Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

dotter till Walter och Lina Runeberg

Paris le 13 Nov 1876. 13. marraskuuta 1876
Runebergs bor i andra ändan av staden, inte långt från Madame Jacquinot; Walter Runeberg har fått en dålig ateljé och har på grund av Ninos [Johannes Runeberg] sjukdom och den lillas födelse varit förhindrad att arbeta.
Paris, söndag den 19 November 1876. 19. marraskuuta 1876
Edelfelt har varit hos Walter Runebergs; stackars fru Lina Runeberg har nästan aldrig lämnat hemmet på grund av den ständiga omsorg de små kräver.
Paris d. 18 mars 1877. 18. maaliskuuta 1877
Walter Runeberg med familj, Lorenzo Runeberg med fru, Ernst Nordström och Gottfrid Schybergson var i ateljén föregående dag; Edelfelt förvånades över att "rikskritikern" Lorenzo var så belåten med tavlan och menade att Edelfelt gjort ett ofantligt språng från föregående år då han målade sina porträtt; han hade också berömt Edelfelt föregående kväll på Régence.
Paris d. 22 April 1877 22. huhtikuuta 1877
Häromkvällen hade Runebergs barnsöl, deras flicka har således varit odöpt i ett halvt år; närvarande var prästen, samt faddrarna Börjesons, Lorenzo Runebergs och Edelfelt; det förargar Edelfelt att de kallar flickan Vasti efter någon indisk myt.
Cöln, fredag d. 19 okt. 77 19. lokakuuta 1877
Walter Runeberg ser nedtryckt ut av bekymret och bråket med de resande barnen, som åtföljs av mjölktuttar, blöjor och gummielastikumreservoarer.
I Köpenhamn hade Edelfelt tappat Ole Haslunds och andras adresser som Pietro Krohn gett honom; i en adresskalender sökte han upp Bissens adress och åkte dit; till sin förvåning fann han Runebergs där, som sedan reste med samma tåg; de har bara träffats på stationerna, då Runebergs önskade att Edelfelt inte skulle vara vittne till deras barnskötsel; Runebergs reser med fru Runebergs syster, en äldre fröken Elfving, samt en finsk piga.
Julafton kl. ½ 5. 24. joulukuuta 1879
Edelfelt hoppas de roar sig i afton, inte föräter sig och tänker på honom ibland, utan att vara arga på att han kommer så tomhänt; han ska ut och köpa något åt Runebergs barn; åt Walter Runeberg köper han cigarrer; han önskar farväl och Guds välsignelse.
Paris, tisdag d. 30 dec. 1879 30. joulukuuta 1879
Edelfelt tillbringade julafton hos Runebergs tillsammans med doktor Herman Frithiof Antell och Casper Wrede; han skämdes då han såg hur mycket julklappar Antell hade med sig; Runebergs fick försändelser från Finland, Sverige, Danmark, Rom och Paris; Edelfelt hade köpt en japansk dockservis åt sin guddotter och åt pojken syltad frukt; Walter Runeberg fick cigarrer; Edelfelt fick en japansk tobaksask och dito askkoppar.
Paris d. 21 Juli 1882 21. heinäkuuta 1882
Walter Runeberg är nu gräsänkling här i Paris – Hans familj är ute i närheten af Trouville, och han är här för att göra färdig sin staty.
Julafton kl. 4 e.m. 24. joulukuuta 1882
I afton skall jag först kl. 5 på middag till Runebergs. Jag väntar med otålighet ett paket med julklappar åt barnen, som jag köpt i går och som ännu ej skickats till mig.
Paris d. 15 januari 1886 15. tammikuuta 1886
Edelfelt har börjat arbetet med ett porträtt av Vasthi Runeberg för fjorton dagar sedan; har lovat det åt W. Runeberg för länge sedan.
Är inte nöjd med porträttet av Vasthi Runeberg; Edelfelt förstår sig inte på de Runebergska barnen som inte är barnsliga; han förstår sig inte på föräldrarnas sätt med dem.
Lördag d. 30 jan. 86 30. tammikuuta 1886
Edelfelt roar sig åt fru Runebergs borgerlighet då dottern Vasthi Runeberg sitter modell.
Porträttet av Vasthi Runeberg blir dåligt.
Paris 21 mars 21. maaliskuuta 1888
Epävarma yhteys Ellan har gått till Runebergs för att höra om deras dotters hälsotillstånd.