som är allmänna i Frankrike; han har ofta tänkt att han och Alexandra Edelfelt har ett franskt lynne.
Paris d. 30 Juni 1875 30. kesäkuuta 1875
Gärna skulle Edelfelt resa med Filip Forsten, som åker omkring den 20 juli, men det är omöjligt att bli färdigt till dess.
På Johanneaftonen [midsommarafton] var Edelfelt och Filip Forstén bjuden på diner [middag] hos Madame Jacquinot; Mademoiselle Marguérite Jacquinot skulle följande dag till Genève.
I söndags på kvällen var Edelfelt bjuden till bröderna Wolff i Meudon; på bangården träffade han häradshövding Ludvig Gustaf Leonhard Clouberg, en norrman Johnsen, aktör August Lindberg och doktor Axel August Hårdh som också skulle dit; det blev en stor finsk middag; efteråt spatserade de och sjöng i skogen; på bangården i Sèvres blev de på grund av det olycksaliga "ja" och "nej" tagna för tyskar; Edelfelt tyckte inte det var lönt att förklara sig; när Edelfelt har suttit och pratat med Adolf von Becker, Berndt Lindholm och Filip Forstén som inte är så högljudda, så brukar ingen ens se på dem; skandinaverna har kommit överens om att säga "oui" och "non" för att undvika obehaget med att tas för tyskar när de använder "ja" och "nej".
Paris d. 15 Juli 1875. 15. heinäkuuta 1875
Fröken Mathilda Grabow har debuterat på Stora Operan; det skall ha gått skralt, i synnerhet om man jämför med Caroline Miolan-Carvalho som förut spelat rollen i Huguenotte; häradshövding Ludvig Gustaf Leonhard Clouberg ställde till middag för henne; Edelfelt och Filip Forstén var bjudna, likaså frun som Grabow bor hos och två svenskor, fröknarna Anna Agrell och Kinstrand.
Edelfelt tycker att Filip Forstén sjunger romanser (t.ex. av Felix Mendelsohn och Charles Gounod) bättre än operaarior; 2–3 års studier fordras för att göra honom till en bra operasångare.
Paris d. 22 Juli 1875. 22. heinäkuuta 1875
Alla reser bort för sommaren; Filip Forstén åker nästa vecka; Bernt Lindholm åker till Sverige, där hans familj kommer att stanna nästa år, medan han själv återvänder i oktober; Adolf von Becker reser till Écouen.
Paris d. 25 Juli 1875 25. heinäkuuta 1875
Berndt Lindholms reste i söndags; Adolf von Becker reser följande dag till Normandiet och Philip Forstén reser till Finland i övermorgon.
Förra veckan var Ludvig Gustaf Leonhard Clouberg, Philip Forstén och Edelfelt bjudna till de svenska fröknarna Anna Agrell och Kinstrand; de bor på en pension, men frun är i England, därför presiderade Mathilda Grabows Madame Sinconne som värdinna (Grabow själv var sjuk); en ung fransman, Monsieur Houiller, var också bjuden.
Paris d. 1 Augusti 1875 1. elokuuta 1875
Alla finnar börjar dra bort; Berndt Lindholms, Adolf von Becker, Filip Forstén har rest.
*Filip Forstén torde vid det här laget vara i Helsingfors.
Paris, söndag den 19 November 1876. 19. marraskuuta 1876
Philip Forsten var föregående dag hos Jacquinots; han hade inte talat om för Pauline Ahlberg att Edelfelt är i stan; Pauline sörjde sin trotjänarinna och var förtvivlad över hur ensam hon nu var.
Häromdagen var Edelfelt med Filip Forsten och Gunnar Berndtson på Varietés och såg Sköna Helena; Edelfelts förtjusning Anna Judic har blivit fet men spelade bra.
