Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

tysk läkare på tyska hospitalet och tyska beskickningen i Rom

Lähteet

Paget, Walburga, The Linings of Life, 1928, 250

Rom. d. 31 Mars 1876. 31. maaliskuuta 1876
Victor Hoving är sjuk i magkatarr; både den tyske läkaren Erhardt och doktor C. Holm från Helsingfors förutspår att han kommer att vara sjuk ännu i 1-2 veckor.
Edelfelt har knappt fått en blund om nätterna eftersom Victor Hoving alltid har något behov som behöver uppfyllas; vakandet har gett honom ett så miserabelt lynne att han inte har lust till någonting på dagarna; Edelfelts humör blev så uselt att han fick huvudvärk och bleknade till den grad att Walter Runeberg och C. Holm förbjöd honom att vaka om nätterna; doktor Erhard rekommenderade en tysk bokbindarfru, som Hoving inte är nöjd med; Runeberg hade lovat sända Robert Stigell för att vaka, men fick bara tag på en ung dansk målare, Pietro Krohn.
Rom d. 3dje April 3. huhtikuuta 1876
Edelfelt hörde nyss att fru Lina Runeberg bett Fredrik underrätta Alexandra Edelfelt om att Edelfelt är sjuk; oron och ansträngningarna vid Victor Hovings sjukbädd samt ovanan vid klimatet gjorde att han fick feber och Erhardt har bett honom ligga till sängs.
Rôm . 4 april. 4. huhtikuuta 1876
Den tyske läkaren doktor Erhardt har idag ännu inte varit hos honom, så han har inte fått svar på om det finns plats på sjukhuset.
Rom d. 5 April. 5. huhtikuuta 1876
Edelfelt är tacksam mot försynen som har vänt sjukdomsförloppet så lyckligt att doktor Erhardt menar att Edelfelts sjukdom ser ut att bli lätt; han är glad att kunna förmedla Alexandra Edelfelt en sådan underrättelse.
Rôm. 1et Mai. 1876. 1. toukokuuta 1876
Pietro Krohn har varit en välsignelse, för- och eftermiddag har Edelfelt kunnat tala med honom; som Alexandra Edelfelt kanske vet är hans diet något odryg, och till hans stora glädje förklarade Dr Erhardt idag att han får dricka kaffe på morgonen
Rôm. 2 Mai. 1876. 2. toukokuuta 1876
Under dessa dagar har Edelfelt knappt en minut varit utan sällskap; Pietro Krohn har trots hans förmaningar stannat hos honom hela dagen igenom; på kvällarna kommer sjukskötaren Giovanni och pratar om ditt och datt; i morse sade Erhardt att Edelfelt var på bättringsvägen.
Rôm. Onsdag. 3 Mai. 3. toukokuuta 1876
Pietro Krohns tillägg: Albert har verkligen varit uppe och mår förhållandevis bra; i morse ringde Dr Erhadt och meddelade att han kunde försöka stå upp; Krohn och den trofaste Giovanni hjälpte honom; Krohn gick till Walter Runeberg för att be honom telegrafera denna glada nyhet till sin broder Frederik, för vidare befordran hem; halvannan timme var Albert uppe, det var gott att igen komma i säng, och kände sig förhållandevis rask och frisk efteråt; slutet på brevet skriver Krohn i Runebergs hem, eftersom det blev för mörkt på hospitalet [sjukhuset].
Rôm. 5 Mai 1876. 5. toukokuuta 1876
Det är en månad sedan Edelfelt togs in på hospitalet [sjukhuset] och han kan inte vara annat än glad och tacksam över att vara så rask som han är; till stor del tror han att hans tillfrisknande är en följd av att Pietro Krohn ståndaktigt avvisat alla andra läkare än Erhardt, för vilken de har fullkomlig tilltro; Edelfelt har senare fått höra att flera läkare erbjudit sin hjälp och gjort ordinationer som något avviker från Erhardts; ju flere kockar desto sämre soppa; ett sorgligt bevis på detta är den norska Fru Wiesener, som Krohn visst har nämnt i sina brev; hon har haft fyra läkare och ligger nu ganska sjuk.
Rôm. 6te Maj 1876. 6. toukokuuta 1876
Pietro Krohn skriver på Edelfelts diktamen: Edelfelt bekräftar gårdagens hälsotillstånd; hur svag han än känner sig, och då han får lov att sitta uppe och tala med Krohn, kommer han inte att tänka på att han för en kort tid sedan var mycket sjuk; då doktor Erhardt idag kom dit mötte han Edelfelt i den stora salen, dit Edelfelt gått med egna krafter; fortfarande får han av och till stöda sig på stolar och bord, men han tror att han i nödfall skulle kunna gå ganska långt.
