Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

färghandlare i Paris

Lähteet

Esiintymiset kirjeissä

Näytä henkilöyhteydet Chabod
torsdag d. febr. 77. 1. maaliskuuta 1877
Kanske i övermorgon eller på måndag ber Edelfelt gubben Chabod att föra hans tavla till Salongen; han ropar till alla Olympens makter "ut felix faustumque sit!" [till lycka och framgång]; han hoppas att han inte blir refuserad, vad ska Madame Jacquinot, svenskarna och alla där hemma säga då?
Lördag d. 3 mars 77. 3. maaliskuuta 1877
Edelfelts färghandlare, gubben Chabod, räddade honom i morse från ett trångmål; Edelfelt hade bestämt sig för att köpa ett staffli för trettio francs, men insåg till sin fasa att det inte skulle hålla hans tavla med ram; gubben Chabod lånade honom ett chevalet mécanique [mekaniskt staffli]; Chabod lovar all möjlig bekvämlighet med avbetalningen på 75 francs, men Edelfelt vet ännu inte om han skall köpa det; staffliet kan plockas isär och är således lätt att transportera.
Paris d. 18 mars 1877. 18. maaliskuuta 1877
Då Edelfelt såg tavlan på "Gubben" Chabods lastvagn, tyckte han den såg blek och grumlig ut; någon kolorist blir han aldrig.
Paris d. 27 Juni 77. 27. kesäkuuta 1877
Edelfelt visade Carl Mannerheim sin tavla, som nu finns hos färghandlare Chabod; strax efter då de åkte i Champs Elysées föreslog Mannerheim att Edelfelt skulle måla honom en större skiss för 1 000 francs; Edelfelt avslog först med hänvisning till hur det varit med August Eklöfs beställning, samt till Alexander Wilhelm Brummers och Herman Frithiof Antells väntande beställningar; Edelfelt gick sedan med på att ta emot beställningen och pengarna, som han genast lovade sätta in på Föreningsbanken då han kom hem; Mannerheim ville ha en skiss till någon större tavla, men undanbad sig Carl IX och Klas Fleming.
Paris, d 30 Juni 77. 30. kesäkuuta 1877
Gubben Chabod sände föreågende dag en räkning på 216 francs för staffliet och modell för sex månader; Gunnar Berndtson borde stå för hälften av modellkostnaderna och Edelfelt ska försöka pruta på staffliet.
Paris, söndag d. 1 Juli 77. 1. heinäkuuta 1877
Ska Edelfelt skriva till fru Aurora Karamzin, som aldrig med namn meddelat att hon är intresserad av tavlan?; ska han fråga Herman Frithiof Antell? Edelfelt tänker gå till Chabod och skaffa upplysningar om den franske herren som hört sig för om tavlan; Edelfelt är lycklig över att ha tagit emot Carl Mannerheims pengar; om Blanca inte blir såld är det ändå ifrågasatt om han kan resa ut på hösten; Edelfelt hade just tänkt expediera [sända] tavlan till Stockholm, vilket han väl får lov att göra i alla fall; han har åtminstone pengar för närvarande och får tid att tala om saken med Alexandra Edelfelt då han kommer hem.
Paris måndag – 17 dec. 77 17. joulukuuta 1877
Edelfelt väntar på duken till hans tavla som Chabod skall komma med samma dag; följande dag börjar han ébauchera [skissa upp] Carl IX:s figur; Dütschold skickade en modell till Ebba Stenbock; hon hade ett fint ansikte, men utan kraft.
Paris d. 13 Febr. 13. helmikuuta 1878
Fastän Edelfelt bor långt borta kan han vara överhopad av besökare, som alla verkar komma på en gång; föregående dag besökte honom oberoende av varandra Christian Meyer Ross, Axel Borg, Georg Pauli, Pierre Petit Gerard, Gustave Bourgain, Hellen, Ville Vallgren, Ernst Nordström, Otto Wallenius, Aukusti Uotila, Gunnar Berndtson, Chabod och 3 modeller.
