Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

norsk läkare i Rom

Lähteet

Ei lähteitä

Esiintymiset kirjeissä

Näytä henkilöyhteydet C. Holm
Rom. d. 31 Mars 1876. 31. maaliskuuta 1876
Victor Hoving är sjuk i magkatarr; både den tyske läkaren Erhardt och doktor C. Holm från Helsingfors förutspår att han kommer att vara sjuk ännu i 1-2 veckor.
Edelfelt har knappt fått en blund om nätterna eftersom Victor Hoving alltid har något behov som behöver uppfyllas; vakandet har gett honom ett så miserabelt lynne att han inte har lust till någonting på dagarna; Edelfelts humör blev så uselt att han fick huvudvärk och bleknade till den grad att Walter Runeberg och C. Holm förbjöd honom att vaka om nätterna; doktor Erhard rekommenderade en tysk bokbindarfru, som Hoving inte är nöjd med; Runeberg hade lovat sända Robert Stigell för att vaka, men fick bara tag på en ung dansk målare, Pietro Krohn.
Rom d. 3dje April 3. huhtikuuta 1876
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt att vara vid gott mod; Walter Runeberg, Robert Stigell, dr C. Holm och Pietro Krohn har varit hos honom; nästan alla de nordiska konstnärerna har någon gång haft denna feber, för närvarande finns en ung dansk bildhuggare på hospitalet.
Rôm. 6te Maj 1876. 6. toukokuuta 1876
I och med att Edelfelt känner sig så väl har han kunnat övertala Pietro Krohn att åtminstone om förmiddagarna gå hem och måla; olyckligtvis har Krohn ändå fått lov att tillbringa en stor del av förmiddagen på sjukhuset, eftersom den norske doktorn har behövt någon som skrev telegram om den arma norska fru Wiesener, som i dessa dagar har varit värre än någonsin; Dr Erhadt och Dr Holm trodde att hennes sista timmar väntade, vilket ledde till allmän sorg på hospitalet, den alltid glade Giovanni hade tårar i ögonen; lyckligtvis har hon överlevt natten; hennes man ligger sjuk i tyfus på ett sjukhus i Köpenhamn och hon har två små barn hemma i Norge.
Rom, tisdag d. 9 maj 1876. 9. toukokuuta 1876
Norske doktor Holm har infört en varning för nordbor att komma till Rom i norska och danska tidningar; det är synd att en varning inte har förts in i finska tidningar; Rom lär svämma över av finländare.
Roma d. 10 maj (onsdag) 1876. 10. toukokuuta 1876
Edelfelt märker hur bortskämd han blivit med sällskap; Pietro Krohn har varit bort de två senaste förmiddagarna och Edelfelt saknar honom otroligt; doktor Holm tittar visserligen in men han är upptagen av ängslan och oro för fru Wiesener, som är bättre men yrar mer än någonsin.
Kronprinsen av Danmark besökte i går Pietro Krohns ateljé och komplimenterade hans tavlor; Krohn fick därefter audiens hos kronprinsen, som idag reste vidare; doktor Holm och Edelfelt läxade upp Krohn för att han [inte] varit nere vid bangården på morgonen.
Rom d. 11 maj (thorsdag) 1876 11. toukokuuta 1876
Fru Lina Runeberg med Walter har hälsat på; hon hade med sig en skål kräm som doktor Holm sade var hälsosam.
Roma d. 12 maj (fredag) 1876. 12. toukokuuta 1876
Både doktor Erhardt och doktor Holm har rått Edelfelt att resa hem, men tidigast den 15 juni; Edelfelt har hittills inte velat göra upp planer, men ser fram emot att komma hem; Pietro Krohn har förberett ett uppehåll i Danmark; han har ordnat uppehälle hos bekanta på ett gods på Själland, där hans bästa vän målaren Ole (Otto) Haslund bor; Edelfelt har i Rom lärt känna Haslund, som nu förlovat sig i Danmark och Krohn vill träffa Haslunds "kjäreste".
