Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

dotter till amerikanska ministern i Madrid

Lähteet

Torsdag d. 21 april 21. huhtikuuta 1881
Amerikanska ministerns i Madrid fru och döttrar (mycket söta, fina menniskor) har sett dem. De kommer i Maj till Paris och ha då lofvat söka upp mig. De läto mig t.o.m. förstå att jag skulle måla den äldre dotterns porträtt (vacker, kokett, lungsigtig).
Paris d. 15 Maj 1881. 15. toukokuuta 1881
Snart fyller Anni 15 år! Gud välsigne henne! Jag tänker på Miss Fairchild, amerikanska ministerns dotter som jag träffade i Granada, Sevilla och Cordova, och som troligen under dagen visar sig här i ateliern med sin mor och syster. Hon är 14 år, men har en verldsvana, ett sätt att kokettera och "flirt" som om hon vore 25 och redan sett legioner af kurtisörer passera. Usch hvad sådant är tråkigt, och hvad jag har svårt att tänka mig att vår Anni, mera barn också till det yttre, är äldre än denna, för resten mycket charmanta unga dam, som med en så affekterad oskuld talar om "une gamine comme moi".