Paris, thorsdag d. 23 nov. 1876. 23. marraskuuta 1876
Philip Forstén har till Gunnar Berndtson och Edelfelt framfört en inbjudan till ett "sällskapsspektakel" hos Madame Jacquinot; Mademoiselle Marguerite Jacquinot ska spela mot en kusin Monsieur Henri [Perrot]; Edelfelt vet inte om han ska gå dit redan på lördag, på hennes vanliga mottagningstid.
Paris, söndag d. Nov 1876. 3. joulukuuta 1876
Edelfelt är nästa lördag bjuden till Madame Jacquinots med Filip Forsten; Alexandra Edelfelt behöver inte oroa sig för att Madame Jacquinot tar upp onödigt mycket av hans tid.
Genom Filip Forstén och Pauline Ahlberg hade Monsieur Davançonne och Monsieiur Ragio reda på Edelfelts öden under det senaste året.
Paris d. 15 Dec. 1876 – 15. joulukuuta 1876
I annat fall firar de med Filip Forstén, Wolff och andra finnar i enskilt rum på något kafé.
Filip Forstén säger att tjocka Lindroos fru är i Paris; Edelfelt har inte sett landsmän på länge.
Måndags afton. 18. joulukuuta 1876
Gunnar Berndtson har träffat Walter Runeberg, som inte sagt ett ord om julaftonen; blir de inte bjudna firar de tillsammans med Adolf von Becker, Vilhelm Bruncrona, tjocka Lindroos, Wolff och Filip Forstén; Edelfelt var föregående dag med Bruncrona och Lindroos på frukost och senare på Louvren; Lindroos föreföll tråkig, han sade inte mycket, kanske därför att han led av reumatism.
fredag d. 22 dec. 76. 22. joulukuuta 1876
De kommer således att fira "den heliga aftonen" med Adolf von Becker, Ernst Nordström, Wolff och Philip Forstén.
Julmorgonen 1876. 25. joulukuuta 1876
Julafton firades i hyrd våning på hotell; magister Hjalmar Londén, som studerar på Ecole des ponts et chaussees [teknisk högskola för ingenjörer inriktad på bro- och vägbyggen] och har vistats i Paris i två år, var festarrangör; han ordnade med julgran och julmat; Adolf von Becker kunde inte komma och således var de bara ungdomar med undantag av Lindroos som satt tyst i ett hörn och hade reumatism; man hade hyrt piano, ordnat svensk punsch, bål, viner till maten och champagne att dricka hemmets skål i; Edelfelts väggdekoration föreställde den finska jultomtens ankomst till Paris och festen på hotellet på rue Jacob med hälsningar hemifrån; Vilhelm Bruncrona hade tänkt ut de flesta julklapparna; Ernst Nordström som studerar porslins- och fajanskonst fick brev från Bernard de Palissy, Henrik III:s fajansmakare, vars skugga framkallats genom spiritism; Edelfelt som jämrat sig över att modeller är dyra och svåra att få tag på fick ett lager av dockor och pappersdansmästare; tillställning kostade ungefär 15 francs per person och blev dyrare än beräknat; Filip Forstén, Gunnar Berndtson, Edelfelt och Bruncrona sjöng fyrstämmigt i kvartett en god del av kvällen.
Paris. torsdag d. 28 dec. 1876 28. joulukuuta 1876
Filip Forstén har grälat med en lärare i konservatoriet och tagit skiljebetyg; om någon månad tänker han bege sig till Milano, dit han velat ända sedan han lärde känna fröken Hortense Synnerberg och Bruno Holm i Helsingfors; det är inte värt att tala om saken i Helsingfors där onda tungor genast förvränger den.
Gunnar Berndtson är i en förfärlig knipa; någon växel har inte förkommit han har helt enkelt glömt att omnämna dess inhändigande; Edelfelt har lånat pengar åt Julian Alden Weir och kunde inte ge mycket åt Berndtson, medan Wolff, Ernst Nordström, Philip Forstén, Adolf von Becker och Walter Runeberg bara har skulder och inga pengar; Gunnar har inte kunnat betala sin hyra och fått lov att bo två veckor längre vid Rue du vieux colombier, samtidigt som han hyrt rum i samma hus som Edelfelt; Edelfelt hoppas att [nyländska] avdelningen inte glömmer Berndtson [stipendier].
