Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

friherre, överstelöjtnant, son till Alexander och Adelaide Leuhusen

Kiala, den 13 Augusti 67. 13. elokuuta 1867
Edelfelt ber Alexandra Edelfelt hälsa tante Adelaide Leuhusen och Gustaf, Alexander, och Reinhold Leuhusen, hennes söner.
Granbäck, d. 23 Juli 1872. 23. heinäkuuta 1872
Gustaf och Manne (Alexander) Leuhusen mötte Edelfelt på Jönköpings station.
Edelfelt tycker om pojkarna Leuhusen; Gustaf Leuhusen har något "gentilt", ridderligt, i sin hållning och sitt sätt; denne påminner om Robert Björksten och blir säkert militär; Manne (Alexander) Leuhusen är mera naturbarn.
Edelfelt har med pojkarna Leuhusen, Reinhold, Manne och Gustaf, simmat i Vettern; på Granbäck finns en egen strand; pojkarna har också utforskat Edelfelts studentmössa och frågat efter "tante Edelfelt", Alexandra Edelfelt; Vettern påminner om Comosjön och tante Iden (Adelaide) Leuhusen har tagit dem till Höstklippan i närheten av Trånghalla, där man kunde se Vettern från Jönköping till Visingsö.
I brådskan har Edelfelt glömt att berätta om tante Iden (Adelaide) Leuhusen; hon är sig lik och förvånansvärt ung bredvid sina stora pojkar; hon är mycket intresserad av att höra om Alexandra Edelfelt och morbror Gustaf Brandt; hon har också frågat om Edelfelts åsikt beträffande pojkarnas läsning.
Edelfelt önskar att han kunde innesluta en del av det soliga landsakpet och den rena luften från Vettern i brevet, samt några fotografier av de mest "märkeliga", sevärda, byggnaderna i detta "Svenska Venedig"; han hälsar från doktor Mobeck och pojkarna Leuhusen; tant Iden (Adelaide) Leuhusen skriver eget brev; Edelfelt ber Alexandra hälsa morbror Gustaf Brandt och alla andra på Kiala; avslutningsvis kunde han meddela att kungen reste just då.
Med Gustaf och Manne (Alexander) Leuhusen åkte Edelfelt till Jönköping och besökte fröken Porath.
Granbäck d. 1sta Augusti 1872. 1. elokuuta 1872
Med Gustaf Leuhusen gjorde Edelfelt en promenad till villa Skuggan för att träffa en artist, eller blivande sådan vid namn Georg Pauli, elev vid akademin, son till den förmögna parfymören, apotekaren August Pauli; villan bjöd på ett konstverk med sin utsikt över Jönköping; Edelfelt och unge herr Pauli kom överens om att följande dag åka till Tubbarp för att göra skisser tillsammans; Pauli skulle också presentera honom för Janne Höckerts släktingar; på vägen hem möttes Gustaf och Edelfelt vid Haraldsbo av det övriga sällskapet från Granbäck som var ute på kvällspromenad.
Edelfelt har ofta åkt in till staden på förmiddagarna; doktor Eljert Mobeck och tante Iden (Adelaide) Leuhusen har presenterat honom för flera personer; han skall ta en ridtur med Gustaf Leuhusen och måste därför göra ett uppehåll i brevet; han har fått låna farbror Alexander Leuhusens präktiga ridstövlar och ser för ögonblicket helt "jockeyaktig" ut i sina snäva grå kläder.
En annan vandring med vackra vyer, företog Edelfelt med informator Wahlström och pojkarna Leuhusen, till kyrkan på söndagen; i kyrkan hade han sett "den vackraste flickan" i Jönköping, mamsell Modigh, prosten Carl Gustaf Modighs dotter; även tante Adelaide Leuhusen tycker om flickans utseende; en underbart högtidlig och vacker känsla infann sig då Edelfelt gick ut i det leende landskapet med tonerna från utgångspsalmen ljudande i portgården.
Edelfelt har tänkt skriva några ord till Ellen, och håller därför brevet kort; han, liksom baron Alexander Leuhusen, tante Adelaide Leuhusen och pojkarna Leuhusen, hälsar till Alexandra Edelfelt och de andra på Kiala.
Granbäck d. 2 Augusti 2. elokuuta 1872
På förmiddagen besökte Edelfelt Bankeryds kyrka tillsammans med farbror Alexander Leuhusen, herr Wahlström och pojkarna Leuhusen; eftermiddagen ägnade de unga åt att rida; Edelfelt avstod från den bästa ridhästen Superba till förmån för herr Wahlström som har "dåligt bröst".