d. 13 mars 78 13. maaliskuuta 1878
Edelfelts färghandlare beklagade sig över de dåliga tiderna och förklarade att han snart såg sig tvungen att sända sin räkning; Edelfelt bad honom skjuta upp det till längre fram på våren; färghandlaren har 35 000 francs i utestående fordringar och inte ens de rika betalar för tillfället.
Paris d 25 maj 1878 25. toukokuuta 1878
Illustration: bottenplan med Edelfelts och Berndtsons placeringar på Salongen, Edelfelts tavla finns vid kruxet och Gunnar Berndtsons tavla där "x B" finns; redan i förrgår hade Edelfelt gått till byrån för att försäkra sig om att ryktet om att han antagits med No 1 [enhälligt] var sant; gårdagens glädje stördes av två omständigheter: 1) Chabod hade inte fernissat tavlan, som fortfarande var inslagen, då Edelfelt anlände; dessutom var tavlan smutsig av damm så att den såg gräslig ut; 2) Edelfelt och Pierre Petit Gerard hade blivit osams, men sedan bett varandra om ursäkt; Edelfelts tavla är välplacerad på cimaisen [nedersta raden], men i den allra sista stora salen; den omges av bilder i naturlig storlek och ser liten ut.
Paris d. 23 Juli 1878 23. heinäkuuta 1878
Epävarma yhteys Edelfelt är skyldig modellen 80 francs, Schou 100 francs, färghandlaren 200 francs; han borde därtill ha pengar till kläder, resan, transport för tavlan och conciergen [vaktmästaren]; han skulle behöva 1 000 francs.
Paris d 6 febr. 1879. 6. helmikuuta 1879
Edelfelt har betalat en stor räkning till Chabod och lånat pengar åt behövande landsmän; han vore tacksam om Alexandra Edelfelt kunde skicka pengar.
Paris lördag d. 10 mai -79. 10. toukokuuta 1879
Chabod har varit på Salongen och fernissat Edelfelts tavla; han sade att Edelfelts båda tavlor har en bra placering på cimaisen [nedersta raden].
Paris d. 15 juni 1879 15. kesäkuuta 1879
La Citoyenne [Medborgarinnan] är nästan färdig, likaså huvudet som Fredric Rettig beställde; Edelfelt sänder dessa två tavlor, samt hans Salongstavlor och den Cedercreutzska till Helsingfors; "Gubben" Chabod får sköta avsändningen.
Paris d. 30/11 1879 30. marraskuuta 1879
Gunnar Berndtsons tavla har inte kommit in i l'Illustration för att den varit utställd i Chabods "simpla" fönster; Lucien Marc förebrådde Edelfelt för att han gjort detsamma med Drottning Blanca; Chabod har ställt ut utan Edelfelts och Berndtsons tillstånd.
Chabods inpackning av tavlan hade varit usel; Gustave Bourgain och Ferdinand Gueldry uppmanar Edelfelt att överge Chabod i och med att denne ger dåliga färger och dukar.
Paris måndag d 27 sept 1880. 27. syyskuuta 1880
Edelfelt ska till Chabod för att fråga efter tavlan som inte har inte kommit fram; Böning hade bara fått de två kistorna som kommit till Helsingfors.
Måndag d 10 okt 1880 10. lokakuuta 1880
Den lilla tavlan och gipserna som de trodde var förlorade har aldrig blivit avsända och fanns hos "gubben" Chabod; det lönar sig knappast att sända gipserna; tavlan har Edelfelt sänt till Böning och om några veckor får Alexandra Edelfelt ordna så att den hämtas från tullen.
Måndag d 21 mars 1881 21. maaliskuuta 1881
Det skall bli skönt att betala några gamla skulder – gamla surdegar som plåga mig Chabod och förgyllaren samt en skräddarräkning på redan längesedan utslitna kläder.