Doktor Holm sade i går att Edelfelt ska resa hem och låta sig skötas om av Alexandra Edelfelt; hon gör det bättre än läkarna.
Rom, lördag d. 13 maj 1876. 13. toukokuuta 1876
Tyfusepidemin tycks avta i Rom; underrättelser har kommit in om att några skandinaver ligger sjuka i Neapel och Palermo; Doktorinnan Wiesener och en ung tysk arkitekt Eckhardt blir bättre för varje dag; en annan tysk arkitekt Leitzener har däremot haft ett återfall till följd av att han stigit upp för tidigt och köttätande; Fru Wieseners svägerska har kommit dit och doktor Holm och nunnorna glädjer sig åt fru Wieseners förbättring.
Roma, söndag d. 14 Maj 1876 14. toukokuuta 1876
Den senaste veckan har hans dagsrutiner varit följande: vaknar kl. halv 6 - reflexioner; kl. 8 kaffe med bullar, reflexion, läsning av Augsburger Allgemeine Zeitung; kl. 10 uppstigning, toalett; kl. 11 buljong, promenad i rummet; kl. 12 promenad i trädgården om vädret tillåter; kl. 1 middag; kl. 2 vila; kl. 3 Pietro Krohn kommer, brevskrivning, prat med Krohn, inandning av frisk luft på verandan; kl. 6 brukar Krohn gå med doktor Holm och fröken Wiesener för att äta middag medan Edelfelt pratar med Giovanni, eller läser Pickwickklubben; kl. 7 te; kl. 8 i säng och han somnar vanligen före kl. 10.
Roma d. 16 maj (tisdag) 1876. 16. toukokuuta 1876
På förmiddagen satt Edelfelt i trädgården med Doktor Holm, då Frau Kanzleiräthin Schultz (kanslirådet är direktör, chef för hospitalet) uppenbarade sig och föreläste för dem om växterna i trädgården; fru kansliråd har spridit elakt förtal om Doktor Holm och beskyllde honom då fru Wiesener var som värst; Giovanni har karaktäriserat henne med orden "Sie ist ein miserables Vieh" [hon är ett miserabelt kreatur].
Rom d. 18 maj (torsdag) 76. 18. toukokuuta 1876
Pietro Krohn och doktor Holm är i dag i Tivoli med ett danskt herrskap Madwigs; sedan slutet av mars har Edelfelt sett Krohn alla dagar, således har han ensligt nu.
Rom, lördag d. 20 maj 76. 20. toukokuuta 1876
Följande dag är Edelfelt bjuden till middag hos Runebergs tillsammans med Pietro Krohn och doktor Holm.
Rom d. 21/5 (söndag) 1876 21. toukokuuta 1876
Edelfelt skriver i största hast; först var Erhardt där, sedan skrev han brev och satt över en timme i trädgården, därefter kom doktor Holm och talade politik; inom kort kommer Pietro Krohn för att följa med honom för att prova hans sommarkläder, därefter skall han till barberaren för att sedan åka till Runebergs.
Till Runebergs kommer förutom Pietro Krohn och Holm, även Vilhelm Bissen med fru.
Doktor Holm anser det möjligt att Edelfelt om någon tid kan göra en tur till Frascati eller Tivoli med Pietro Krohn; Holm ber Edelfelt följa med honom till Neapel i juni; Edelfelt åker inte, trots att han vill se Pompej.
Rom, måndag d. 22 maj 1876. 22. toukokuuta 1876
Edelfelt är rädd att han i gårdagens brev skrämde upp Alexandra Edelfelt med doktor Holms huvudlösa förslag att resa till Neapel; det kommer aldrig på fråga.
Rom, söndag d. 28 maj 1876. 28. toukokuuta 1876
