Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

mormor till Ellan de la Chapelle

Lähteet

Fragment 1. tammikuuta 1880
Fröken Constance Lepsen är inte vidare klyftig; "gumman" Elise Lepsen är rolig och snäll.
Om några dagar ska Edelfelt föra fröken Ellan de la Chapelle till Madame Jacquinot, där fröken Anna Gardell bor; Ellan kan i artistiskt hänseende ha nytta av att känna fröken Anna Gardell, som är nästan den första målarinna av dem Edelfelt träffat som varit riktigt comme il faut; vore Madame Jacquinos pension billigare vore det bäst och trevligast för dem att bo där.
Paris d. 15 febr. 1880 15. helmikuuta 1880
Edelfelt längtar efter brev från Alexandra Edelfelt; Ellan de la Chapelle med sällskap bor i grannskapet och Edelfelt ser dem ofta; han önskar hon hade lite mera själ; han hälsar systrarna.
Paris d. 17 febr. 1880 17. helmikuuta 1880
Ellan de la Chapelle med sitt sällskap bor i Edelfelts närhet, men är inte nöjda med pensionen; Edelfelt ville att de skulle bo hos Madame Jacquinot, men de anser det för dyrt.
d. 29 Februari 1880. 29. helmikuuta 1880
Edelfelt berättade för Ellan de la Chapelle om Carl Armfelts förlovning, vilket togs emot med ett ofantligt lugn; Edelfelt tror det är klent beställt med Ellens ömmare känslor; hon skryter om denna köld; att hålla av sin mormor är inte nog här i världen; hon verkar behäftad med ett psykiskt, inte fysiskt, lyte; Edelfelt känner inte att han är tillsammans med en ung kvinna då han är med henne; det är något könlöst, egendomligt i hennes väsen; hon är vacker, även om hon inte har figur.
Paris d. 4 mars 1880. 4. maaliskuuta 1880
Edelfelt har varit hos herrskapet Lepsen-Ellan de la Chapelle; de är missnöjda med sin pension; maten påminner dem om "talkko-kalas", med den skilnad att maten på talko är duglig och smältbar.
Paris d. 16 mars 1880 16. maaliskuuta 1880
Edelfelt var föregående dag hos Ellan de la Chapelle och sällskap, som flyttat till ett bättre logis vid rue de Rivoli; det är lika billigt som på pensionen och har utsikt mot Tuilerieträdgården.
Gummorna pratar och då något roligt sägs ska det med hög röst upprepas för fru Augusta Bremer, som är döv; Alexis Gripenberg lär vara förlovad med Helene Born, som förtrott detta åt Ellan de la Chapelle; Edelfelt har varit dum och erkänt sig en gång i tiden förälskad i fröken Born inför Gripenberg.
Paris påskdag 1880 28. maaliskuuta 1880
Edelfelt tillbringade påskafton hos herrskapet Lepsen-de la Chapelle; Ellan de la Chapelle är en fullständig Helsingforsiska med rysk fernissa; Palmroth vore en passande man för henne; hon är snäll och kall, utan "elan" [anda] och det som gör en människa till "Guds beläte" och en kvinna till en kvinna.
Paris d. 3 april 1880 3. huhtikuuta 1880
Edelfelt spelade Ellan de la Chapelle med sällskap ett spratt föregående dag; då han gick låste han dörren från utsidan; de arma människorna skulle ha blivit levande begravda om inte conciergen hittat på att gå upp och hittat nyckeln på utsidan.
Paris d. 18 maj 1880. 18. toukokuuta 1880
Föregående dag hade Edelfelt, Gunnar Berndtson och Carl Lundström bjudit Ellan de la Chapelle och fru Elise Lepsen på avskedsmiddag och följt dem till bangården; det är dumt att ställa till festmiddag samma dag som avresan; det blev dyrt och gästerna hade sådan resfeber att de inte kunde njuta av maten.