Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

sjukvårdare i Rom

Lähteet

Ei lähteitä

Esiintymiset kirjeissä

Näytä henkilöyhteydet Giovanni
Rôm. 1et Mai. 1876. 1. toukokuuta 1876
Av Pietro Krohns brev vet de redan att Edelfelt har haft ett lätt återfall av den stygga febern; han försäkrar att det inte berodde på oförsiktighet; en ofantlig mängd kinin har fördrivit alla rester av febern, och enligt hans sjukskötare Giovanni behöver han inte frukta ett återfall; han känner sig lycklig i hoppet att kanske om någon vecka få börja stiga upp, och läsa och skriva, samt höra nyheter hemifrån och från världen.
Rôm. 2 Mai. 1876. 2. toukokuuta 1876
Under dessa dagar har Edelfelt knappt en minut varit utan sällskap; Pietro Krohn har trots hans förmaningar stannat hos honom hela dagen igenom; på kvällarna kommer sjukskötaren Giovanni och pratar om ditt och datt; i morse sade Erhardt att Edelfelt var på bättringsvägen.
Rôm. Onsdag. 3 Mai. 3. toukokuuta 1876
Pietro Krohns tillägg: Albert har verkligen varit uppe och mår förhållandevis bra; i morse ringde Dr Erhadt och meddelade att han kunde försöka stå upp; Krohn och den trofaste Giovanni hjälpte honom; Krohn gick till Walter Runeberg för att be honom telegrafera denna glada nyhet till sin broder Frederik, för vidare befordran hem; halvannan timme var Albert uppe, det var gott att igen komma i säng, och kände sig förhållandevis rask och frisk efteråt; slutet på brevet skriver Krohn i Runebergs hem, eftersom det blev för mörkt på hospitalet [sjukhuset].
Rôm. 6te Maj 1876. 6. toukokuuta 1876
I och med att Edelfelt känner sig så väl har han kunnat övertala Pietro Krohn att åtminstone om förmiddagarna gå hem och måla; olyckligtvis har Krohn ändå fått lov att tillbringa en stor del av förmiddagen på sjukhuset, eftersom den norske doktorn har behövt någon som skrev telegram om den arma norska fru Wiesener, som i dessa dagar har varit värre än någonsin; Dr Erhadt och Dr Holm trodde att hennes sista timmar väntade, vilket ledde till allmän sorg på hospitalet, den alltid glade Giovanni hade tårar i ögonen; lyckligtvis har hon överlevt natten; hennes man ligger sjuk i tyfus på ett sjukhus i Köpenhamn och hon har två små barn hemma i Norge.
Roma d. 7 Maj (söndag) 1876 7. toukokuuta 1876
Giovanni som varit på sjukhuset i 20 år har aldrig sett en så sjuklig våg av tyfus, nästan som en epidemi; många nordbor har haft denna sjukdom, men jämförelsevis få har dukat under.
Pietro Krohns tillägg: Krohn fyller resten av pappret då han inte vill att Albert skall skriva mera; Albert blev naturligtvis rörd då Krohn berättade om Victor Hovings död för honom, men Krohn ville inte vänta längre då han befarade att någon annan skulle råka avslöja nyheten i ett illa valt ögonblick; Albert tog beskedet med lugn och talade mycket om det, vilket Krohn tog som ett gott tecken; idag gick de första gången ut i trädgården; Albert kan inte utan smärta gå på sina tår, men de tillbringade i alla fall en halv timme i trädgården; han hade på sig sin Garibaldi-tröja och den blå rocken och såg något medtagen ut; Giovanni försåg honom med rosor i knapphålen och han såg i det hela mycket romantisk ut; det bästa var att han var förnöjd och njöt av den milda luften i fulla drag.
Rom, tisdag d. 9 maj 1876. 9. toukokuuta 1876
Alexandra Edelfelt hade i ett brev till Pietro Krohn sagt att det kanske vore bäst att ännu hemlighålla Victor Hovings död för Edelfelt; Edelfelt har tagit nyheten med resignation och är glad över att ha fått veta om saken, i annat fall skulle saken ha avslöjats på ett ganska obehagligt sätt föregående dag; Hovings sjuksköterska (en tysk bokbindarhustru) sökte upp Edelfelt på sjukhuset och rabblade upp vad som hänt tills hon avbröts av Giovanni.
Rom d. 11 maj (thorsdag) 1876 11. toukokuuta 1876
Edelfelts sjukdom har varit mycket farligare än han vetat; Giovanni berättade om märkvärdiga förändringar i hans tyfus; Pietro Krohn har emellertid sagt att Erhardt aldrig förlorat hoppet för Edelfelt del.