Föregående dag hade Edelfelt och Pietro Krohn åkt till Runebergs, där man firade sonen Nino (Giovanni) Runebergs 2-årskalas; de bjöds på choklad och uppmanades att i dag, söndag, komma med på ett knytparti [knytkalas] ute på campagnan: Runebergs bjuder på mat och vin fås från någon osteria; med på utflykten kommer även assessor Robert Emil Hisinger med fru från Finland, fröken Marie Elise Wiesener, doktor Holm, fröknarna Winquist och Bissens.
Rom, måndag d. 29 maj 1876. 29. toukokuuta 1876
Då Walter Runebergs fru och son återvänder för att bege sig till Schweitz har Edelfelt tänkt be dem, Pietro Krohn och doktor Holm på middag hos Spillmann på Monte Pincio; han vill visa sin tacksamhet för deras vänlighet.
Erhardt besökte Edelfelt tidigt i morse och förklarade att han när som helst kunde flytta till Pietro Krohn; Erhardt gav alla nödvändiga instruktioner för hemresan och menade att Edelfelt skulle klara av sjöresan, men att han också kunde åka via Stockholm om han trodde det var mera angenämt; Erhardt reser om ett par dagar till England med en patient och sedan vidare till Baden-Baden över sommaren; följande dag ska Edelfelt och Krohn uppvakta Erhardt för att tacka honom och betala räkningen; Erhardt har ett utmärkt omdöme i Rom och Edelfelt vet inte ännu hur mycket han ska betala denne, doktor Holm och Krohn anser 200 till 250.
Fru Alette Helene Wiesener, som Edelfelt bara hört talas om i två månader, meddelade via doktor Holm att hon önskade träffa honom; fru Wiesener tog sig bra ut fastän hon var blek och mager; i rummet fanns också en norsk bildhuggare Christian Magelsen som arbetade på en relief av henne; Magelsens fru var också där, en särdeles vacker italienska; Edelfelt tyckte i sitt stilla sinne att Magelsens arbete var uselt.
Edelfelt önskar att Alexandra Edelfelt skulle ge honom råd i hur mycket drickspengar han ska ge på sjukhuset; doktor Holm frågar dagligen detsamma; han önskar godnatt; brevet förs troligen inte till lådan före halv 10, eftersom Giovanni har bråttom.
Roma, onsdag d. 31 maj 1876 31. toukokuuta 1876
Fru och fröken Wiesener flyttar till Hôtel Costanzi och kommer med doktor Holm att lämna Rom samtidigt som Edelfelt; Doktor Wiesener har legat i tyfus i Köpenhamn och hoppas att ha tillfrisknat tillräckligt för att komma sin fru till mötes i Schweitz.
Medicinskt och enkelt 9. kesäkuuta 1876
Edvard Petersen hade också med sig medicin; Edelfelt lider av hemorrojder, som Erhardt och Holm förklarat vara en följd av sjukdomen; fru Lina Runeberg föder honom med utvalda legumer [grönsaker] som hon hört sin far säga vara bra mot hemorrojder; Edelfelt tror det är hettan och siroccon i Rom som är orsaken till att de på nytt plågar honom; fru Wiesener lär ha haft samma öde; han skall rådfråga Jakob Estlander när han kommer hem; Vilhelm Bissen och Pietro Krohn har lidit av samma åkomma; Krohn blev ordinerad att dansa eller rida och hoppade därför under lång tid på bestämd timme med en korist-dansös vid balettrepetitionerna i foyern i Köpenhamns theater.
Frascati, tisdag d. 13 Juni 1876. 13. kesäkuuta 1876
Fru Wiesener, fröken Wiesener och doktor Holm reste i dag från Rom till Botzen i Tyrolen; Edelfelt kommer kanske att träffa dem där.
Florens d. 19 Juni 1876. Fortsatt i München den 22 Juni. 19. kesäkuuta 1876
(Fortsättning, München den 22 juni): Från Florens åkte de direkt till Verona där de skulle träffa fru och fröken Wiesener, samt doktor Holm.