Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

konstnär

Lähteet

Ei lähteitä

Esiintymiset kirjeissä

Näytä henkilöyhteydet Ritz
Paris d. 14 Nov. 1874. 14. marraskuuta 1874
Edelfelt lär inte kunna tävla i jul, tavlan kan inte tävla med Adolf von Beckers; dessutom skulle det se skamlöst och påfluget ut och han skulle i varje fall inte få priset; i vår tänker han däremot tävla om 200 mk, förmodligen med Ritz.
Paris lördag. 13 maj 77. 13. toukokuuta 1877
Edelfelt fick besök av den unge antwerparen Jan Van Beers, som väckt stor uppmärksamhet på årets salong med sina extravaganta tavlor (en häxprocess under Philip II och Carl den godes begravning 1127); han hade med sig en ung ryss Émile Eisman Semenoffskij som genomgått Antwerpen akadmien och berättade att finländaren Ritz ligger mycket sjuk därborta; stackars Ritz, kanske ändå sjukdomen går över med Guds hjälp och den flitiga Ritz kan fortsätta på den bana som dittills bara haft törnen.
d. 11 Juni 77 11. kesäkuuta 1877
Edelfelt har genom Jan van Beers fått den sjuke Ritz adress i Antwerpen: Ritz läkare säger att om förbättringen i tillståndet fortsätter skulle det vara viktigt att han om en månad åkte till Ems på kur; Edelfelt ber Alexandra Edelfelt meddela doktor Wilhelm Lavonius, Ritz möjliga pengabehov kan bara avhjälpas av hans protektorer i Finland.
Paris s. 13 juni. 13. kesäkuuta 1877
Edelfelt sände ett brev till Ritz; om det är bäst att han tillbringar sommaren i Ems är det skäl att råda honom att göra så, om han har möjlighet.
Lübeck, den 17 Juli 1877 17. heinäkuuta 1877
Edelfelt var gräsligt trött då han tog in på Hôtel Bayern i Lübeck; den första person han träffade var Ritz, som skickats hem av läkarna i Ems; han reser med Edelfelt på torsdag.
På Edelfelts råd övergav Ritz planen att åka med en lastångbåt via Stockholm för att se Nationalmuséet; Edelfelt anser att man kan leva och dö utan att ha sett muséets konstskatter, det är inte värt att riskera hälsan; Edelfelt tror inte att Ritz blir bra mera, lungsot är en förfärlig sjukdom.