Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

kapten, löjtnant, kassadirektör i Stockholms inteckningsgrantiaktiebolag, g.m. Emma Cederschiöld, bror till Pauline Ahlberg och Adelaide Leuhusen

Granbäck d. 22 Aug. 72 (Thorsdag). 22. elokuuta 1872
De senaste dagarna har varit livligare än vanligt; fröken Cederschöld har varit på besök; likaså anlände kapten Johan Ahlberg med fru Emma från Kiob.havn [Köpenhamn]; tante Idens (Adelaide Lauhusen) planer för veckan gick i stöpet; farbror Alexander Leuhusen fick lov att resa på skjutövningar till Grenna; tante kunde inte följa med på lustfärden till Visingsö då fru Ahlberg på inga villkor hade lust att följa med.
Herrskapet Ahlberg bjöd honom till Skurö utanför Stockholm innan de åkte iväg; kapten Johan Ahlberg lovade om möjligt göra Edelfelt bekant med professor August Malmström och Georg Rosen.
Leuhusens och Edelfelt fördrev tiden då de väntade på herrskapet Ahlbergs ankomst med att besöka hotellträdgården, som bar på minnen från Alexandra Edelfelts besök då hon hade släckt en gaslåga som slagit ut vid ett bord där två slaktare satt; Doktor Eljert Mobeck visade Edelfelt de historiska ställena; i trädgården tilltalades Edelfelt av en finländare som tre år vistats på polyteknikum i Zürich och Hannover.
Herrskapet Ahlberg kom ut till Granbäck; de är ett vackert par, särskilt mannen, Johan Ahlberg; frun, Emma Ahlberg, var något loj och stockholmsk.
Eftersom fru Emma Ahlberg inte ville följa med till Visingsö, förföll planen på att hela "kotteriet" av Ahlbergs, Mobecks, tante Adelaide Leuhusen och Edelfelt skulle företa utfärden; Edelfelt fick åka ensam då inte heller Ekströms kom med och han blev på kajen presenterad för kapten Salomon Silfversparre och brukspatron Emil Anckarkrona; med på båten fanns också assessor Hjalmar Uggla (gift med fröken Ida Faxe) och kapten Carl Ridderstedt (72 år), som bevarade Alexandra Edelfelts besök från föregående år i varmt minne.
Granbäck d. 31 Aug. 1872 31. elokuuta 1872
Det var svårt att förutsäga när han skulle anlända till Helsingfors, då han också är bjuden till herrskapet Ahlbergs på Skurö, och även borde göra ett besök i Södertälje.
Gripsholm d. 26 Sept. 26. syyskuuta 1872
Det finns inget som lockar i Stockholm; de bättre teatrarna är stängda och Edelfelt har inga bekanta där förutom Ahlbergs; han skall göra visit hos kapten Johan Ahlberg, riksarkivarie J.J. Nordström och Nils Mandelgren, den sistnämnde sökte Edelfelt förgäves i Köpenhamn.
Fragment 1. marraskuuta 1874
Pauline Ahlberg är förskräckt vid tanken att tillbringa nästa vinter i Stockholm, då hon nu vant sig vid utlandet; kapten Johan Ahlberg har köpt hus och vill att hon kommer och bor hos honom.
Rom d 17 Juni 1876. 17. kesäkuuta 1876
Föregående dag åt Edelfelt med konsul Oscar Alexander Ræder, en svensk student Sandström (bekant med Rogbergs och Ahlbergarna), skulptören Louis Hasselriis, målarna Axel Hällsted, Wilhelm Rosenstand, Kristian Zarthmann, Pietro Krohn och "gubben" Niels Ravnkilde i trädgården hos Genio, ett omtyckt artistcafé.
