Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

arkitekt

Paris. den 26 Okt. 1874 26. lokakuuta 1874
*Hälsningar från Mille (Emil) Cedercreutz, Filip Forsten och Karl Alfred Caveen.
Arkitekten Karl Alfred Caveen har anlänt och skall stanna hela vintern; Caveen sökte upp Edelfelt i Ecoles des Beaux Arts; han har med saknad talat om Carl Albert Edelfelt; som Alexandra Edelfelt vet har Caveen stipendium från Överstyrelsen för allmänna byggnaderna för att studera arkitektur; Edelfelt anser att stipendiet kommer för sent för en person som är betydligt över 30 år och inte kan språket; Edelfelt vet inte heller om Caveen har anlag att bli en Donato Bramante, Louis Visconti eller Karl Friedrich Schinkel; Caveen var häromkvällen med dem på Folies Bergères; Edelfelt har skaffat honom en lärare i franska och presenterat honom för Julian Alden Weir och Dewey Bates; Filip Forsten och Mille (Emil) Cedercreutz tycker Caveen är "typisk", men hjärtligheten och personligheten själv; han verkar intresserad av måleri, åtminstone gick han noggrant igenom Luxembourg; då Caveen lärt sig något av språket skall han gå in vid en privatateljé vid Rue de l'Ecole de Medicine.
Paris d. 2 November 1874. 2. marraskuuta 1874
Edelfelt har lidit av hosta, i synnerhet då han varit ute med Mille (Emil) Cedercreutz och Karl Alfred Caveen på Café Suède; på apoteket ordinerades han fläderblomste; Caven lät honom komma till sig och skötte om honom; följande morgon var febern och hostan borta.
Edelfelt ska ge franskalektioner åt Karl Alfred Caveen två gånger i veckan.
Paris d 6 November 1874. 6. marraskuuta 1874
Karl Alfred Caveen har ännu inte börjat studierna i arkitektur; han sysslar fortfarande med jämförande forskning beträffande värdshus- och restaurangpriser; franskan går fortfarande dåligt.
Paris d. 14 Nov. 1874. 14. marraskuuta 1874
Edelfelt gick med Karl Alfred Caveen hos professor Julien Guadet på Ecole des Beaux Arts för att utreda möjligheterna att studera arkitektur; Guadet ville att Caveen skulle göra ett provarbete och några skisser "efter naturen" t.ex. Louvren; sekretararen på Societe Generale des Architectes rådde Caveen att söka arbete hos någon privatateljé, hjälpa till vid något stort arbete, t.ex. Paul Abadie som fått priset för Sacrécoeur-kyrkan på Montmartre.
Karl Alfred Caveen tar sin situation med ro, medan Edelfelt tycker att om man fått stipendium för att studera arkitektur borde man studera arkitektur; konstens flamma känns annorlunda vid 37 år än vid 20 år.
Paris d. 23 Nov. 1874. 23. marraskuuta 1874
Som Alexandra Edelfelt kommer ihåg gick Edelfelt med Karl Alfred "Caveeni" till professor Julien Guadet, som ville att Caveen skulle rita ett provarbete; fastän två veckor har gått har Caveen ännu inte börjat rita; Berndt Lindholm bad honom gå till det världsberömda Clunymuséet; där fanns "en hop gammalt skräp" var Caveens intryck, Överstyrelsen för allmänna byggnadernas stipendiat.
Paris. Adventssöndagen 1874. 29. marraskuuta 1874
Trots Edelfelts sparsamhet har han behövt låna 30 francs av Karl Alfred Caveen, vilka höll på att ta slut då Alexandra Edelfelts brev kom.
Karl Alfred Caveen studerar ännu inte.
Edelfelt märker att han är mera van vid det utländska än Karl Alfred Caveen och Rafael Hertzberg; de är genomfrusna, "småjuttar" i timtal, går långsamt, får sjuka fötter, förstår inte språket, följer inte mattiderna och sätter inte värde på tiden; de vill inte gå ensamma någonstans och vill ha tolk i alla möjliga och omöjliga fall.
Fragment 1. joulukuuta 1874
Karl Alfred Caveen har börjat lära sig att rita litet.
Paris d. 7 December 1874. 7. joulukuuta 1874
Beträffande det ekonomiska, så har Edelfelt köpt stövlar, betalat av skulden till Karl Alfred Caveen, månadshyra för rummet på Rue Cassette och annat; paletå har han ännu inte köpt; han önskar Alexandra Edelfelt god natt och hälsar alla.
Paris d. 14 December 1874 14. joulukuuta 1874
*Karl Alfred Caveen har Edelfelt inte sett på länge; Edelfelt hälsar speciellt till syskonen.