I och med att Edelfelt känner sig så väl har han kunnat övertala Pietro Krohn att åtminstone om förmiddagarna gå hem och måla; olyckligtvis har Krohn ändå fått lov att tillbringa en stor del av förmiddagen på sjukhuset, eftersom den norske doktorn har behövt någon som skrev telegram om den arma norska fru Wiesener, som i dessa dagar har varit värre än någonsin; Dr Erhadt och Dr Holm trodde att hennes sista timmar väntade, vilket ledde till allmän sorg på hospitalet, den alltid glade Giovanni hade tårar i ögonen; lyckligtvis har hon överlevt natten; hennes man ligger sjuk i tyfus på ett sjukhus i Köpenhamn och hon har två små barn hemma i Norge.
Edelfelt funderar på den närmaste framtiden, sommaren; han är redo att offra mycket för att komma hem, men det gäller att lyda doktorn; på vägen upp ville han gärna se Parisersalongen, men Pietro Krohn påstår att det skulle vara för ansträngande; det skulle inte skada att inhämta professor Jakob Estlanders råd i denna sak; Edelfelt vill inte ta upp saken med Erhardt innan han är fullkomligt återställd.
Roma d. 10 maj (onsdag) 1876. 10. toukokuuta 1876
Edelfelt tackar Gud för att sjukdomen gått över då han läser Alexandra Edelfelts förtvivlade brev från början av sjukdomstiden; i all lycka och olycka har han ständigt haft Mammas sorg och glädje i tankarna; Pietro Krohn säger att Edelfelt inte får skriva mer; Krohn skriver vad Erhardt har sagt.
Rom d. 11 maj (thorsdag) 1876 11. toukokuuta 1876
Edelfelt ville gärna tala om vad Erhardt sagt, vilket Pietro Krohn skrivit om till Alexandra Edelfelt igår; det får vänta till följande dag.
Edelfelts sjukdom har varit mycket farligare än han vetat; Giovanni berättade om märkvärdiga förändringar i hans tyfus; Pietro Krohn har emellertid sagt att Erhardt aldrig förlorat hoppet för Edelfelt del.
Edelfelt har ytterst dunkla minnen från den svåraste tiden; han minns inte att några danska och norska läkare flera gånger var inne hos honom; feberfantasierna kommer han däremot ihåg; i början var det Nikolaj Adlerberg som i full generalsuniform kom och underhöll honom; några dagar innan han blev sjuk hade han sett generalen på Piazza del Tritone; sedan var han övertygad om att Alexandra Edelfelt kommit till Rom; en dag då han tyckte sig vara riktigt dålig hade han talat med Mamma en lång stund om döden, livet efter detta, försoning och nåd; sålunda finns det bra mycket förstånd till och med i fullständig yra; i dag är det två veckor sedan hans sista återfall som räckte 36 timmer, och han har sedan dess inte sett några tecken av sjukdomen; Erhardt har de tre senaste dagarna bara ropat "Guten morgen, Hr Edelfelt" genom dörren och gått vidare.
Roma d. 12 maj (fredag) 1876. 12. toukokuuta 1876
Både doktor Erhardt och doktor Holm har rått Edelfelt att resa hem, men tidigast den 15 juni; Edelfelt har hittills inte velat göra upp planer, men ser fram emot att komma hem; Pietro Krohn har förberett ett uppehåll i Danmark; han har ordnat uppehälle hos bekanta på ett gods på Själland, där hans bästa vän målaren Ole (Otto) Haslund bor; Edelfelt har i Rom lärt känna Haslund, som nu förlovat sig i Danmark och Krohn vill träffa Haslunds "kjäreste".
Erhardt tittade just in och frågade: Was? gehen Sie nicht im Garten spatsieren so einen schönen tag? [Va? Är ni inte i trädgården och promenerar en så vacker dag?]; Edelfelt förklarade att Giovanni som har nycklarna till dörren inte är på plats, så han kommer sig inte ut; med stövlar på märker han att fötterna är fria från värk.
Roma, söndag d. 14 Maj 1876 14. toukokuuta 1876
Erhardt har gett Edelfelt lov att åka omkring i staden; han ska i väg med Pietro Krohn på eftermiddagen om inte blåsten förhindrar dem från att åka.
Rom d. 17 Maj 1876 (onsdag) 17. toukokuuta 1876
Edelfelt befarar att Erhardts räkning blir stor; Pietro Krohn menar att det inte är något att spekulera över, då det inte kan vara på annat sätt.
