Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

magister, ombud för franska företag inom teknikbranschen i Finland, generalkommissarie för Finlands avdelning vid världsutställningen i Paris 1889

Julmorgonen 1876. 25. joulukuuta 1876
Julafton firades i hyrd våning på hotell; magister Hjalmar Londén, som studerar på Ecole des ponts et chaussees [teknisk högskola för ingenjörer inriktad på bro- och vägbyggen] och har vistats i Paris i två år, var festarrangör; han ordnade med julgran och julmat; Adolf von Becker kunde inte komma och således var de bara ungdomar med undantag av Lindroos som satt tyst i ett hörn och hade reumatism; man hade hyrt piano, ordnat svensk punsch, bål, viner till maten och champagne att dricka hemmets skål i; Edelfelts väggdekoration föreställde den finska jultomtens ankomst till Paris och festen på hotellet på rue Jacob med hälsningar hemifrån; Vilhelm Bruncrona hade tänkt ut de flesta julklapparna; Ernst Nordström som studerar porslins- och fajanskonst fick brev från Bernard de Palissy, Henrik III:s fajansmakare, vars skugga framkallats genom spiritism; Edelfelt som jämrat sig över att modeller är dyra och svåra att få tag på fick ett lager av dockor och pappersdansmästare; tillställning kostade ungefär 15 francs per person och blev dyrare än beräknat; Filip Forstén, Gunnar Berndtson, Edelfelt och Bruncrona sjöng fyrstämmigt i kvartett en god del av kvällen.
Paris d. 5 Januari 1877. fortsatt d. 7de 5. tammikuuta 1877
Hjalmar Londén är ett otrevligt original; han talar med en gnällig, skrikig och hög röst; Ernst Nordström undviker därför att träffa honom på kaféer och restauranger; Londén besökte för en tid sedan Edelfelt och satt i tre timmar och diskuterade högljutt ryssar och fennomaner; Londén är ofantligt förtjust i Frankrike och den polytekniska undervisningen där.
Paris d. 5 April 77 5. huhtikuuta 1877
Richard Salingre, Axel Fredrik Holmberg, Ernst Nordtsröm, Gunnar Berndtson och Edelfelt tänker skicka ett gemensamt telegram till Nyländska studentavdelningens årsfest; de tänker fira dagen tillsammans, kanske bjuda in representanter från Västfinska (Rafael Hertzberg), Savokarelska (Adolf von Becker) och Viborgska (Hjalmar Londén) avdelningen.
Paris måndag d 9 April 1877 9. huhtikuuta 1877
Nylänningar i Paris träffades på Joseph (matställe på Rue Montpensier) för att besluta om telegrammet till avdeldningens årsfest; de hade också bjudit in Walter Runeberg, Adolf von Becker, Rafael Hertzberg, Hjalmar Londén och Robert Stigell, varav de tre sista kom; Richard Salingre var inspektor, Axel Fredrik Holmberg kurator, Ernst Nordström skulle hålla festföredraget, medan Gunnar Berndtson och Edelfelt representerade avdelningen; det skulle ha varit roligt, bara inte den rysligt tråkiga Londén varit där.
Paris d 21 maj 1877 21. toukokuuta 1877
Senast rymde Edelfelt från Ecole des Beaux Arts för att få gå ensam på Salongen; fem minuter efter att han anlände till Industripalatset överfölls han av den tråkiga gnällande Hjalmar Londén; Londén förklarade att Gustave Courtois tavla var osedlig i och med att den föreställde en naken kvinna; Edelfelt rättade honom och sa att det var Narcissus, en pojke på 12, 13 år.
Paris, Lördag 11 april 85 11. huhtikuuta 1885
Har träffat Londén.
Londén klagade över de "trånga förhållandena" i Finland.
Paris 25.4. 89 25. huhtikuuta 1889
Den ryska kommissionären föreslagit att Edelfelts tavlor, porträttet av Pasteur, "Julmorgon", porträttet av Madame Saussine, och ett litet porträtt av Portalis, ska komma på hedersplats i den ryska avdelningen; avslagit anbudet och inväntar Londén och Becker.
Träffat Paul Dreyfus, som var förtvivlad över att Londén inte är i Paris och över att han inte får veta något.
Om måndag är festligheten för världsutställningens öppnande; om Londén vore i Paris kunde det vara möjligt att få plats på den finländska paviljongens balkong, men Edelfelt och Berta Edelfelt blir nu tvungna att trängas med alla 500 000 människor.
