Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

finländsk skulptör

Rom, onsdag 22. maaliskuuta 1876
Edelfelt har varit i Johannes Takanens ateljé och tilltalas mera av dennes arbeten och riktning än Walter Runebergs; Edelfelt har haft långa diskussioner med Runeberg om skulpturens uppgift i deras tid; det skall göra Runeberg gott att komma till Paris; Edelfelt tycker han är svag i utförandet och alla hans arbeten, med undantag för Psyche och sefyrerna, lider av en liten klumpighet; Edelfelt är tacksam över att Victor Hoving beställt en byst i marmor av Takanen, för att ställas ut i sommar.
Roma d. 16 maj (tisdag) 1876. 16. toukokuuta 1876
Johannes Takanen har en förtjusande byst, beställd av Victor Hoving i Rom; Pietro Krohn anser att Takanens byst överträffar allt hittills i skandinaviskt bildhuggeri; Edelfelt är förtjust i Takanens två senaste verk, ett pojkhuvud och den omtalade kvinnobysten.
Pietro Krohn är på bröllop i protestantiska kyrkan: en skulptör Oscar Berg (svensk) gifter sig med en fröken Augusta Montgomery; Robert Stigell sade att bruden var gammal, ful och elak; Johannes Takanen är marskalk; Runebergs är också där.
Rom, onsdag d. 24 maj 1876. 24. toukokuuta 1876
Walter Runebergs Psyche går framåt, även om Edelfelt tycker att statyn inte står stadigt; doktor Herman Frithiof Antell har beställt skulpturen; Psyche är helt naken och avbildad i det ögonblick då hon står i beråd att döda den sovande Amor; Psyche som lyfts av sefirerna är utmärkt huggen i marmor och kommer vid sidan av Johannes Takanens byst att bli det bästa vid utställningen i sommar.
Rom, fredag d. 26 maj 1876. 26. toukokuuta 1876
Pietro Krohn har varit på dåligt humör; han borde arbeta på sin halvfärdiga tavla men har, förutom Edelfelts sjukdom, störts av arbetet hos Johan Bravo och seancerna hos Johannes Takanen.
Rom d 17 Juni 1876. 17. kesäkuuta 1876
Edelfelt har på förmiddagarna gjort visiter hos danske konsuln, sin hospitalskamrat Nicolai Outzen Smidt och Johannes Takanen.
Pietro Krohn går till Johannes Takanen för att än en gång posera för en byst, som inte blir riktigt lik; Takanen har haft en böld och blivit opererad, vilket hållit honom sängliggande en vecka.
Paris den 1sta Januari 1878. 1. tammikuuta 1878
Edelfelt uttryckte sin och övriga finnars ledsnad över den drakoniska lag [inlämningsbestämmelserna] som gör det omöjligt att ställa ut många av konstverken; Walter Runeberg, Robert Stigell och Johannes Takanen hinner inte bli färdiga och vill inte stå för kostnaderna att sända verken till Petersburg; bestämmelsen är dum också för att den drabbar bara ryss-finnarna; svenskar, danskar "och allt hederligt folk" lämnar in sina saker i Paris; i varje fall var det hyggligt av Julius Lindfors att telegrafera Edelfelt; Edelfelt svarade med brev och inte med telegram, då svaret borde hinna fram i tid.
Paris d. 13 Jan. 1878. 13. tammikuuta 1878
Walter Runeberg var stött över att han inte kommit med i Nordiskt Museum; det hade däremot Johannes Takanen gjort.
d. 15 december 15. joulukuuta 1885
Epävarma yhteys Har börjat ett litet verk med den lilla flickan från Hammars för "Takanens lotteri"; det är svårt att kopiera sig själv; börjar överge tanken att reproducera tavlan.
Lördag d. 30 jan. 86 30. tammikuuta 1886
Det är roligt att Standetskjöld beställde statyn av Ville Vallgren; Edelfelt förlåter herrskapet Neovius allt för detta; Hugo Standertskjöld får en lika fin staty som om den var gjord av Takanen eller W. Runeberg; Ville Vallgren är gla som en spelmand; motivet är en herdegosse som lyssnar på Eko.
Edelfelt har nästan glömt det Takanenska lotteriet; har börjat en tavla som inte är färdig och får nu skicka "ett obetydligt huvud" istället; kan Alexandra Edelfelt bestyra om ramen?
Paris d. 4 februari 86 4. helmikuuta 1886
Har målat färdigt ett skissartat huvud till Takanens lotteri; kan Alexandra Edelfelt låta rama in verket?