Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

fransk politiker, president

Lähteet

Paris d. 22 nov – 77 22. marraskuuta 1877
Carl Mannerheim har varit i deputeradekammaren i Versailles med Sanceau; Sanceau hade påstått sig vara en ypperlig guide, i och med att han är frimurare och flera av de politiska storheterna således är hans "amis intimes" [nära vänner]; Sanceau hade felaktigt pekat ut Léon Gambetta och Patrice de Mac Mahon; Mannerheim hade tappat tålamodet då Sanceau berättade att herren på presidentstolen hette Jules Grévy; Mannerheim tycker att Sanceau skulle ha varit en ypperlig guide för herr Kämp som varit i Paris; Mannerheim gav fransmännen i allmänhet en känga för att de förutsatte att utlänningar är lika okunniga som de själva; häromdagen hade en herre sagt åt Mannerheim: "Vous connaissez Hernani – c'est une pièce de Victor Hugo – et c'est très-bien écrit!" [Känner ni till Hernani – det är en pjäs av Victor Hugo – och den är mycket bra skriven!]
Paris d. 1 februari 1879. 1. helmikuuta 1879
Inom politiken har det skett en förändring; Patrice de Mac Mahon har avgått och Jules Grévy är president; övergången gick fredligt och lugnt till; många visste om saken först följande dag då det stod att läsas i alla gathörn; Léon Gambetta har betett sig schangtilt [stiligt] i att redan en längre tid peka ut Grévy som partiets kandidat; Grévy är en fullkomligt hederlig karl, utan fläck på sitt rykte; marskalk Mac Mahons värdiga agerande har ökat allas aktning för honom; alla tidningar säger att marskalken "s'est conduit en gentilhomme" [uppfört sig som en gentleman].
d. 9 juni 9. heinäkuuta 1879
Theodor Frenckell med fru är i Paris; de har besökt Edelfelt, som tillsammans med Gunnar Berndtson bjöd dem på frukost hos l'Avenue, den bästa restaurangen i trakten; paret var på Operafesten och föregående dag var de alla ute vid kapplöpningen; Frenckell hade vagn och bjöd dem både på frukost och middag; fru Fanny har embellerat [vuxit till sig/slagit ut i blom], men aldrig förefallit Edelfelt så liten som nu; på kapplöpningen var Jules Grévy, alla ministrar och hela corps diplomatique [diplomatkåren]; det var fråga om "le grand prix de Paris" och prissumman var 100 000 francs.
Paris, lördag d. 24 Jan. 1880 24. tammikuuta 1880
Edelfelt har haft en förfärlig snuva åtföljd av katarr, men han har lyckats övervinna den med talg, drogande medel och varmt om fötterna; i dag var det Alfreds Koechelins tur att vara illa däran; Edelfelt bad honom inte bli sjuk innan porträttet var färdigt; Koechlin är sent ute varje kväll, föregående kväll hos presidenten, men är ändå regelbundet uppe klockan halv 7.
Paris d. 16 mars 1880 16. maaliskuuta 1880
Edelfelt var på middag hos Moreau Vauthiers; där var Jean Paul Laurens med fru, målaren Paul Sautai med fru, Madame Duhamel ([maken] är president Jules Grévys sekreterare) med dotter; Edelfelt satt mellan Mademoiselle Duhamel och äldsta fröken Moreau-Vauthier; Mademoiselle Duhamel är en utstuderad "poseuse" [poserare], en skönhet från l'ancien régime; under aftonen spelades musik och lektes en ordlek; Laurens pratade mycket med Edelfelt och erbjöd själv att komma och hälsa på honom; Laurens sade att hertig Carl var "un excellent tableau", och tyckte Edelfelt skulle fortsätta i samma stil.
Paris, måndag d. 12 april 1880. 12. huhtikuuta 1880
Då Adolf Erik Nordenskiöld träffade presidenten och Victor Hugo hade han varit lika ogenerad som på första bästa studentkalas; på bristfällig franska hade han berättat intressanta saker om sin resa och sina planer; fransmännen anslås av hans trygga naturliga sätt att tala om sin nästa resa.
Paris, Nationalfesten d. 14 Juli 1882 14. heinäkuuta 1882
I går på festen voro Grevy alla ambassadörerna, en stor del senatorer och deputerade, delegationer från alla lärda samfund, Victor Hugo m.fl. (denne sistnämnde fick jag dock ej se i mängden).
Paris den 20 februari 83. 20. helmikuuta 1883
Om torsdag är jag först bjuden på Reuterskiölds på middag med en hop diplomater, för att sedan gå på Grévys stora bal med dem. R. har skaffat mig inbjudning.
Paris d. 23 febr 83. 23. helmikuuta 1883
I går var jag först på en diplomat middag hos Reuterskiölds, och sedan på presidentens stora bal i Elysée Palatset, med 5000 personer.
Nu om presidentbalen. I en republik bör man ej förvåna sig öfver att på en dylikt bal finnas kreti och plati. Dödande hett, omöjligt att röra sig. Toiletter från de elegantaste, mest afklädda till ytterst tarfliga, höghalsade ylleklädningar. Som regel må jag säga att diplomatiska korpsens och de utländska damerna voro de bäst klädda. Naturligtvis – aristokratin går ej till Grévy – således endast tjenstemännen i alla grader och deras fruar. Dansen var ett skuffande fram och tillbaka som allsej jag frestande ut. Trångt, hett så att man kunde stekas. En ryslig massa militärer: franska, italienska engelska, tyska, ryska och svenska uniformer såges. Kinesiska ambassaden med fruar i granna, äkta kinesiska kostymer, var ganska lustig att åse. Japanesarne moderna. två små japanesiskor i fullständig modern drägt sågo rigtigt söta ut, trots kindknotorna. Jag gick en stund och talte med Fossati, Reuterskiöld, Sibbern, Portalis Koechlin o.a. och kl. 1 rusade jag, efter fåfänga försök att nalkas buffetten, ut på ett kafé med Portalis, för att med några glas skölja ned det förfärliga dam jag slukat under aftonen. – Nazar-Aga, den persiske ambassadören hade en guldstickad rock, formligen öfversållad med diamanter.
Gubben och gumman Grévy ser ganska tarfliga ut. Han har låtit skägget växa, och ser derigenom mycket äldre ut, Gubben är 75 år har haft en slagattack, så att tungan hänger på honom som på Adèle Ehrnrooth
Naturligtvis gerna de utländska diplomaterna åt det Grevyska "hofvet” kalla Mme Wilson, hans dotter, hånande ”la dauphine” minnas alla gumman Grévys fel och svagheter med oförsonlig noggrannhet. Unge Fossati, som är ganska spirituel, gjorde sig förfärligt lustig på deras bekostnad.
Paris, Kristihimmelsfärdsdag. 86. 3 juni 3. kesäkuuta 1886
Chambure, Kergorlay m.fl. är utom sig över prinsarnas landsförvisning; Edelfelt är själv också upprörd; tycker att Freycinet är en stackare som vill bli president efter Grévy; oerhört att utvisa t.ex. greven av Chartres.