Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

kusin till John Singer Sargent, syster till Mary Austin

Lähteet

Paris d. 20 Januari 1875. 20. tammikuuta 1875
Edelfelt talade hela kvällen med John Singer Sargents vackra kusin, Miss Sarah Austin; Julian Alden Weir talade med hennes yngre syster, Mary Austin, som påstods likna Weirs fästmö i Amerika; Alexandra Edelfelt får en uppfattning om Miss Austin om hon tänker på Hulda Berndtson; Miss Austin har bott två år i Dresden och är därför tyskt sinnad; hon och Edelfelt talade tyska, och språket flöt efter en stund lika bra som när han brukade tala med Schulz och Frédéric Matthæi; hon spelade några stycken av Frédéric Chopin och Robert Schumann på piano under kvällen; hon bad Edelfelt rita i hennes album; på hemvägen var James Carroll Beckwith förargad över att ha fått sitta med en gammal fröken.
Paris d. 6 Febr. 1875. 6. helmikuuta 1875
*I miss Sarah Austins album har Edelfelt ritat en finsk pojke på skidor.
Paris, börjadt Fastlagstisdagen, slutadt Söndagen den 14 Februari 1875. 9. helmikuuta 1875
Edelfelt gjorde en promenad på Champs Elysées och såg miss Sarah Austin med mor och syster i folkvimlet.
Paris 18 Mars 1875 18. maaliskuuta 1875
Edelfelt har hälsat på hos Sargents och träffat den vackra och förtjusande miss Sarah Austin; hennes syster Mary är vackrare, men Edelfelt föredrar den andra; han fick komplimanger för skissen i albumet; "gumman modren", Elizabeth Austin bad honom välkommen till dem varje söndag, förutsatt att de inte var hos Sargents.
Julian Alden Weir är så kär och inställd på sin amerikanska på andra sidan havet att han inte bryr sig om de vackra misserna Sarah och Mary Austin.
Paris Annandag Påsk 1875. (på aftonen) 1. huhtikuuta 1875
Julian Alden Weir berättade att Carroll Beckwith (elev till Carolus Duran) hos Austins föreslagit en utflykt till Fontainebleau när vädret blir vackert; Edelfelt fanns med bland de fem kavaljererna till lika många unga flickor; Madame Elizabeth Austin invände genast att hon inte ensam ville följa med som förkläde och Madame Mary Sargent fick inte göra utflykter; upprymda av planerna gick Edelfelt och Weir till sängs gnolande en vacker vårvals; John Singer Sargent trodde inte att de gamla skulle besvära sig tillräckligt för att utflykten skulle bli av.
Paris d. 5 April 1875. 5. huhtikuuta 1875
Edelfelt hade lovat att gå med amerikanen Frank Fowler till Austins, men amerikanen var inte hemman när han kom för att hämta honom; Edelfelt hittade inte dit på egen hand så han gick hem.
Paris 18 April 1875 18. huhtikuuta 1875
Som Alexandra Edelfelt vet var Edelfelt hos Sargents senaste söndag; herrskapet Austin var också där och ännu några amerikanska "fruntimmer", samt jur.stud. Eugène Lachaise från Lyon, Carroll Beckwith, Frank Fowler och Julian Alden Weir; Edelfelt hade konverserat halva kvällen med Miss Sarah Austin; unge John Singer Sargent, hans mor Mary Sargent och de båda misserna Sarah och Mary Austin sjöng och spelade; Fowler sjöng till mandolinaccompagnemang av Beckwith; till slut satte sig "gumman" Sargent (påminner om fru Zilliacus) vid pianot och bad alla sjunga amerikanska folksånger och italienska och franska visor, bl.a. Santa Lucia; Edelfelt och Fowler bjöds på middag följande söndag.
Alexandra Edelfelt har bett om ett utkast av fröken Sarah Austin, vilken Edelfelt bifogar i brevet; Julian Alden Weir försäkrar att bilden är lik; ansiktet har en fin, jämn, varm ton, håret är brunt och ögonen blå; hon är 18 år; hennes ett år yngre syster är kanske vackrare och har en mun som han nästan aldrig sett så vacker.
Ännu några ord om Sargents, som är en helt artistisk familj; fadern är f.d. läkare och mycket rik; de reser nu sedan 20 år tillbaka, mest har de bott i Venedig och Florens, modern och barnen tänker inte på annat än musik, litteratur och måleri; modern Mary Sargent har mycket utpräglad smak och kommer vanligtvis i dispyt med Julian Alden Weir om Camille Corot, som Madame Sargent inte vet att uppskatta; misserna Austin är mera uteslutande musikaliska; Miss Sarah Austin beundrar Richard Wagner och spelar med entusiasm ur Lohengrin och Tannhäusen; unge John Singer Sargent har sagt att Edelfelt är femte i Jean-Léon Gérômes ateljé och alla tror därför att han är en stor tecknare.