Paris d. 22 April 1877 22. huhtikuuta 1877
Pauline Ahlbergs bror och svägerska har anlänt och stannar en månad; Pauline är inte förtjust, kapten Johan Ahlberg vill nämligen att hon följer med då de åker hem; Ahlberg är vänlig som Alexandra Edelfelt vet, men Edelfelt vet inte hur han skall vara honom till nöje då Ahlbergarna inte är intresserade av varken konst eller litteratur; Pauline var tacksam över att Robert Jacquinot följt med henne till bangården [järnvägsstationen] så att hon hade en förevändning att genast återvända till pensionen efter att paret anlänt.
Paris d. 26 April 1877. 26. huhtikuuta 1877
Kanske går Edelfelt på artighetsvisit till Ahlbergs föjande dag.
d. 29 april 77. 29. huhtikuuta 1877
Följande eftermiddag tänker Edelfelt göra sin visit hos herrskapet Ahlberg.
den 3 maj 1877 3. toukokuuta 1877
Edelfelt träffade Ahlbergs på Salongen; han hade misstagit sig när han trodde de var ointresserade av konst; de är nära lierade med August Malmström, och brodern Henrik Cederschöld målar.
Paris d. 7 maj 1877 7. toukokuuta 1877
Edelfelt håller med doktor Albert Laurin (svensk som är i staden med Ahlbergs): man ser en äldre kultur hos fransmännen i deras sätt att umgås; det är ledigare och naturligare, men på samma gång artigt.
På Salongen har Edelfelt mött Ahlbergs och likaså konvoyerat [eskorterat] herrskapet Cedercreutz; de senare har varit oroliga för friherrinnan Kræmers andra gosse är skral; fröken Marie Cedercreutz har i bjärta färger målat [beskrivit] deras ledsamma barnkammar- och sjukskötarliv i Mentone; vad hjälper rikedom då hälsan inte finns; Gud vare tack och lov att Edelfelt varit så frisk och kry.
Paris lördag. 13 maj 77. 13. toukokuuta 1877
På Kristi himmelsfärdsdagen gjorde Edelfelt undan en massa visiter; först åkte han till de svenska målarna Axel Borg och Georg Pauli; Madame Enjolras uttryckte sina sympatier för Edelfelts vackra talang efter att hon sett hans opus på Salongen; han besökte Runebergs och sist herrskapet Ahlberg; Edelfelt må anses oartig om han i månadtal skjuter upp visiter, men han kan inte annat om han inte vill försumma arbetet eller trötta ut sig fullständigt, de långa avstånden gör det också tungt, speciellt då vårluften besvärar honom.
På eftermiddagen gick Edelfelt till Ahlbergs, som bjöd med honom på middag på Café Helder, ett dyrt demi-monde ställe, men på dagen anar man inte den publik som infinner sig där efter klockan 12 på natten; med på middagen var också doktor Albert Laurin med fru, "gamle gubben" Bolinder med järnfabriken, hans dotter, samt en ung Monsieur Eugène Thiébaut; de tre "fruntimren" såg alla bra ut; Edelfelt skulle vilja veta om fröken Klara Bolinders vackra minspel och ständigt växlande uttryck i ögonen var naturligt eller inlärt; om det är inlärt får det Edelfelts beundran, hon behärskar i så fall balansgången i koketteri; doktor Laurin drack "drottning Blancas" skål; unge Thiébault talar bra svenska, även om han konstruerar meningar på franskt vis; han är uppfostrad i Stockholm; han är i staden i affärer och skall nästa år göra sitt "volontariat" [militärtjänstgöring].
Paris d. 18 maj 1877. 18. toukokuuta 1877
Då klockan närmade sig 6 var Albert Laurin så trött att han inte orkade komma tillbaka till Quartier'et och bjöd i stället på middag hos Helder där de träffade hans fru och Ahlbergs; på kvällen ville herrarna gå på något "skojfriskt"; det var svårt att ge råd i Paris, i synnerhet då Johan Ahlberg inte förstår franska och inte ville gå på bouffe teater eller bal; de gick till Palais Royal teatern, och såg "la Boule"; Ahlberg gick efter första akten då han inte kunde följa med och förstå vad publiken skrattade åt; Laurin, som är vegetarian och vattenkurist, gav Edelfelt hälsoråd; Edelfelt tyckte en del råd var behjärtansvärda, som vikten av frisk luft och vila, men ville inte gå in på att äta så lite kött som möjligt och undvika kaffe och vin.