Paris d. 18 December 1874. 18. joulukuuta 1874
Det har ännu inte bestämts hur finnarna skall fira jul; Oscar Kleineh och Berndt Lindholm kommer att fira med sina familjer; sällskapet kommer således att utgöras av Rafael Hertzberg, Filip Forsten, Adolf von Becker, Karl Alfred Caveen, Arvid Liljelund och doktor Karl Eneberg som anlände igår;
Fortsättning juldagen om aftonen 25. joulukuuta 1874
Efter middagen begav sig sällskapet till Anders Ramsay, där de tände julgran, drack svensk punsch och "smällde" julklappar; Philip Forsten var "l'enfant gaté" [det bortskämda barnet] och fick de mest värdefulla och eftertänkta julklapparna; Rafael Hertzberg fabricerade ännu under kvällens lopp verser i massor; Karl Eneberg höll patriotiska tal där han blandade fennomani med "skogsåverkning”; Karl Alfred Caveen var naturbarn som vanligt; Edelfelt föreslog en skål för Finland; även om aftonen inte hade varit oangenäm hade han inte haft den minsta julfröjd.
Paris, Nyårsnatten 1875, kl. 12,5 på natten. 1. tammikuuta 1875
Rafael Hertzberg och Karl Alfred Caveen är olyckliga och ynkliga i kölden.
Edelfelt, Rafael Hertzberg, Karl Eneberg och Karl Alfred Caveen hade bjudit Berndt Lindholm, Adolf von Becker, Anders Ramsay och övriga finländare till Edelfelts ateljé, så länge Julian Alden Weir var borta: Hertzberg och Edelfelt författade ett illustrerat festkväde där alla stora män som bott i quartier latin passerade revue och gav en välkomsthälsning till männen från Seinens andra strand; man beundrade mycket Edelfelts teckningar av Yrjö Sakari Koskinen, Erik Johan Löfgren m.fl; doktor Herman Frithiof Antell var också på plats.
Paris d. 6 Febr. 1875. 6. helmikuuta 1875
Edelfelt ser nästan aldrig till Anders Ramsay och sällan Filip Forsten, Oscar Kleineh och Herman Frithiof Antell; Karl Eneberg är surmulen och fennomansk, Rafael Hertzberg samma ynkliga "Pajta Matti" som förr; Karl Alfred Caveen är den trevligaste att prata med i den finska kolonin i quartier latin, som dagligen samlas vid middagen på Crèmerie de Buci; Caveen är Julian Alden Weirs "ögonfägnad".
Under hösten fick Edelfelt fribiljetter till bal masquée [maskeradbaler] av en vän i ateljén, Gustave Bourguin, son till redaktören för Charivari och Journal Amusant; Edelfelt var flera gånger med Julian Alden Weir på Frascati och Valentino, samt teatern Folies Marigny, men vanligtvis gav han biljetterna åt Rafael Hertzberg och Karl Alfred Caveen; Frascati har vacker lokal, Henry Charles Litolffs och Jean-Baptiste Arbans orkester, men alla damer är ur demi-monden.
Paris d. 17 Februari 1875. 17. helmikuuta 1875
Professorerna Wilhelm Lagus och Jakob Estlander har anlänt; Edelfelt träffade dem på café Suede, där fanns även Adolf von Becker, Arvid Liljelund, Karl Alfred Caveen, Karl Eneberg, samt doktor Esaias Tégner från Lund.
Det beslöts att Rafael Hertzberg och några andra följande dag skulle följa med Wilhelm Lagus och Jakob Estlander till Notre Dame och Cluny; Edelfelt kunde inte följa med dem på förmiddagen då han lovat följa med Pauline Ahlberg på Elme Marie Caros föreläsning; förgäves har han sökt Hertzberg, Karl Eneberg och Karl Alfred Caveen under dagen, men han har inte sett till någon finländare; följande dag reser Lagus och Estlander.
Paris, söndagen d. 21 Februari 1875 21. helmikuuta 1875
Edelfelt har av ateljévännen Gustave Bourguin fått två fribiljetter till en konsert på Frascati, där Jean-Baptiste Arbans orkester spelar; Arban jämförs med Johann Strauss och Joseph Gungl; Edelfelt hade också fått balbiljetter, men varken han eller Julian Alden Weir hade lust att gå så de gav dem till Rafael Hertzberg och Karl Alfred Caveen.
Paris d. 24 Februari på aftonen 24. helmikuuta 1875
Karl Alfred Caveen tycker att man arbetar för strängt på Jean-Louis Pascals ateljé.