Paris d. 26 april 1875 26. huhtikuuta 1875
Julian Alden Weir har träffat misserna Sarah och Mary Austin och berättat om resan till Fontainebleau; de ville göra en gemensam utfärd till Barbizon i maj.
Paris, Måndag d. 3 Maj 1875 kl. 12 på natten 3. toukokuuta 1875
Alexandra Edelfelts brev väntade på honom då han föregående kväll kom hem från en bjudning hos Sargents: förargligt nog var miss Sarah Austin inte där.
Paris d. 12 Maj 1875 12. toukokuuta 1875
Miss Sarah Austin är betagen i Richard Wagner.
Senaste söndag var Edelfelt hos Austins; han har sällan sett något så behagligt som Miss Sally (Sarah) Austin i sin moderna gulgrå sidenklänning med svarta sammetspuffar på ärmarna; hennes kusin John Singer Sargent hade skämtsamt sagt att hon såg ut som de vackra guldfasanerna i Jardin d'Acclimatation; Edelfelt talade turvis hela kvällen med Sarah och Mary Austin; det är hårt att Sarah Austin reser bort i början av juni till baden vid Dieppe och sedan tilbringar vintern i Florens; han får kanske aldrig se henne mer.
John Singer Sargent har målat ett porträtt av Miss Mary Austin, det var inte bra; Edelfelt kunde måla båda systrarna bättre.
Paris d. 17 Maj på aftonen. (annandag pingst) 17. toukokuuta 1875
På kvällen var Edelfelt bjuden med Filip Forstén till Jaquinots; men han glömmer nästan att berätta om föregående kväll hos Sargents; han pratade nästan hela kvällen med Miss Sarah Austin och hennes yngre syster Mary; de var båda så vackra, graciösa och roliga att han fullt förstod Alfred de Mussets rader om de två tvillingdygderna ungdom i ansiktet och ungdom i hjärtat; Madame Mary Sargent sade skrattande vid avskedet att hon inte hade vågat störa honom då han verkat ha så viktiga saker att säga hennes systerdöttrar.
Börjadt d. 25 Maj 1875, fortsatt senare. 25. toukokuuta 1875
Den enda kväll i sista veckan som Edelfelt inte var med Pauline Ahlberg, tillbringade han hos Austins; de reser följande måndag till något av baden vid havet och sedan i höst till Italien; det är ledsamt att inte mer få se Miss Sally Austin.
Edelfelt hade stämt möte med Sarah och Mary Austin på salongen idag, men salongen var stängd på grund av att juryn skulle göra sina domslut; förra veckan hade han träffat på systrarna Austin på salongen och gått omkring med dem hela eftermiddagen.
Paris 31 Maj 1875. 31. toukokuuta 1875
Föregående dag var Edelfelt sista gången hos Austins, som reser till Grandville i Bretagne och sedan till något bad vid kusten; Miss Sally (Sarah) Austin hoppades får se honom igen; i oktober passerar de Paris på vägen till Florens, men då är Edelfelt i Finland.
*Misserna Sarah och Mary Austin var förtvivlade över att en utflykt till Fontainebleau inte blivit av, vilket gjorde att deras mamma reste ensam dit med döttrarna; dit gick planen på att fotografera dem alla tillsammans upp i rök.
Paris, thorsdag d. 23 nov. 1876. 23. marraskuuta 1876
Misserna Austin med familj (rättare sagt misserna Austins fars familj) lär komma till staden för två veckor för att sedan bege sig till Wien över vintern; Sargents är däremot fortfarande på plats.
Det gamla Austinska gardet med Julian Alden Weir, Carroll Beckwith, Frank Fowler och Edelfelt skall ändå gå till Austins en kväll för att uppliva gamla minnen.
Paris d. 27 nov. 1876. 27. marraskuuta 1876
John Sargent hade sökt Edelfelt och lämnat en inbjudan; Edelfelt fick berätta om sina öden och sorgliga äventyr för Mr FitzWilliam, Mistress Mary och Miss Emily Sargent, Miss Frances Watts, två andra misser, Mistress Elisabeth och misserna Sarah och Mary Austin; Austins är där bara för några veckor; de har gjort bekantskap med en familj i Wien och fadern Ivers James Austin vill besämt tillbringa vintern där; en bror, Amory Austin (advokat i Amerika) var också på plats.
