Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

Ellan de la Chapelles moster

Lähteet

Paris d 22 Maj 74 22. toukokuuta 1874
Föregående dag hade Edelfelt träffat på fröken Constance Lepsen, friherrinnan Emilia Wallensköld och deras "högra hand" fröken Sandell på Louvren; de kom från Genève; sällskapet gick förbi Jeanne d'Arcs staty, Tuilerieträdgården till Champs Elysés och Industripalatset där årets salong håller till; Edelfelt tyckte synd om fröken Sandell som nästan hela tiden fick sitta i trädgården för att lilla fröken Walborg Wallensköld började skrika på expositionen; friherrinnan Wallensköld har genom sina resor, sin långa vistelse i Petersburg och sitt intresse mycket mera hum om saker än andra fruntimmer; när de skildes åt bad de Edelfelt följa med till Versailles någon dag.
Paris, onsdag d. 27 maj 74. 27. toukokuuta 1874
I söndags var Edelfelt för sista gången på bjudning hos Mellins, friherrinnan Wilhelmina med dotter Constance reser till Ems; unga baron Axel Mellin var där, men hans fru var trött efter resan och därför inte synlig; friherrinnan Emilia Wallenskiöld och fröken Constance Lepsen utnyttjar tiden väl, på kort tid har de sett allt i Paris och ändå flera gånger varit på Louvren, Salongen och Luxembourg.
Paris, tisdagsafton. 3 Juni 1874. 3. kesäkuuta 1874
Alexandra Edelfelt funderar på en resa till Italien eller Frankrike, vilket gläder Edelfelt; om man lever sparsamt vid resemålet, exempelvis Florens, borde levnadskostnaderna vara nästan de samma som i Helsingfors; friherrinnan Emilia Wallensköld torde inte göra av med mycket pengar under sin rundresa; det lönar sig att fråga fröken Constance Lepsen om förhållandena i Italien när hon kommer hem.
Fragment 1. tammikuuta 1880
Fröken Constance Lepsen är inte vidare klyftig; "gumman" Elise Lepsen är rolig och snäll.
Edelfelt gick med till Ellan de la Chapelle och moster på Louvren.
Om några dagar ska Edelfelt föra fröken Ellan de la Chapelle till Madame Jacquinot, där fröken Anna Gardell bor; Ellan kan i artistiskt hänseende ha nytta av att känna fröken Anna Gardell, som är nästan den första målarinna av dem Edelfelt träffat som varit riktigt comme il faut; vore Madame Jacquinos pension billigare vore det bäst och trevligast för dem att bo där.
Paris d. 15 febr. 1880 15. helmikuuta 1880
Edelfelt längtar efter brev från Alexandra Edelfelt; Ellan de la Chapelle med sällskap bor i grannskapet och Edelfelt ser dem ofta; han önskar hon hade lite mera själ; han hälsar systrarna.
Paris d. 17 febr. 1880 17. helmikuuta 1880
Ellan de la Chapelle med sitt sällskap bor i Edelfelts närhet, men är inte nöjda med pensionen; Edelfelt ville att de skulle bo hos Madame Jacquinot, men de anser det för dyrt.
d. 29 Februari 1880. 29. helmikuuta 1880
Häromaftonen var Edelfelt med Ellan de la Chapelle, Gösta Leffler och fröken Constance Lepsen på konsert; efteråt gick de på kafé och superade.
Paris d. 4 mars 1880. 4. maaliskuuta 1880
Edelfelt har varit hos herrskapet Lepsen-Ellan de la Chapelle; de är missnöjda med sin pension; maten påminner dem om "talkko-kalas", med den skilnad att maten på talko är duglig och smältbar.
Paris d. 16 mars 1880 16. maaliskuuta 1880
Edelfelt var föregående dag hos Ellan de la Chapelle och sällskap, som flyttat till ett bättre logis vid rue de Rivoli; det är lika billigt som på pensionen och har utsikt mot Tuilerieträdgården.
Gummorna pratar och då något roligt sägs ska det med hög röst upprepas för fru Augusta Bremer, som är döv; Alexis Gripenberg lär vara förlovad med Helene Born, som förtrott detta åt Ellan de la Chapelle; Edelfelt har varit dum och erkänt sig en gång i tiden förälskad i fröken Born inför Gripenberg.
Paris påskdag 1880 28. maaliskuuta 1880
Edelfelt tillbringade påskafton hos herrskapet Lepsen-de la Chapelle; Ellan de la Chapelle är en fullständig Helsingforsiska med rysk fernissa; Palmroth vore en passande man för henne; hon är snäll och kall, utan "elan" [anda] och det som gör en människa till "Guds beläte" och en kvinna till en kvinna.
Paris d. 3 april 1880 3. huhtikuuta 1880
Edelfelt spelade Ellan de la Chapelle med sällskap ett spratt föregående dag; då han gick låste han dörren från utsidan; de arma människorna skulle ha blivit levande begravda om inte conciergen hittat på att gå upp och hittat nyckeln på utsidan.
Paris d. 18 maj 1880. 18. toukokuuta 1880
Fröken Constance Lepsen hade rest tidigare med fru Augusta Bremer till Kissingen.