Paris d. 5 Maj 1875 5. toukokuuta 1875
*Beskedligare karl och sämre arkitekt än Karl Alfred Caveen ser man inte lätt; han har ingen känsla för konsten, vilket förargar Edelfelt.
Paris måndag d. 14 Juni 1875. 14. kesäkuuta 1875
Edelfelt har köpt en svart surtout; han valde tyget med student Eugén Wolff i ett av de bästa konfektionsmagasinen vid Place de la Bourse och hade Karl Alfred Caveen att se om den skulle sitta bra; han hälsar Morbror Gustaf Brandt att det inte lönar sig att tro att han kan få kläder billigare och bättre här än hemma; parisskräddare som säljer till drägliga, billigare, priser är de "värsta skojare på jorden"; vill man ha något bra skall man köpa det till peterburgska priser; på "le bon diable", "la belle Jardiniere" och de andra stora magasinerna blir man uppklädd så det står härliga till; Julian Alden Weir köpte ett par byxor för 20 francs på "la Maison de Pont Neuf", ett av de största i Paris, men byxorna sprack i sömmarna efter två veckor; man får bättre hos Helsingfors skräddare.
Paris d. 15 Juli 1875. 15. heinäkuuta 1875
Axel Antell reser i övermorgon; de har varit på teatrar, café chantants, bulevarder, museer och expositioner; Axel är intresserade och förstår vad han ser; Axel är inte en sådan "ours" [björn] som vanliga finnar (t.ex. Karl Alfred Caveen grälar alltid och är inte förvånad över någonting); det är en sorts bondhögfärd att tycka allt är dåligt.
Paris d. 1 Augusti 1875 1. elokuuta 1875
Karl Alfred Caveen ser Edelfelt då och då; Caveen åker till Italien om några veckor.
Paris, måndag d. 9 Augusti 1875 9. elokuuta 1875
Arkitekterna vid Ecole des Beaux Arts är "fiffigt folk"; Karl Alfred Caveen menar att de med råge skulle kunna slå överstyrelsen [för de allmänna byggnaderna] på fingrarna, och Edelfelt håller med; pristagaren för Romarpriset i arkitektur, Edmond Paulin, hade mästerligt behandlat uppgiften de fick att rita ett Palais de Justice [justitiepalats] i Paris.
Paris d. 24 Aug. 75. 24. elokuuta 1875
De senaste dagarna har Edelfelt inte kunnat arbeta p.g.a. illamående från allt stillasittande, kanske en liten förkylning och ovanan av det ensamma livet; Julian Alden Weir har rest till Cernay på andra sidan Versailles, Adolf von Becker har rest, då och då träffar han Karl Alfred Caveen; av kamratena från ateljén har han ibland varit ute om kvällarna med Sergej Vereschagin; han är ett stort original som sent börjat med målningen, är bara 29 år men ser ut som 45; han har varit rysk topograf i Kaukasien, gått till fots från Wien till Rom, vistats länge i Italien och Spanien; Hans bror är på kommande och håller på att bygga en villa nära St Germain; broderns sjuklighet lär möjligen förhindra hans avresa från Indien, och väntas inte före jul.
Edelfelt träffade Karl Alfred Caveen på Cremerie de Buci och fick höra att Nordin fr. Thus med dotter är i Paris och kallade truimfbågarna för fontäner.
Paris d. 29 Aug. 75. 29. elokuuta 1875
Karl Alfred Caveen reser till Italien.
Karl Alfred Caveen, Karl Eneberg och Wolffarna har talat om förtjusande fruntimmer på pensionen i Meudon; Edelfelt instämmer efter att ha träffat Mademoiselles Claire och Berthe; i lördags bjöds Edelfelt med på en utfärd till Robinson, ett stycke från Meudon; han har hört talas om Robinson allt sedan kom till Paris, Julian Alden Weir har ofta varit där; det är en liten plats i skogen som man inrättat "à la Robinson Crusoë"; de hamnade ut för en regnskur, när solen på nytt tittade fram stämde de upp i Charles Gounods "Sous les vieux sentiers ombreux, où s'égarent les amoureux" och "les Roses"; Edelfelt tog farväl av den storartade utsikten med Mont Valérien, St Cloud och Paris i bakgrunden då de återvände på häst och åsnor.
Paris d. 8 Sept. 1875. 8. syyskuuta 1875
Karl Eneberg, Karl Alfred Caveen och Edelfelt åkte senaste vecka till Meudon för att Cavéen skulle få ta farväl av de vackra flickorna Berthe Beauvais och Claire; Caveen var irriterad på Edelfelt för att han hade lagt beslag på Berthe; Mademoiselle Claire var inte där.
Karl Alfred Caveen har rest och de övriga finnarna ser Edelfelt inte till.