Paris d. 3 Januari 1877. 3. tammikuuta 1877
Edelfelt var på nyårsaftonen hos Madame Jacquinot; Philip Forstén och Mademoiselle Marguerite Jacquinot livade upp stämningen; där var Monsieur Alexandre Parodi, författaren till "Rome vaincue" som spelas på Théâtre français; fröken Krogius lade till allas förargelse beslag på Parodi; Edelfelt fick tala med honom lite; som Alexandra Edelfelt kanske läst i Helsingfors Dagblad är Parodi italienare och han har endast fyra år varit i Frankrike och skriver redan fransk vers; han liknar baron Axel Mellin; han var intresserad av Finland, kände till Johan Ludvig Runeberg och ville ha en översättning av Kungarna från Salamis; Parodi har läst Kalevala och kunde 10 gånger mer finsk mytologi än Edelfelt; Mademoiselles Marguerite och Lilli Jacquinot, två unga Mademoiseller Perrot, deras bror Henry Perrot, Pauline Ahlberg, Carl Gustaf Sterky och Edelfelt var ungdomarna i sällskapet och de roade sig bland annat med bouts-rimés, en rimningslek.
Paris d. 12 Jan. 1877. 12. tammikuuta 1877
Den 25 denna månad går spektaklet [skådespelet] hos Madame Enjolras av stapeln; Philip Forstén och fröken Bertha Levin deltar och Edelfelt ser fram emot att se hur de finska representanterna tar sig ut på scenen i Paris.
Paris d. 18 Jan. 1877 18. tammikuuta 1877
Ikväll ska Edelfelt med Philip Forstén till Madame Enjolras; fröken Berta Levin må tycka vad hon vill om att Edelfelt inte varit där mer än en gång, men han har inte haft tid.
Paris d 24 på aftonen – (1877) 24. tammikuuta 1877
Hela den svensk-finska artiskolonin var samlad hos Börjessons föregående dag: det var mycket sång och musik; John Börjeson sjunger bra tenor och han framförde saker av Franz Schubert, hans fru spelar piano bra; övriga goda sångare var norske målaren Christian Meyer Ross, svenskarna Axel Borg och Gillis Hafström, samt Filip Forstén; Walter Runeberg var på strålande humör och höll tal, liksom många andra.
Edelfelt är bjuden till Madame Jacquinot på lördag och till Madame Enjolras på tisdag; han tänker "kraba" [skolka/avstå] från en av tillställningarna, eller gå hem senast kl. 12, för han har inte råd att förlora arbetstid på förmiddagarna; han är nyfiken att se sällskapsspektaklet hos Enjolras med Filip Forstén och Bertha Levin.
Filip Forstén förbereder sig för avresan till Italien om fjorton dagar och tar lektioner i italienska.
Paris d. 28 Januari 77. 28. tammikuuta 1877
Edelfelt var med Filip Forstén hos Madame Enjolras för att uppfylla sin artighetsplikt mot Bertha Levin; de höll på att repetera pjäsen som skall gå av stapeln den 30 januari; Madame Enjolras försöker vara så distingerad som möjligt, men naturen har tryckt simpelhetens outplånliga prägel på henne; fröken Wecksell kommer inte överens med Madame Enjolras och har flyttat bort; Madame ville ha betalning för de återstående månaderna i kvartalet vilket fröken Wecksell vägrade att betala och hade stämt henne; domaren hade dömt till Wecksells förmån; mot Edelfelt är Madame Enjolras ytterst vänlig.