Ahlbergs säger sig ha haft en behaglig vistelse i Paris; Edelfelt tycker de har gått miste om det mest intressanta då de inte intresserar sig för litteratur och konst, och inte är roade av teatrar; ofta kan i och för sig finansiell rikedom ersätta andlig njutning.
Paris d 21 maj 1877 21. toukokuuta 1877
Ahlbergs och Laurins har rest; Albert Laurin överlämnade åt Edelfelt att ordna träsnittet.
Lübeck, den 17 Juli 1877 17. heinäkuuta 1877
Som Alexandra Edelfelt ser har Edelfelt kommit sig iväg; ödet tycks emellertid ha sagt hic nee ultra [hit men inte längre] för några dagar; det avgår båtar till Stockholm, men de går via Carlskrona, Oskarshamn, Westervik och Gud vet var; på torsdag går Pehr Brahe till Åbo och Edelfelt hoppas på lördag kunna ta tåget till Kervo; det blir billigare att åka med Pehr Brahe än att fara via Stockholm, och han slipper de tråkiga visiterna hos Ahlbergs och Laurins.
Paris d. 6 Nov. 77 6. marraskuuta 1877
Epävarma yhteys Vad tycker Alexandra Edelfelt om Axel Antells tilltag?; Gunnar Berndtson rådde Edelfelt att skrifva till Axel som om han ingenting hört, utan meddela att han enligt uppdrag talat gott för honom hos Pauline Ahlberg och berett Gubben Ahlberg [/Antell?] på ett välvilligt svar från det hållet; hurudan är fröken Hedvig Hellen?; Edelfelt tycker att Axel måste vara bra giftassjuk, då han just kommit undan på ett håll, genast går i fällan på nytt.
Paris d. 16 Januari 78. 16. tammikuuta 1878
Jules Bastien underkastade tavlan sträng kritik och gav goda råd; Carl IX ser för ädel ut (han liknar olyckligtvis kapten Johan Georg Ahlberg i Stockholm, på grund av att Edelfelt målat huvudet de chic [på fri hand / ur minnet]); Bastien var nöjdast med Ebba Stenbock, men fördömde flickan som knäpper ihop händerna; hon var en dålig aktris som ingen skulle ta "au serieux" [på allvar]; samma dag hade Edelfelt modell till samma flicka och kan inte förneka att hon är tråkig.
Sthlm d. 14 Juli 1879 14. heinäkuuta 1879
Hos Totties var en engelsk präst med dotter och en bönestund skulle hållas; kapten Johan Georg Ahlberg ville ha Edelfelt ut och spatsera då de trodde att han inte förstod engelska; under tiden kom Pauline Ahlberg hem; hela sällskapet fick skynda sig till ångbåten, men prästen hann ändå tala med Pauline om hennes själ; Edelfelt tyckte prästen var hygglig och pratade på en blandning av engelska och svenska med honom på ångbåten.
Stockholm 2 okt 91. fredag 2. lokakuuta 1891
I går skref jag till Ellan och bad henne läsa brefvet för Mamma. – Sedan dess har Jag träffat Gunnar Berndtson på gatan och Alexander Leuhusen här i trapporna, ty han bor här i Skandia. Han var nu mycket lik, och tycktes glad att träffa mig. Som Mamma kanske vet är John Ahlberg död – jag visste det ej och ville ej fråga dem om det var nu detta skett eller för länge sedan – sorgflor buro de båda två. Tante Leuhusen kommer ej upp nu, men har mycket stor lust att komma till Finland i nästa sommar. Mobeck lär vara kryare och ungdomligare till sinnes än någonsin förut. Gustaf L. är officer vid Kavalleriskolan på Ladugårdsgärdet men han har "oläsligt" denna vecka och kan således ej komma. Kanske reser jag med Reinhold ut morgon. –