30 maj 89 30. toukokuuta 1889
Londén är rasande: han vill inte ha Becker; de har "slagits" i finländska paviljongen; Dreyfus är också rasande; Edelfelt får ovett från alla håll.
Paris 20 okt 89 20. lokakuuta 1889
I torsdags: bal hos Carnot; säg Berta Edelfelt att det var lika som senast; Carnot lika småleende som senast; Ellan gjorde klokt i att inte komma, hennes sammetsklänning skulle ha blivit förstörd i trängseln; träffade alla de prisbelönta och Londén, som var ensam och sur som senast; stackars Östenberg.
Paris 28. Okt 89 28. lokakuuta 1889
Londén är aldrig på finska paviljongen; han har gjort sig känd för vresighet, skrikit om Neovius hos Carnot.
Paris 4 nov. 89 4. marraskuuta 1889
Blivit hederslegionens officersgrad; Londén har varit med plakatet hos Ellan.
Verldsutställningen 7 nov. 89. 7. marraskuuta 1889
Försökt få tag i greve d'Ormesson för att på Dreyfus och Londéns anmodan tala om hederslegionens officersgrad för Londén, eftersom Runeberg fick den i samband med världsutställningen 1878; rädd att dett var Dreyfus trick för att få hålla sig framme.
Londén berättat att Edelfelt inte funnits på listan över dem som skulle få utmärkelse, men att Carnot satt hans namn på listan i lördags.
d'Ormesson gav inte mycket hopp för officersgraden för Londén, men lovade tänka på saken.
Paris 24 nov. 89 24. marraskuuta 1889
Världsutställningens lotteri köpt "En ungdomsmelodi" för 1800 franc; skrivit både till direktionen och Londén, men har inte fått pengarna ännu; befinner sig därför i "penningförlägenhet".
Paris tisdag 3 December 89 3. joulukuuta 1889
Beckers notis var besynnerlig; nu är det tre personer som tar äran åt sig av Edelfelts hederslegionsgrad: Becker, Londén och Meissonier; varken d'Ormesson eller Meissonier talade om Becker.
Träffat W. Runeberg i går, som sett menande på Ellan; i dag fick Ellan ett brev om människornas ondska av fru Runeberg; kommer att träffa Runebergs på en middag ikväll för Londén; skulle helst vilja undvika dem; W. Runeberg blir sentimental då han får sig ett glas vin och då fruktar Edelfelt det värsta.
Paris Söndag 8 december 89 8. joulukuuta 1889
Drack bara ett glas vichy, men åt ingenting, varken hos Vallery-Radots eller på middagen för Londén.
Londén sagt Ellan att Beckers påstående är ett missförstånd.
Allt gick väl på middagen för Londén; Edelfelt slapp hålla tal; växlade bara några betydelselösa ord med Runebergs; middagen präglades av "god uppfostran och stäfjade passioner"; Edelfelt hade Nanny Lagerborg till bodet, Londén hade Ellan, professor Danielsson hade fru Runeberg.
Brev från Londén: betalningen för "En ungdomsmelodi" är på kommande; Edelfelt glad för att kunna betala sina räkningar med pengarna; att installera sig i våningen har kostat pengar, trots att det hela inte är "Hugoskt, Ruuthskt eller Rothschildskt"; mycket återstår fortfarande före familjen kan ta emot gäster i sitt hem, främst möbler och "ridåer".
Ospedaletti 15 mars 1891 15. maaliskuuta 1891
Från Londén har jag i dag fått inbjudning att i Studenthusets festsal emottaga min belöning för Pariserutställningen – kan jag ej infinna mig sjelf så skall jag gifva mitt ombud en af Notarius Publicus påtecknad fullmagt – Jag tror jag hellre väntar. Emellertid måste det vara ganska lustigt att se Londén officiera, och jag beklagar att jag icke oläsligt kan bjuda mina systrar på det nöjet, då jag icke är der –
Ospedaletti 17 mars 91 17. maaliskuuta 1891
– Ni ser ut att roa er mycket i Helsingfors, – Jag gläder mig att få höra huru Annie tog sig ut på Savolaxarnes fest och hur flickorna funno betygutdelningen vid Londéns Lussi. Mamma skulle ju der haft ett tillfälle att få vara stolt på sin sons vägnar. –