Miss Sarah Austin är fortfarande lika vacker och fängslar Edelfelt mycket; han bad henne spela Richard Wagner på pianot; den yngre [Mary Austin] med det regelbundna fina ansiktet har "förlorat sig lite" genom att bli fetare.
Edelfelt har blivit allvarligare under det gångna året, han är inte lika lätt att tända som tidigare; alla unga damerna Austin och deras mamma uttryckte hur nöjda de var över att se honom igen; pappan sitter tyst och tänker på ingenting i allmänhet.
Paris, söndag d. Nov 1876. 3. joulukuuta 1876
Häromdagen träffade Edelfelt misserna Austin, då han var hos John Singer Sargent för att se på några studier; de bad honom besöka dem någon kväll.
John Singer Sargent har gjort ovanliga framsteg, Edelfelt blev alldeles perplex då han såg de utmärkta saker Sargent gjort; han arbetar med sin lärare Carolus Duran på en plafond [takmålning] för Luxembourggalleriet; Sargent har, liksom hela familjen, ett otrevligt smickrande sätt; Edelfelt vet inte varför men hos Sargents och Austin framställs han som en skicklig tecknare; Miss Sarah Austin är den sötaste av hela "slurven"; den yngre, Mary Austin, passade ypperligt som 17-åring, vid 19 års ålder är hon inte mera så barnsligt behaglig som då.
Paris d. 8 Dec. 1876. 8. joulukuuta 1876
Edelfelt har varit hos Austins; det ”konventionella sällskapslivet” är sig likt överallt och han är trött på dessa salongskonversationer; Miss Sarah Austin är förtjusande men Edelfelt är förunderligt kall och liknöjd; för att ha roligt i societetslivet bör man ha ett speciellt intresse, en flamma, vilket han inte har för tillfället.
Paris måndag d. 11 Dec 1876. 11. joulukuuta 1876
Miss Sarah Austin var "belägrad" av herrar Carroll Beckwith och Eugène Lachaise; Lachaise verkade hon stå på intim fot med, de hade tillbringat senaste sommar tillsammans i Bretagne och hon kallad honom vid förnamn; även Edelfelt fick tillfälle att tala med henne, och hon sade sig vara ledsen över att tillbringa vintern i Wien; hon skulle ofta tänka på Paris och hennes bekanta där.
Paris d. 15 Dec. 1876 – 15. joulukuuta 1876
Adèle Ehrnrooth och misserna Austin har rest; Mili (Emilie) Mechelin och doktor Axel Fredrik Holmberg reser snart; Edelfelt skickar fotografierna med Mili Mechelin.
Paris d. 10 Januari 1877. 10. tammikuuta 1877
I förrgår var Edelfelt bjuden på en liten dans till Sargents; troligen fick han tandvärken där, han satt vid ett fönster där det drog förfärligt; Misserna Austens frånvaro var allmänt och djupt beklagad.
Paris torsdag d. 25 Okt. 77 25. lokakuuta 1877
Edelfelt var till John Singer Sargents ateljé; Sargent var fortfarande i San Remo; hans "bolagist" [rumskamrat] Carroll Beckwith berättade att herrskapet Sargent skulle stanna över vintern i San Remo; Austins var däremot redan i Paris och skulle stanna över vintern; de hade trivts i Wien, men livet där var för dyrt.
Paris d. 15 november 77 15. marraskuuta 1877
Misserna Austin sände sina varmaste hälsningar och erbjöd att sända god mat; Edelfelt avböjde, då han har det mycket bra.
Paris d. 20 nov. 77 – 20. marraskuuta 1877
Edelfelt har fått hälsningar från Mistress och Misserna Austin, samt från en Mister Burns, som Edelfelt träffat hos Sargents; Burns meddelade att hans kök står till Edelfelts disposition; Edelfelts föda är utmärkt; han låter conciergeskan [vaktmästarens hustru] tillreda biffstekar och kotletter, därtill ypperligt vin, vindruvor, choklad, möjlk och ägg.
Paris den 1sta Januari 1878. 1. tammikuuta 1878
Nästa vecka skall de gå till Austins; genom John Singer Sargent har Edelfelt redan meddelat dem att han blir mycket trög att komma i år; dels på grund av sin sjukdom, dels på grund av att han vill arbeta.
