Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

fransk konstnär

Lähteet

Paris d. 30 Juni 1875 30. kesäkuuta 1875
Edelfelt gick efter Jules Marie Lavées anvisningar för att beställa träklossar till gravyren; adressen var i närheten av Bastillen och han tog hjälp av Ferdinand Gueldry från Jean-Léon Gérômes ateljé för att hitta; Gueldry är en vacker, lång, svart 19-åring som nyss kommit ut från Lycée Charlemagne; Edelfelt har börjat ett porträtt av honom, för att möjligen ställa ut det vid Ecole des Beaux Arts exposition i slutet på juli.
Ett annat "pariserbarn" i Ferdinand Gueldrys ålder är Gustave Bourguin, son till redaktören för Charivari och Journal amusant.
Maxime Faivre, Jean-Léon Gérmes gudson, sitter ofta med Ferdinand Gueldry och Gustave Bourguin och hittar på kvickheter och pratar strunt.
Ferdinand Gueldry tog Edelfelt först till snickaren, sedan till chateau de duc de Sens, ett gammalt hus från 1400-talet i ursprungligt skick; de såg också Madame de Sévignés hus och andra gamla palats i renässansstil; de såg Ninon de Lenclos lilla byggnad med trädgård, där Voltaire som 20-åring presenterades för kurtisanen; vid Bastiljplatsen var de för varje steg på historisk mark, där skedde stormningen 14 juli 1789, och där stod de största barrikaderna 1830 och 1848; vännen Guerly har under sina nio år vid Lyceet haft god tid att bekanta sig med stadsdelen; Paris är städernas stad, Europas historia finns skriven i varje gathörn och gränd.
Edelfelt åt frukost [lunch] med Ferdinand Gueldy och dennes bror, som var ensamma i staden medan föräldrarna var på familjens egendom vid Orléans; fadern är verkställande direktör vid ett järngjuteri; brodern skall ta examen för att komma in i École Centrale (den högsta läroanstalten för matematik och mekanik) och är bland de vackraste pojkar Edelfelt någonsin sett.
Efter frukosten gick Edelfelt och Ferdinand Gueldry till Montmartre för att hälsa på Max Faivre, som arbetar i Jean-Léon Gérômes privatateljé så länge denne är i Konstantinopel; Max håller på med ett porträtt av Gustave Bourguin som blir mycket bra; Edelfelt och Gueldry gick igenom Gérômes studier och såg fyra kasserade versioner av "Bonaparte i Cairo".
Paris d. 8 Sept. 1875. 8. syyskuuta 1875
Anledningen till att Edelfelt inte genast svarat på Alexandra Edelfelts brev är att han varit bjuden ut till bröderna Gueldrys (Ferdinand och hans bror studenten) lantställe Trévis, nära tågstationen Villiers-sur-Marne: där fanns också Madame Gueldrys syster och svåger, den senare docteur ès lettres [filosofie doktor] och professor vid lycéet i Orleans och utbildad vid Ecole Normale (lärarutbildningen vid filosofiska fakulteten vid Paris universitet); bland de inbjudna fanns också en juris licentiat, Monsieur Lacoste, som påminde om Mauritz Nordström; bröderna Gueldry hade också en blind syster; då de på kvällen skulle ta tåget tillbaka till Paris fick de veta att en kolvagn stjälpt mellan Nogent och Villiers; många passagerare gick till Champigny, andra till Paris; Edelfelts sällskap återvände till Trévis och tog tåget följande dag.
Roma d. 16 maj (tisdag) 1876. 16. toukokuuta 1876
Via Pietro Krohn har Edelfelt fått brev från Ferdinand Gueldry och Gustave Bourgain.
Ferdinand Gueldry skriver att även Jean-Léon Gérôme låg sjuk i tyfus då han som 21-åring först kom till Rom; han hoppas att detta ska vara en lycklig förutsägelse för Edelfelt.
Paris le 13 Nov 1876. 13. marraskuuta 1876
Edelfelt sitter och skriver vid Julian Alden Weirs skrivbord; alla hans Parisvänner, Ferdinand Gueldry, Gustave Bourgain, Albin Meyssat, Weir och många andra, var glada över att se honom, längre och fetare än någonsin; alla frågade efter Ellen Edelfelt.