Rom d. 21/5 (söndag) 1876 21. toukokuuta 1876
Edelfelt skriver i största hast; först var Erhardt där, sedan skrev han brev och satt över en timme i trädgården, därefter kom doktor Holm och talade politik; inom kort kommer Pietro Krohn för att följa med honom för att prova hans sommarkläder, därefter skall han till barberaren för att sedan åka till Runebergs.
Erhardt ansåg att Edelfelt på grund av det snabba tillfrisknandet kan skrivas ut från sjukhuset tidigare än beräknat.
Rom, tisdag d. 23 Maj 1876. 23. toukokuuta 1876
Erhardt har inte kommit förbi på två dagar (fru Wiesener är ju redan bättre) och Edelfelt har därför inte talat med honom om avfärden från hospitalet [sjukhuset]; Pietro Krohn sköter om honom sedan, men han oroar sig för de fyra trapporna till Krohns ateljé; Runebergs hade tre trappor och det gick bra, men det var bara en gång; pappret är slut och Schultz betjänt väntar.
Rom, onsdag d. 24 maj 1876. 24. toukokuuta 1876
Erhardt menar att Edelfelt redan nu kunde flytta till Pietro Krohn, men att han lika gärna kan stanna några dagar; ingen sjuk väntar på hans rum så han kan tryggt stanna där till sista maj.
Rom, lördag d. 27 maj 1876. 27. toukokuuta 1876
Erhardt har inte varit på hospitalet på tre dagar, så Edelfelt har inte fått höra något om hans utskrivning från sjukhuset.
Rom, söndag d. 28 maj 1876. 28. toukokuuta 1876
*Erhardt har inte heller idag varit på plats så Edelfelt har inte fått några medicinska instruktioner för den fortsatta vistelsen i Rom och resan hem.
Rom, måndag d. 29 maj 1876. 29. toukokuuta 1876
Erhardt besökte Edelfelt tidigt i morse och förklarade att han när som helst kunde flytta till Pietro Krohn; Erhardt gav alla nödvändiga instruktioner för hemresan och menade att Edelfelt skulle klara av sjöresan, men att han också kunde åka via Stockholm om han trodde det var mera angenämt; Erhardt reser om ett par dagar till England med en patient och sedan vidare till Baden-Baden över sommaren; följande dag ska Edelfelt och Krohn uppvakta Erhardt för att tacka honom och betala räkningen; Erhardt har ett utmärkt omdöme i Rom och Edelfelt vet inte ännu hur mycket han ska betala denne, doktor Holm och Krohn anser 200 till 250.
Illustration: doktor Erhardt.
Roma, onsdag d. 31 maj 1876 31. toukokuuta 1876
Edelfelt var föregående dag med Pietro Krohn hos Erhardt; han tackade doktorn även å Alexandra Edelfelts vägnar och Erhardt bad Edelfelt hälsa sin mamma.
Räkningen för de två månaderna på sjukhus blev 376 francs och 10 centimes; i drickspeng gav han på Pietro Krohns inrådan 25 francs åt Giovanni, 10 francs åt köksan och 5 francs åt Pepi, en italiensk "hospitalbetjänt"; till doktor Erhardt lämnade han föregående dag ett kuvert med 200 francs.
Doktor Erhardt har inte velat ta betalt av fru Wiesener, trots att hon är en rik mans dotter, i och med att hon var en läkares fru; han hade så ofta blivit vårdad av de skickligaste läkare i Tyskland och Frankrike gratis, att han inte kunde avvika från yrkeskutymen.
Roma d. 2 Juni 1876 2. kesäkuuta 1876
På grund av hettan och att Edelfelt hela gårdagen var i rörelse drabbades han av ett litet diarréanfall; Pietro Krohn, Walter Runeberg och Erhardt tycker att han borde vistas några dagar i Albanerbergen där hettan är mindre och luften friskare; Edelfelt åker dit ut samma kväll med Runeberg; fru Lina Runeberg är hans enda bekantskap där.
Medicinskt och enkelt 9. kesäkuuta 1876
Edvard Petersen hade också med sig medicin; Edelfelt lider av hemorrojder, som Erhardt och Holm förklarat vara en följd av sjukdomen; fru Lina Runeberg föder honom med utvalda legumer [grönsaker] som hon hört sin far säga vara bra mot hemorrojder; Edelfelt tror det är hettan och siroccon i Rom som är orsaken till att de på nytt plågar honom; fru Wiesener lär ha haft samma öde; han skall rådfråga Jakob Estlander när han kommer hem; Vilhelm Bissen och Pietro Krohn har lidit av samma åkomma; Krohn blev ordinerad att dansa eller rida och hoppade därför under lång tid på bestämd timme med en korist-dansös vid balettrepetitionerna i foyern i Köpenhamns theater.