Granbäck d. 7 Augusti 72. 7. elokuuta 1872
Edelfelt har funderat på att avporträttera Gustaf Leuhusen, men har ingen duk att måla på; Gustafs bestämda drag borde inte "bli svåra att träffa"; Mannes ansikte är inte lämpat för målning, medan Reinhold och Fredrik är för unga.
Gustaf Leuhusen och Johnsson har på dagen åkt in till staden för att skaffa ett och annat till "assemblén", tillställningen, på Granbäck, där löjtnanterna Axelson och Adolf Lövenadler samma förmiddag var på besök; löjtnant Axelson förhörde sig om Alexandra Edelfelt och berättade godmodigt om att han detta år endast satt potatis i trädgården.
Granbäck d. 15 Aug. 1872. 15. elokuuta 1872
Edelfelt hade ställts i en "pliktkollision" då herrskapet Odencrantz på Torpa bjöd honom med till Axamo samtidigt som familjen Ekström väntades till Leuhusens, vilket doktor Eljert Mobeck hänvisar till i ett brev till Alexandra Edelfelt; situationen löstes av att Odencrantz sköt upp sin resa och Edelfelt kunde närvara vid Ekströms besök; andra gäster var hovrättsrådet Herman Gegerfelt (som satt i 1sta kammaren i riksdagen), hovintendent Johan Killander, auditören [militärjurist] och auskultanten i hovrätten August Rundberg och mamsell Berg (syster till den som gift sig med Lina Sandell) som även denna gång svärmade för Tyskland; Gustaf Leuhusen hade klätt ut sig till ridande amazon och överraskade gästerna med att komma galopperande in på gården; fröken Ellen Ekström blev så livad att även hon hoppade upp i sadeln.
Granbäck d. 22 Aug. 72 (Thorsdag). 22. elokuuta 1872
Pojkarna Leuhusen skall snart tillbaka till skolan; man har rådfrågat doktor Eljert Mobeck och Edelfelt om deras läsning.
Granbäck d. 11 September 1872. 11. syyskuuta 1872
Vid Edelfelts avresa kom Leuhusens, doktor Eljert och doktorinnan Emilie Mobeck, Herman Gegerfelt, Carl Hultander, magister G.A. Säve och pojkarna Leuhusen till stationen för att ta avsked.
Paris d. 2 Mars 1875 (fortsatt d. 3) 2. maaliskuuta 1875
Pauline Ahlberg visade ett brev från tante Iden (Adelaide) Leuhusen, där hon talar vänligt om Edelfelt; hennes två pojkar är nu i Stockholm.
Jönköping fredag d. 3 Nov. 1876. 3. marraskuuta 1876
Gustaf Leuhusen skriver studenten vid Jönköpings läroverk, åker på våren till Carlberg och blir om två år officer vid Smålandshusarerna; lille Fredrik Leuhusen har ännu de vackra ögonen, det ena större än det andra; Edvard Leuhusen är en riktig "truls", tjock och finhylt; de två ungdomarna har en fransk guvernant vid namn Bonenfant som ser ut som ett barn och går med två långa flätor i nacken; de små talar tämligen bra franska; Tante Iden Leuhusen ser fortfarande bra ut, det är ett nöje att se på henne.
Det gick inte så lätt att hålla fast vid reseplanen som Alexandra Edelfelt trodde; farbror Alexander och tante Adelaide Leuhusen, Eljert Mobeck och Gustaf Leuhusen har så enträget bett Edelfelt stanna längre att han skjutit upp avresan med ett par dagar; han åker på söndag till Götheborg för att ge sig av till Hamburg; han anlände föregående morgon och tog in på hotellet för att sova ut; Gustaf Leuhusen kom inte långt därefter för att möta honom.
Götheborg måndag d. 6 nov. 1876 6. marraskuuta 1876
I kyrkan på söndagen såg Edelfelt fröken Ida Bantin, som kommit till Jönköping för att hålla konsert; i och med att hon bott hos samma fru som Manne Leuhusen i Stockholm och hon var landsmaninna med Edelfelt bjöds hon till middag, tillsammans med Herman von Gegerfelt och Eljert Mobeck; Gustaf Leuhusen och Edelfelt följde henne till repetitionen och fick höra arior ur bl.a. Barberaren [i Sevilla] och Don Juan.
Sista kvällen hos Leuhusens var melankolisk; Edelfelt hade läst Manne (Alexander) Leuhusens brev från Philadelphia, Island, Medelhafvet och Madeira, och tanken på honom som var hela familjens hopp fyllde deras sinnen med sorg; tante Adelaide Leuhusen gav Edelfelt goda råd för framtiden och talade så kärleksfullt att det var som om Alexandra Edelfelt varit där; Eljert Mobeck, Gustaf och tante Leuhusen följde trots ett förfärligt oväder med Edelfelt till stationen; farbror Leuhusen hade tagit hjärtligt farväl av honom.