Jean-Léon Gérômes elever har hedrat sig detta år; Joseph Wencher vann grand prix de Rome, Pascal Dagnan har gjort "utmärkta" saker och flera unga som Ferdinand Gueldry sägs ha ovanlig talang.
Ferdinand Gueldry bjöd Edelfelt på frukost till sin familj, men Edelfelt hade redan lovat följa med Gunnar Berndtson.
Paris, söndag den 19 November 1876. 19. marraskuuta 1876
Edelfelt har dagligen umgåtts med Gustave Bourgain, Ferdinand Gueldry och Julian Alden Weir.
Julian Alden Weir, Charles Baude och Ferdinand Gueldry tycker att Edelfelt gjort framsteg.
Ferdinand Gueldry har gjort överlägsna landskapsskisser.
Paris, thorsdag d. 23 nov. 1876. 23. marraskuuta 1876
Ferdinand Gueldry frågar fortfarande när Edelfelt ska komma hem till honom; Gueldry har en god vän i ateljén, elsassaren Pierre Petitgérard, som Edelfelt känner sig dragen till.
Flera av de gamla kamraterna gör sitt volontariat [militärtjänst]; "lilla juden" Bassan och Edouard har just avtjänat den frivilliga värnplikten; Ferdinand Gueldry och Gustave Bourgain ska in i vår.
Paris d. 28 Januari 77. 28. tammikuuta 1877
Edelfelt är orolig för att inte få färdig sin tavla till början av mars och för att den inte skall kunna ställas ut; Gustave Bourgain och Ferdinand Gueldry gjorde föregående morgon ett bullrigt besök och försäkrade Edelfelt att det skulle gå som att "lappa vantar i månsken" att få den färdig; Edelfelt är rädd att allt blir en pannkaka, "four" som man säger där.
Edelfelt har flera gånger med Pierre Petit Gerard tänkt besöka Ferdinand Gueldrys familj, men de tycks aldrig ha tid att åka till andra änden av staden och skjuter alltid upp det.
Gustave Bourgain kom för att på sin mors vägnar bjuda Edelfelt på frukost med Alfred Grévin, den kända karrikatyristen; Grévin kom inte, men där var en gammal överste och Ferdinand Gueldry; liksom då Edelfelt blev bortskämd av Alexandra Edelfelt hemma, kunde han konstatera att man äter bättre i familjerna än på värdshusen; far och son Bourgain är stora jägare och skulle samma dag på jakt hos den gamla översten i Seine et Marne; unge Bourgain spelar ganska väl violin och han bjöd på ett stycke av Robert Schumann; Gustave Bourgains bror satt på latläxa i skolan och var inte på plats; Monsieur Bourgain kan vara Edelfelt till nytta i framtiden, han har redan rekommenderat Edelfelt hos Monsieur Lucien Marc, l’Illustrations redaktör.
Paris d. 18 Februari 1877 18. helmikuuta 1877
Eftersom han inte gått i Ecole des Beaux Arts har han inte sett Gustave Bourgain och Ferdinand Gueldry på en vecka.
Paris d. 15 April 77. 15. huhtikuuta 1877
På kvällen gick Edelfelt med Ferdinand Gueldry på Chateau d’eau-teatern där de gav en förfärlig dram av Alexandre Dumas den äldre.
Ferdinand Gueldry har gjort enorma framsteg och kommer att blir stor talang; han har gjort landskap, stilleben och studier som är goda; många gamla målare skulle avundas hans säkerhet och skicklighet i utförandet.
Den senaste veckan har Edelfelt fört ett riktigt sviss-liv [festliv]; på söndagen efter besöket i Versailles var det Nyländsk årsfest; på måndag bjöd Jean Gounod honom på sin fars nya mässa i Notre Dame; på tisdag bjöd Gounod honom och Gunnar Berndtson på tredje föreställningen av sin fars nya opera Cinq-mars; på onsdag åt han en fin middag med Monsieur Gustave Roy; på torsdag var han bjuden på frukost hos herrskapet Bourgain; på fredag middag hos Gueldrys, samma kväll bjöd Gustave Bourgain honom på theatre de Chateau D’eau; på lördag var det middag hos Madame Jacquinot.
