Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

italiensk skulptör

d. 29 april 77. 29. huhtikuuta 1877
Walter Runeberg kom på besök med en skulptör-marbrier [marmorhuggare] Guglielmo Braconi, som Edelfelt lärt känna i Runebergs ateljé i Rom; det blev tal om en gemensam vift för följande kväll.
Paris. d 21 Okt 77. 21. lokakuuta 1877
På eftermiddagen fick Edelfelt besök av Guglielmo Bracony, Walter Runebergs marmorhuggare, som kom för att fråga efter sin patron; han tyckte Edelfelt såg kry ut och kallade honom lyckans gunstling; han försäkrade att Edelfelt har större framtid än alla andra nordbor som han har sett nere i Rom.
Paris torsdag d. 25 Okt. 77 25. lokakuuta 1877
En kväll besökt Edelfelt med Otto Wallenius italienaren Guglielmo Bracony, Walter Runebergs marmorhuggare, som nyligen gift sig med en danska och flyttat till Paris; det sjöngs, spelades och talades franska, italienska och danska om vartannat.
Paris d. 6 Nov. 77 6. marraskuuta 1877
Wille Wallgren har gått på museer; han skall söka sig till Hippolyte André Julliens privatateljé för att lära sig franska och ändå ha artistisk sysselsättning; han får gå i Walter Runebergs ateljé och lära sig hugga i marmor av Guglielmo Bracony.
Paris d. 8 nov. 77 8. marraskuuta 1877
Walter Runeberg och Guglielmo Bracony säger att Edelfelt ser rask ut; de är ledsna över den tid han förlorar.
Paris d. 14 dec. 77 14. joulukuuta 1877
På kvällen är Edelfelt bjuden till Guglielmo Bracony, men han bryr sig inom om att gå.
Paris d. 13 Febr. 13. helmikuuta 1878
I söndags var Edelfelt hos Runebergs med de andra finnarna och Guglielmo Bracony med fru, Christian Meyer Ross, och den vackra sångerskan fröken Hellberg.
Paris d. 18 febr 78. 18. helmikuuta 1878
På kvällen bjöd Wille Wallgren på toddy; han har mani på att samla landsmännen hos sig; Valter Runeberg och Guglielmo Bracony var där, förutom de "de vanliga bebyggarne af denna sidan om Seinen"; Edelfelt och Gunnar Berndtson var trötta och avlägsnade sig tidigt.
Wille Wallgren hugger så bra i marmor att han om ett år kan förtjäna sitt uppehälle i vilken större konststad som helst; Guglielmo Bracony som är ovanligt skicklig tjänar upp till 50 francs på en dag; det är meningen att Wallgren skall fås in på École des Beaux Arts, vilket han själv tycker är onödigt då han nödvändigt skall hem till Helena Wallgrens bröllop; Wallgren är otroligt outvecklad ännu och står långt under Robert Stigell.
Torsdag d. 11 april 78. 11. huhtikuuta 1878
I förrgår var Edelfelt hos Guglielmo Bracony; fröken Maren Christine Heyerdal var nådig nog att se vänligt på Edelfelt.
Hos Guglielmo Bracony frågade fru Lina Runeberg efter Edelfelts omdöme om fröken Maren Christine Heyerdal, som till hennes förvåning stämde överens med hennes eget; fru Runeberg begriper inte att det inte är koketteriet, poudre de riz [rispudret], det svarta sotet på ögonhåren eller en välgjord klänning som behagar honom; det som tilltalar honom är behaget, elegansen och allt som bör åtfölja en ung kvinna, vilket gör att man inte ens kommer att tänka på om hon är söt.
I förrgår var Pietro Krohn på ett kalas för de danska arbetarna tillsammans med arkitekten, professor Vilhelm Dallerup och överkommissarien, kammarherre Friedrich Wolfhagen; det bestods en butelj champagne per man och Krohn höll fyra tal med anledning av Kungens namnsdag [födelsedag]; Krohn kom i en livad sinnesstämning till Guglielmo Bracony och kunde följande dag inte begripa varifrån han fått sådan huvudvärk.