Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

spansk konstsamlare

Lähteet

Ei lähteitä
Torsdag d. 21 april 21. huhtikuuta 1881
Madrazo hade gifvit mig rekommendation till en Don Diègo Castillo, en intim vän till Fortuny, samlare och konstvän och denna herre har varit artigheten sjelf, fört mig omkring till märkvärdiga ställen som resande i vanliga fall ej besöker och var just nu häruppe med speciella rekommendationsbref för mig till 3 herrar i Sevilla, hvaraf 1 stor samlare och 1 målare. Don Diègo talar mycket litet franska – en äldre herre – och jag har derföre i dag hela dagen gnott på med de 10 à 20 spanska ord jag kan.
Sevilla d. 24 april 1881. 24. huhtikuuta 1881
Genom Don Diego de Castillos rekommendationer har jag här sett några utmärkta samlingar; bl.a. hos en Sejñor Don José de Guyena, en af potentaterna här. Han har ett utmärkt tafvelgalleri bl. a. Fortunys första arbeten. Denna herre talar franska som en Parisare – mycket sällsynt här – och mottog mig med den utsöktaste artighet. Det var roligt att se en spansk patriciers hus. Hans ”patio” den inre gården, der man egentligen lefver, ty der är svalast, är alltid försedd med fontäner, blommor och växter. Rundtomkring denna ”patio” helt orientalisk till namn och bestämmelse ligga, på nedre botten, sommarrummen, I första våningen vintervåningen Tafvelgalleriet i denna våning, utan fönster åt gården, som under vintern täckes med glas, under sommaren med lärfts segel.
Madrid, söndag d. 8 Maj 1881 8. toukokuuta 1881
Efter ankomsten hit till Madrid gick jag upp till Madrazo, som jag nu kunde helsa personligen från hans vänner i provensen, Castillo, Guyena, Moreno och Olavarría.