Paris måndag d 9 April 1877 9. huhtikuuta 1877
Unga Charles Tottie är 14 dagar i staden, efter att ha tillbringat några månader i Tours för att lära sig franska; som Alexandra Edelfelt vet tänker han fortsätta i Marieberg för att bli geniofficer, till vilket han behöver fullkomlig kännedom i franska språket; han påminner om Gustaf Leuhusen; han verkar ha haft roligt i Tours, varit bjuden av generaler och överstar; det är mycket lättare att göra bekantskaper i provinsen än i Paris.
Stockholm torsdag afton – juli 79 Hôtel Rydberg 10. heinäkuuta 1879
Gossarna Leuhusen har vuxit; Gustaf blir officer i höst; Reinhold är med en eskader i Spanien, Edelfelt förde ett brev från honom daterat i Barcelona från baron Alexander Leuhusen till tante Adelaide Leuhusen; tante Leuhusen håller av Edelfelt, även om det främst är för att han är Alexandra Edelfelts son.
Sthlm d. 14 Juli 1879 14. heinäkuuta 1879
På lördag var det omväxlande regn och sol; Edelfelt var på Haga fram till klockan 6 och åt middag på Stallmästargåden; då han kom till hotellet fann han en brevlapp från Gustaf Leuhusen; de träffades på kvällen då ett 50-tal kadetter kom med ångbåten; Gustaf såg ståtlig ut i sin husaruniform; som Alexandra Edelfelt vet bär man vid Carlberg sina regementens uniformer (på samma sätt som vid junkarskolorna i Ryssland) och Gustaf är av födelse och böjelse predestinerad [förutbestämd] till Smålandshusar; de gick till Kungsträdgården, drack punsch och pratade; Gustaf bad Edelfelt komma ut till Carlberg på tisdag kväll.
Fragment 30. lokakuuta 1879
Gustaf Leuhusen håller på att avsluta sin officersexamen; han har sökt Edelfelt och lovade komma på nytt innan han reser till Jönköping på fredag.
Föregående dag åt Fredrik Vult von Steyern och Edelfelt på Grand Hôtel, där de träffade Gustaf Leuhusen, Charles Tottie och en tredje ungherre, som bjudit Pauline Ahlberg och fru Ida Uggla på middag.
Stockholm d. 9 november 1879 9. marraskuuta 1879
Gustaf Leuhusen besökte Edelfelt; han är nyutexaminerad från Carlberg och Edelfelt har träffat honom flera gånger; han är en beskedlig gosse men det är svårt att föra en konversation med honom; Edelfelt har förgäves försökt intressera sig för Smålands husarer, avancemang och allt som kan ligga honom nära om hjärtat.
Gustaf Leuhusen har ursäktat Edelfelt hos Ahlbergs; till Cederschölds går Edelfelt inte.
Stockholm d. 11 / XI kl ½ 12 på natten 11. marraskuuta 1879
Gustaf Leuhusen har rest och fört med sig underrättelsen att Edelfelt inte kommer till Jönköping.
Paris d 13 april 1880 13. huhtikuuta 1880
Prinsen är inget geni; han är för ung och enkel för att spela grand seigneur, och är därför en vanlig svensk kadett; han har mycket gemensamt med Gustaf Leuhusen.
Montbeliard 11 juli 1888 11. heinäkuuta 1888
Daniel Grosjean är löjtnant och forstmästare, en landsorstpojke som påminner om Gustaf Leuhusen och är musikalisk.
Stockholm 2 okt 91. fredag 2. lokakuuta 1891
I går skref jag till Ellan och bad henne läsa brefvet för Mamma. – Sedan dess har Jag träffat Gunnar Berndtson på gatan och Alexander Leuhusen här i trapporna, ty han bor här i Skandia. Han var nu mycket lik, och tycktes glad att träffa mig. Som Mamma kanske vet är John Ahlberg död – jag visste det ej och ville ej fråga dem om det var nu detta skett eller för länge sedan – sorgflor buro de båda två. Tante Leuhusen kommer ej upp nu, men har mycket stor lust att komma till Finland i nästa sommar. Mobeck lär vara kryare och ungdomligare till sinnes än någonsin förut. Gustaf L. är officer vid Kavalleriskolan på Ladugårdsgärdet men han har "oläsligt" denna vecka och kan således ej komma. Kanske reser jag med Reinhold ut morgon. –
Stockholm fredag 16 Okt 91 16. lokakuuta 1891
I förrgår var jag bjuden på middag på Kavalleri skolan af Reinhold Gust. Leuhusen