Herrskapet Gueldry var hjärtliga och frågade om Edelfelts italienska resa och om Ellen Edelfelts död; "gumman" Gueldry sade att de unga var mycket fästa vid Edelfelt och att de med oro hade följt hans sjukdom; hon bad honom komma tillbaka när som helst och dela deras pot-au-feu (husmanskost); Madame Gazeau från Orléans var där med sin lilla pojke, som hon väntade då Edelfelt hälsade på för snart två år sedan; Gueldrys bror genomgår sin examen i matematik och läser 18 timmar i dygnet; det var sorgligt att se deras blinda syster vars tal var alldeles bortblandat, hon är en riktig "idiot".
Paris d. 22 April 1877 22. huhtikuuta 1877
Edelfelt har varit på utfärd till förstaden Arceuil med Henri Dutchhold, Gustave Bourgain och Ferdinand Gueldry; Dutchhold är landskapsmålare, redan över 30 år och har ställt ut på salongen i redan ett decennium; han tycker att han ännu behöver teckna och studera och går därför i ateljén; han driver godmodigt med alla, men är främst filosofiskt lagd; Dutchhold tog dem till Arcueil som är en förstad utan en enda villa, där bor endast tvätterskor, garvare och dylika personer; de gick längs bäcken la Bièvre till Paris, förbi andra banlieuer [förstäder] av kommunardtyp; det bästa var att Dutchhold visade dem en gammal övergiven och förvildad park, som tillhörde en adlig familj som aldrig kom dit; den gamle portvakten låter endast konstnärer komma dit och Edelfelt tror att han kommer att hitta ett lämpligt motiv till det landskap han behöver för Nadeschda.
Paris d. 26 April 1877. 26. huhtikuuta 1877
Dagarna fördelas mellan École des Beaux Arts på förmiddagarna, och utfärder till Arceuil med Filadelfo Simi och Ferdinand Gueldry på eftermiddagarna; det är skönt att inandas lite vårluft.
Paris lördag. 13 maj 77. 13. toukokuuta 1877
Föregående kväll var Edelfelt bjuden till Charles Moreau-Vauthier, son till skulptören; där var ungefär 15 från ateljén, däribland Filadelfo Simi, Julian Alden Weir, Ferdinand Gueldry, Pierre Petit-Gerard och Max Faivre; Edelfelt hade ont i huvudet och kunde inte roa sig som de andra; han fick göra bekantskap med hans förtjusning, Jean Paul Laurens.
Paris d 21 maj 1877 21. toukokuuta 1877
Pierre Petit Gerard, Pascal Dagnan, Gustave Courtois och Ferdinand Gueldry vinner i Edelfelts ögon, medan Max Faivre förlorar.
Paris 2 Juni 77 2. kesäkuuta 1877
Vädret har varit tråkigt i vår men föregående dag var vädret det bästa, då hela Jean-Léon Gérômes ateljé höll sin traditionella bienvenue (utfärden till landet); alla de hyggligaste från ateljén hade beslutat att delta och det blev inte som tidigare en suptillställning med herrar Duffaud, Lapesche & co (marseillare och sluskar) i täten; Albin Meyssat och Ferdinand Gueldry åkte i förväg till Joinville för att ordna det praktiska för utfärden; klockan 5 reste Julian Alden Weir, Filadelfo Simi, Pierre Petit Gerard, Max Faivre, Henri Dutchold, Gustave Courtois, Parscal Dagnan, Gunnar Berndtson och Edelfelt; Marne låg spegelklar i aftonsolskenet, där de i hast arrangerade en regatta med hyrda kapproddbåtar; Gueldry rodde till deras "Campagne" [lantställe] Petit Brie och kom tillbaka i sin egen kapproddbåt Amanda; Vion (en liten oförskämd skrävlig jude) plumsade i till allmän förnöjelse; vid dinern [middagen] satt Edelfelt mellan Petit-Gérard och Rafael de Ochoa; alla "anciens" [gamla] satt på en sida om hästskobordet och "les nouveaux" [de nya] på den andra; i mitten tronade Max som massier [ateljéföreståndare]; middagen var god och "le petit vin bleu" [det lilla blå vinet] smakade förträffligt; de överraskades av ett fyrverkeri; champagnen betalades av "les nouveaux"; de hurrade för Gérôme, logisterna Courtois, Dagnan och Farraudt, för Frankrike, republiken och folkens broderskap genom friheten; de åkte tillbaka till Paris kl. 11; Alexandra Edelfelt vet att roligheten betalas från ateljéns kassa och kostade således inget; den som talade om måleri under middagen, dömdes att plikta.