Roma d. 12 maj (fredag) 1876. 12. toukokuuta 1876
Erhardt tittade just in och frågade: Was? gehen Sie nicht im Garten spatsieren so einen schönen tag? [Va? Är ni inte i trädgården och promenerar en så vacker dag?]; Edelfelt förklarade att Giovanni som har nycklarna till dörren inte är på plats, så han kommer sig inte ut; med stövlar på märker han att fötterna är fria från värk.
Roma, söndag d. 14 Maj 1876 14. toukokuuta 1876
Den senaste veckan har hans dagsrutiner varit följande: vaknar kl. halv 6 - reflexioner; kl. 8 kaffe med bullar, reflexion, läsning av Augsburger Allgemeine Zeitung; kl. 10 uppstigning, toalett; kl. 11 buljong, promenad i rummet; kl. 12 promenad i trädgården om vädret tillåter; kl. 1 middag; kl. 2 vila; kl. 3 Pietro Krohn kommer, brevskrivning, prat med Krohn, inandning av frisk luft på verandan; kl. 6 brukar Krohn gå med doktor Holm och fröken Wiesener för att äta middag medan Edelfelt pratar med Giovanni, eller läser Pickwickklubben; kl. 7 te; kl. 8 i säng och han somnar vanligen före kl. 10.
Bredvid bor baron Küster, en gammal ryss som lider av elefantiasis och ålderdomskrämpor; han är släkt med ministern för kejserliga huset; sedan 40 år har han fört ett vagabondliv i Europa, Indien, Syd- och NordAmerika och Australien; ruinerad har han hamnat i Rom där han ger språklektioner; Küster vill träffa Edelfelt för att fråga efter bekanta finnar; genom Giovanni har han frågat efter greve Aminoff, Edelfelt frågar sig om han menar Adolf Aminoff.
Rom, måndag d. 15 Maj 76. 15. toukokuuta 1876
Edelfelt gjorde istället en spatsertur till fots på egen hand (med Giovannis tillåtelse); han gick Via di Monte, steg ned för marmortrappan till Capitoliums gård, och stod inför samma vy som hänger hemma på salsväggen: Marcus Aurelius ryttarstaty, samt Castor och Pollux med hästarna på båda sidan om den stora trappan.
Roma d. 16 maj (tisdag) 1876. 16. toukokuuta 1876
På förmiddagen satt Edelfelt i trädgården med Doktor Holm, då Frau Kanzleiräthin Schultz (kanslirådet är direktör, chef för hospitalet) uppenbarade sig och föreläste för dem om växterna i trädgården; fru kansliråd har spridit elakt förtal om Doktor Holm och beskyllde honom då fru Wiesener var som värst; Giovanni har karaktäriserat henne med orden "Sie ist ein miserables Vieh" [hon är ett miserabelt kreatur].
Rom d. 17 Maj 1876 (onsdag) 17. toukokuuta 1876
Det har gått två veckor sedan Edelfelt första gången var uppe ur sängen; Giovanni, Pietro Krohn, nunnorna och köksan kan intygar att han inte begått några oförnuftigheter som kunnat förlänga sjukdomen.
Rom, thorsdag d. 25 maj 1876 25. toukokuuta 1876
Det är Ellen och Anni Edelfelts födelsedag; Edelfelt hade dagen till ära tänkt beställa upp en flaska marsala eller en foglietto orvieto och något bakverk för att dricka deras skål med Pietro Krohn och Giovanni; Krohn motsatte sig idén och menade att vita viner är det värsta för välbefinnandet.
Rom, fredag d. 26 maj 1876. 26. toukokuuta 1876
Föregående dag på systrarnas födelsedag hade Edelfelt druckit systrarnas skål med Pietro Krohn och Kristian Zartmann i en restaurang vid St Lorenzo; nu skall Giovanni föra brevet till postlådan vid Capitolium; Edelfelt hälsar och tackar för varje rad som Alexandra Edelfelt skriver.
Rom, måndag d. 29 maj 1876. 29. toukokuuta 1876
Edelfelt önskar att Alexandra Edelfelt skulle ge honom råd i hur mycket drickspengar han ska ge på sjukhuset; doktor Holm frågar dagligen detsamma; han önskar godnatt; brevet förs troligen inte till lådan före halv 10, eftersom Giovanni har bråttom.
Roma, onsdag d. 31 maj 1876 31. toukokuuta 1876
Räkningen för de två månaderna på sjukhus blev 376 francs och 10 centimes; i drickspeng gav han på Pietro Krohns inrådan 25 francs åt Giovanni, 10 francs åt köksan och 5 francs åt Pepi, en italiensk "hospitalbetjänt"; till doktor Erhardt lämnade han föregående dag ett kuvert med 200 francs.