Paris – onsdag d. 31 Januari 77. 31. tammikuuta 1877
Föregående kväll var Edelfelt på dans hos Madame Enjolras; som Alexandra Edelfelt vet spelades där komedi; Filip Forstén och och Bertha Levin var bra i sina roller som mor och far till bruden och hade nästan ingen accent; de andra medspelarna var två unga herrar, unge Enjolras (student 18 år) och två vackra flickor de Coëtlogon (gammalt bretonskt namn); fröknarnas föräldrar är i Bretagne, fadern är en tidigare deputerad och stor legitimist; Edelfelt dansade kotiljongen med en av Mademoisellerna de Coëtlogon; han dansade också med den andra systern, samt med Bertha Levin, fröken Judéen och några svenskor; Bertha Levin är snäll och hygglig, lite gå på och manhaftig, men klok och vänlig; Madame Enjolras sjåpade sig för två abbéer [abbotar], som är stamgäster i huset; Edelfelt hade verkligen roligt, vilket han ofta inte kan säga om vanliga tillställningar som liknar varandra till punkt och pricka i alla länder; han gladdes också över att se Gunnar Berndtson glad och dansant.
Edelfelt kan inte tåla Lorenzo Runeberg: han är en översittare och gemen människa i sina omdömen; Edelfelt är olycklig över att Lorenzo liknar fadern Johan Ludvig Runeberg till det yttre; fadern kan aldrig ha varit sådan till karaktären; Edelfelt kan förstå att Carl XV kört ut honom; Lorenzos fru är en liten obetydlig varelse, som ser upp till honom; Ernst Nordström, Gunnar Berndtson och Filip Forstén delar Edelfelts aversion; Alexandra Edelfelt skulle höra Lorenzo Runeberg tala, han talar som en bok, men det finns många dumma böcker i världen.
Paris d. 5 Februari 1877. 5. helmikuuta 1877
Philip Forstén reser och är lite melankolisk över att lämna Paris, vilket han inte var då "spektaklet" i konservatorium hände; "En te perdant, je sens que je t'aimais" säger han [då jag förlorar dig känner jag att jag älskade dig]; föregående dag sprang Edelfelt, Gunnar Berndtson och Axel Fredrik Holmberg mellan Café Suéde, Philips bostad, Grand Café och hans matställe vid boulevarden för att säga farväl, men förgäves, de hittade honom inte.
I dag på Johan Ludvig Runebergs födelsedag har de tänkt gå till Walter Runebergs; Gunnar Berndtson och Edelfelt skall efter att de har letat upp Philip Forstén bege sig till fröken Bertha Levin och sedan tåga av; troligen kommer också Axel Fredrik Holmberg, Ernst Nordström och Wolff.
Paris, torsdag d. 8 Febr. 1877. 8. helmikuuta 1877
Filip Forstén har rest; Edelfelt fick växla en skriftlig avskedshälsning efter att de två, tre gånger förgäves sökt honom de senaste dagarna.
Paris d. 15 April 77. 15. huhtikuuta 1877
Edelfelt har fått brev från Philip Forsten, som bara skriver om Paris och sina bekanta där och nästan ingenting om Milano och sig själv; han rekommenderar Edelfelt familjen Synnerberg som väntas till Paris inom kort.
Paris d. 26 April 1877. 26. huhtikuuta 1877
Philip Forstén överraskade Gunnar Berndtson och Edelfelt genom att stiga in hos dem föregående dag; han var med sin lärare Francesco Lamperti på genomresa till London, där Lamperti tänker hålla konsert med sina elever; de fem eleverna får själva betala resan, de får ingen annan belöning än utmärkelsen.
d. 29 april 77. 29. huhtikuuta 1877
På tisdag har Edelfelt rendez-vous [träff] med Philip Forstén och alla Jacquinots på Salongen.
Föregående kväll var Edelfelt med Philip Forstén hos Jacquinots; Alexandra Edelfelt kan tänka sig deras förvåning att se Philip; Pauline Ahlberg höll på att ta honom i famn.
d. 23 Juni 1877 23. kesäkuuta 1877
Philip Forstén är på nytt i staden efter att ha tillbringat sex tråkiga veckor i London; han har uppträtt på flera av Francesco Lampertis konserter och blivit applåderad.