Paris torsdag d. 25 Okt. 77 25. lokakuuta 1877
Edelfelt har träffat alla sina bekanta; Ferdinand Gueldry har gjort utmärkta landskapsstudier i Vogeserna; Max Faivre håller på med en mindre tavla.
Paris d. 9 nov 77 9. marraskuuta 1877
Ferdinand Gueldry och Gustave Bourgain har hälsat på.
Paris d. 15 november 77 15. marraskuuta 1877
Edelfelt har bara genom Gustave Bourgain och Ferdinand Gueldry haft gemenskap med sina bekanta.
d 5. Dec 77 5. joulukuuta 1877
Edelfelt är på väg till Ecole des Beaux Arts för att träffa Filadelfo Simi och Ferdinand Gueldry som skall följa med honom till kostymhandlaren.
Paris, torsdag d. 6 Dec. 1877 6. joulukuuta 1877
Föregående dag gick Edelfelt till École des Beaux Arts för att träffa Ferdinand Gueldry, men fick bara tag i "hans andra jag" Gustave Bourgain; Bourgain bjöd Edelfelt hem på frukost; Edelfelt hade rendez-vous [träff] med Aukusti Uotila först klockan två så han följde med; Madame Bourgain gjorde skild, hälsosam mat till Edelfelt, filé med ägg, vidare skulle han värma fötterna och sätta sig nära kaminen.
Paris d. 14 dec. 77 14. joulukuuta 1877
Edelfelt vore nöjd om han hade alla figurer färdigt skissade på duken; han känner sig "mycket disponerad" och hoppas vid Gud att inte något kommer i vägen; Ferdinand Gueldry, Rafael de Ochoa och Gustave Bourgain har sett kartongen och tycker kompositionen är så bra att Edelfelt kan gå lös på utförandet.
Paris måndag – 17 dec. 77 17. joulukuuta 1877
Samma dag som Edelfelt var hos Runebergs besökte han också Madame Jacquinot; han hade tagit med ett fotografi av hans tavla, försedd med dedikation; han kunde inte ge det, i och med att Madame Jacquinot, Pauline Ahlberg och Madame Perrot redan hade köpt varsitt fotografi; vad skall nu Edelfelt ge Madame Jacquinot till nyåret?; han törs inte lita på Gustave Bourgains och Ferdinand Gueldrys råd och han vill inte köpa något alltför dyrt; om han var säker på att hon var tillräcklig amatör av konst skulle han göra en teckning åt henne.
Paris den 1sta Januari 1878. 1. tammikuuta 1878
Edelfelt klädde på sig i lugn och ro och drack sin choklad innan han och Pierre Petit Gerard lämnade ett kort hos Gueldrys och fortsatte till Bourgains; de kom samtidigt med charbonneren [kolaren] och tvätterskan men bjöds till frukost en timme senare; där var också en äldre, litterär och "något emanciperad" fru; därefter kastade Edelfelt in ett kort till fröken Bertha Levin på vägen till Runebergs; han höll på att komma in i ett längre resonemang om kvinnans emancipation med Walter Runebergs svägerska, fröken Betty Elfving, en "förtorkad, beskedlig gammal piga"; hon har samma devis som fru Lina Runeberg "rätt är rätt"; Edelfelt fick skynda sig därifrån för att lämna ett kort hos Koechlin; då han kom hem fann han Alexandra Edelfelts brev och Julius Lindfors telegram.
Paris d. 10 Jan. 78. 10. tammikuuta 1878
Gunnar Berndtson, Ferdinand Gueldry och Pierre Petit Gerard gör en nakenstudie hos Petit Gerard; den senaste veckan har de alla ätit tillsammans på en restaurang i närheten; de utgör tydligen intelligentian och aristokraterna där; det är bara av dem som värden frågar om de är nöjda, följer dem till dörren och önskar på återseende.