Paris d 24 Jan 78. 24. tammikuuta 1878
Föregående dag gjorde Edelfelt en visit hos Austins; Miss Sarah är sötast och vänlig; hon talade till Edelfelt som en gammal bekant och bannade honom för att inte ha hälsat på dem tidigare fastän han varit i Paris redan fyra månader; Miss Sarahs klockarkärlek för Tyskland har inte avtagit under deras ettåriga vistelse i Wien; den yngsa, Mary, har blivit äldre, blek och lite magrare, vilket inte klär henne; Edelfelt känner sig dum i de amerikanska kretsarna, där han är den enda som inte talar engelska; de unga herrarnas uppträdande är tvärsäkert och vräkigt; vanligtvis sympatiserar Edelfelt med alla germaner – svenskar, tyskar och engelsmän – men då det kommer till uppfostran, vett och takt, tycker han sig ha mera gemensamt med fransmännen; Julian Alden Weir var ett lysande undantag, men hans landsmän tyckte också att han var för mycket fransos.
Paris d. 30 mars 78. 30. maaliskuuta 1878
Sista dagen, på onsdag, kommer troligen Misserna Austin med mor, Madame Gueldry och Madame Jaqcuinot med några demoiseller [fröknar] på besök.
d. 5 April 78 5. huhtikuuta 1878
De senaste dagarna har han haft besök av förskräckligt mycket folk: alla amerikanska fruntimmersbekanta, Mistress Austin med döttrar, Miss Frances Watts, en vacker amerikansk målarinna Madame Ottenheimer med en hel svärm bekanta, Madame Jacquoinot, alla de finska målarinnorna och alla Jean-Léon Gérômes och Carolus Durans elever.
Annandag påsk 1878 22. huhtikuuta 1878
Alexandra Edelfelt vill veta mer om den "amerikanska fruntimmersströmmen" som gick genom Edelfelts ateljé dagarna före tavlan skulle lämnas in; målarinnan Madame Mary d’Ottenheimer är den mest markanta, hon är omkring 25 år, ovanligt vacker, har givit sin man "goddag" och sysslar med måleri i Paris, samt kurtiseras starkt av Frank Fowler och Carroll Beckwith; Misserna Austin är alltid söta; de tyckte tavlan var magnifik, att han arbetat hårt och gav sina lyckönskningar; då man går till en målare enkom för att se hans tavla kan man gärna inte säga annat; Edelfelt förhåller sig skeptisk till sådana omdömen.
Paris d. 26 Januari 1879. 26. tammikuuta 1879
Familjen Austin tillbringar vintern i Bretagne, i en by som om sommaren är badort; Misserna Austin lär vara förtvivlade över arrangemanget med deras pappa är envis och tycker det är ekonomiskt.
Paris d. 21 April 1880 21. huhtikuuta 1880
På söndag är Edelfelt bjuden till herrskapet Austins, som strax efter Salongens öppnande de reser till Amerika för gott; det är eget att dessa vackra och söta flickor få gå ogifta.
Paris d. 27 april 1880. 27. huhtikuuta 1880
Herrskapet Austin reser till Amerika på lördag; den yngsta, Mary, har förlorat sig betydligt, likaså den äldsta även om Miss Sally är sig lik; det är 5 år sedan Edelfelt flammade för henne; familjen är förbittrad på fadern som envist vill resa på lördag, och osäkra på vad de ska tycka om Amerika efter 8 års frånvaro; man tar för avgjort att flickorna blir gifta där; Edelfelt undrar varför de har umgåtts med fattiga artister i Europa då de därborta får göra solida bekantskaper med framtidsmän inom industri och handel; miss Sarah skulle ha blivit idealisk konstnärsfru, vacker, glad och söt på alla sätt och vis.
På jour de vernissage ska Edelfelt lotsa Ellan de la Chapelle och, med John Singer Sargent, misserna Austin på deras sista dag i Paris.
Paris d. 1 Maj 1880. 1. toukokuuta 1880
Edelfelt märkte att han har många dambekanta; han lotsade Misserna Austin, Madame och Mademoiselle Chevalier och Madame Florence Mezzara.
Paris 20 maj 1890 [med blyerts ändrat till 1891] 20. toukokuuta 1891
Här finns en utmärkt vacker Amerikanska, 19 år, som studerar sång – det var ett sådant ungdoms minne att prata med henne, och mina gamla flammerier för Sarah Austin och andra vackra ontre-mer misser stodo lefvande för min inre syn. Anglo Sachsiska damer ha något så snällt, så bekant i sitt sätt.
4 Juni 97 (fredag) 4. kesäkuuta 1897
I afton är jag på middag hos Sargents mor. Jag var så mycket hos dem (fadren, doktorn är död sedan 10 år) åren 1874 1875. Der såg jag ju Sally Austin, nu gift sedan länge och bosatt i Dresden. – Den yngre flickan Austin, som var så vacker är rubbad.