Alexander Reinhold Freys död måste ha varit ett oväntat och svårt slag för Philip Forstén och alla hans många vänner, i synnerhet för Forstens, hans barn och Wiborgsborna.
torsdag. 2. joulukuuta 1880
Föregående dag var Edelfelt hos Madame Jacquinot; hon berättade att Pauline Ahlberg trivs förträffligt i Italien, där hon träffat Philip Forsten; Pauline har skrivit om denne i varma ordalag, fantasin för Per Ekström verkar således ha kommit och gått.
12 januari 1881. 12. tammikuuta 1881
Tänk min förvåning då jag häromdagen ser Filip Forstens kort. Efter att ha sprungit om hvarandra förgäfves, lyckades jag träffa honom i går, kort före hans afresa. Min häpnad tog aldrig slut då han förklarade att han nu skulle bli vinhandlare, presenterade för mig en svensk hr Bratt som sin principal och sade sig resa till Sverige på två månader för att stå på kontor hvarefter han skulle bli agent för ett vinhus i Bordeaux i Sverige och Finland. Ack, måtte det lyckas.
Jag träffade honom så kort att jag ej hann pumpa honom på hvad han visste om Pauline Ahlberg som han träffat i Italien, om Frey etc.
För resten var han sig otroligt lik Några ord, så en bit sång tra la la la ur någon italiensk opera, så ett utrop med en teatergest o.s.v. Han är ändå så fullkomligt anvisad af naturen att bli operasångare att det verkligen är skada att öfverge den carrièren. Men han säger sig ej kunna förtjena mer än 6000 om året, hvilket icke är mycket isynnerhet då man skall vara väl klädd och alltjemt resa.
21 Okt. 89 21. lokakuuta 1889
Roligt att Alexandra, Annie och Berta Edelfelt får se Coquelin; han är för ful för att spela Gaston de Presles; vore roligt att höra Molieres språk och Coquelin i Helsingfors, där det är överflöd med Lucca och Forstén.
Salzburg 10 mars 1900 10. maaliskuuta 1900
Mitt intryck från Wien var vida fördelaktigare än den första gången, då jag, såsom en glop och pojkvasker som jag var, bara gick och jemförde med Paris – och jemföra olikartade saker skall men ej, det lär man sig isynnerhet af lifvet. I högsta grad sympatist fann jag deremot Wien och innevånarne der nu – de senare såg jag ju bara på ytan – ty Filip Forsten kan jag dock ej räkna som rigtig wienare, men så mycket mera som en äkta Forstén.
Han var ytterst förekommande och vänlig – med denna litet förströdda vänlighet som alltid gör att man tror sig störa. Högst lustigt var hans missägningar då han talte om att "Baronessan" höll på att inreda sitt hus i modern style, der "vi" sedan skulle bo i höst. Han har ej förändrat sig mycket sedan han för 27 år sedan kamperade med mig i Paris. Han tycks trifvas bra i Wien, fastän han medger att Wien ligger litet ur vägen och icke uppsökes just af icke tysktalande konstadepter.
Mörners ha varit och farit från Wien. Filip F. som tyckas ha varit mycket artig emot dem kände ej den store Birger förut och såg mycket snopen ut. Med verldsmannens hela försöflighet försökte han "dorer la finale" då han kom fram med att B.M. ej förefallit honom så tjusande rolig och spirituell. Birgers stora skalderykte hade föregått honom (hos Filip).
Enckell hade visat sig ock försvunnit sedan han fått intyget af Filip.
Farväl söta mamma så länge! Gud vara med Eder alla. Vi ha det ypperligt och önska Eder allt godt på jorden. Helsa alla. Brukar Kicki komma till Mamma? Filip F. bad mig helsa tusen gånger till Mamma och Tante Gadd – och Mamma sina som ej ville att jag skulle "helsa från Mamma" utan fick ändra Mamma till Finland, så att det blef helsnin*gar från tante Gadd och från Finland – nå ja, så litet kände Mamma don Filipe. Mammas Atte