Föregående dag hade hela sällskapet, samt Gustave Bourgain ätit i Pierre Petit Gerards ateljé, där det finns ett kök; Bourgain hade skjutit 2 harar i Fontainebleau, som conciergens [portvaktens] hustru tillredde; Petit Gerard gjorde en stor omelett au lard [fläskomelett]; Ferdinand Gueldry gjorde pommes frites; Gunnar Berndtson och Edelfelt köpte bröd och ost; Madame Bourgain hade skickat sylt och inlagda päron och gubben Gueldry vin.
Paris d. 3 februari 1878. 3. helmikuuta 1878
Middagen hos Bourgains var fin och rolig; sällskapet utgjordes av redaktörer i Journal Amusant, målaren och pratmakaren Emile Vernier med fru, Gueldrys, en student Paul Chaillot, en gammal Madame Metzinger och en ung, ganska behaglig med blek flicka på 20 år; efter middagen var det dags för spel; i Frankrike är korten en landsplåga; de spelade "vingt et un" [tjugoett], som är ett lätt sällskapsspel, men också ett hasardspel.
Paris d. 13 Febr. 13. helmikuuta 1878
Edelfelt är på kvällen bjuden på middag hos Gustave Bourgain, tillsammans med Pierre Petit Gerard, Max Faivre, Rafael de Ochoa, Ferdinand Gueldry och Henri Dutschold; Edelfelt är lite snuvig på grund av den hastiga väderleksförändringen och är inte säker på att han går.
Paris d. 30 mars 78. 30. maaliskuuta 1878
Ferdinand Gueldry behagar Pietro Krohn mest av Edelfelts bekanta bland fransmännen.
Edelfelt var bjuden på middag hos Gueldrys; senare hade han rendez-vous [träff] med Pietro Krohn för att gå på teater; hos Gueldrys var en ung flicka så glad och uppsluppen som Edelfelt sällan sett en flicka av familj; Ferdinand Gueldry har gjort hennes porträtt.
Paris d. 20 maj 1878 20. toukokuuta 1878
Föräldrarna är stolta över sonen Ferdinand Gueldry; hans porträtt av fadern är ett mästerverk; det är roligt att med gott samvete kunna tala gott om en son inför föräldrarna.
I tisdags var Edelfelt hos Gueldrys i Petit Brie nära Nogent med Pierre Petit Gerard, Henri Dutschold och Otto Wallenius, vars porträtt Ferdinand Gueldry målat; de förde ett fullkomligt amfibieliv och var nästan hela dagen ute i båt på Marne; på kvällen fick de plats på taket på omnibussen som for in till Nogent; ett störtregn bröt ut och de blev genomblöta; då de kom till Paris beställde de varma groggar på bangården och reste hem i vagn och lade sig; på så sätt klarade de sig undan förkylning.
Gueldrys har sålt sitt gamla ställe Trévisse och har det mycket trevligare nu, tycker Edelfelt; trakterna är annorlunda odlade än bygderna hemma; hela departementet Seine et Oise är som en trädgård överfylld med villor; eftersom man inte är bekant med sina grannar är ungherrarna Gueldrys lantliga dräkt tämligen primitiv och det faller dem inte in att genera sig för de som passerar; "gumman" Gueldry väntade inte så många, men fick ändå mat åt alla.
Paris d. 26 Januari 1879. 26. tammikuuta 1879
Edelfelt har varit på frukost hos Bourgains med bröderna Gueldry och Rafael de Ochoa; den yngre Gueldry är soldat och hade kommit från Orléans på sin permission; han ser lång och skranglig ut i den franska infanteriuniformen, som kan förstöra en Apollo di Belvederes [romersk marmorskulptur] växt.
Annandag påsk 79. 14. huhtikuuta 1879
Edelfelt vill hälsa på Ferdinand Gueldry i Orleans, men våren låter vänta på sig och det blir inte varmt.
Paris d. 30/11 1879 30. marraskuuta 1879
Chabods inpackning av tavlan hade varit usel; Gustave Bourgain och Ferdinand Gueldry uppmanar Edelfelt att överge Chabod i och med att denne ger dåliga färger och dukar.
Gustave Bourgain och Ferdinand Gueldry har sett Edelfelts tavla och menar till skillnad från Pietro Krohn att han ska röra så lite som möjligt vid den; de fann den bättre än allt det Edelfelt gjort dittills.
Paris d 5 december 79 5. joulukuuta 1879
Beträffande Edelfelts stora tavla är hans pariservänner mycket mildare än Pietro Krohn; Ferdinand Gueldry sade att Krohn inte skulle nöja sig med mindre än att Edelfelt satte Cimabue, Cima de Conegliano och hela bunten i båten.
Paris d. 4 mars 1880. 4. maaliskuuta 1880
Föregående dag var Edelfelt på dans hos Gueldrys; en rolig kotiljong med improviserade maskeringar gav liv åt dansen; Edelfelt slog för en vacker och kokett flicka, Mademoiselle Jenny Vaillant, syster till sångerskan Marguerite Vaillant; Marguerites två yngre systrarna är elever vid konservatoriet och ska också ha utmärkta röster; den yngre var 16 år som Ia Forsman, men ser bättre ut; den äldre, Jenny Vaillant, uppmuntrade Edelfelt i början av kvällen och hade honom i vittnens närvaro att underteckna ett kontrakt på hennes solfjäder om att han ska måla hennes porträtt då hon blir världsberömd sångerska; Edelfelt hade många rivaler, främst hans vän Ferdinand Geuldry; Madame Gueldry sade att Mademoiselle Jenny inte hade tillräckligt med takt bland unga människor; Madame Gueldry hämtade henne från en grupp ungherrar och placerade henne bland några fula och stela elsassiskor; hennes mamma satt tyst och tycktes vara under sina båda döttrars förmyndarskap; Monsieur Gazeau med fru, vars bekantskap Edelfelt gjort 1875 i Trévise, var också där; Gazeau är nu lärare i historia vid lycée Charlemagne; de förlät inte Edelfelt för att han inte kom till Orléans då de var där; Edelfelt kan inte glömma Mademoiselle Jenny från kotiljongen; de ses senast på Salongen, på jour du vernissage [vernissagedagen], då hon kommer för att se hans händers verk; lillasystern påminner om "Ia" och ser svensk-finsk ut.
Paris d. 27 april 1880. 27. huhtikuuta 1880
I förrgår var Edelfelt på en konsert i konservatoriet; han hade fått biljetter via Mademoiselle Jenny Vaillant, som Edelfelt gjort bekantskap med hos Gueldrys; endast elever uppträdde; den instrumentala delen var bättre än den vokala; en 16-årig violinist spelade en sonat av Ludwig van Beethoven utmärkt bra på piano; de manliga sångarna var dåliga ochh såg sluskiga ut; den som mest hänryckt Edelfelt på scen är Adelaide Ristori; de unga sångerskorna på konservatoriet bråkade [besvärade sig] för mycket; Georg Friedrich Händels Messias passade inte in i programmet; Mademoiselle Flandin sjöng bäst, hon lär vara född i Helsingfors, där hennes pappa varit fransk konsul; amerikanskan Miss Griswold var också bra, men hade ett grötigt amerikanskt uttal.
Tisdag januari -81. 18. tammikuuta 1881
Jag önskar Krohn lycka af allt mitt hjerta. Den 28 skola vi Runebergs Berndtson, Ferd. Gueldry och jag skicka ett kollektivt telegram. Han förtjenar lycka mera än de fleste, och han behöfver koncentrera sin omsorg och sin kärlek.
Madrid d. 12 maj 1881 12. toukokuuta 1881
Mina taflor tyckas vinna uppmärksamhet på salongen. Hvad som rigtigt gläder mig är att Ferdinand Gueldry i år har en rigtig succès, åtminstone talar Figaro (Wolff) om hans tafla i de varmaste ord.
Saaris fredag 12 Juli 89 12. heinäkuuta 1889
Många gratulationskort- och brev från Paris: Dagnan skrivit; Gueldry, Krohn, Schou, några franska vänner haft kalas till Edelfelts ära med ett kuvert dukat och Edelfelts fotografi, de närvarande skrivit ett protokoll som de skickat till Edelfelt; postgången fungerar igen; får varje dag många kort och brev från Frankrike.