Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

dansk skådespelare

Kjøbenhavn d 21 november 79 21. marraskuuta 1879
Edelfelt såg Ludvig Holberg spelas mästerligt i kväll; Adolph Rosenkilde och Olaf Poulsen är ypperliga, "fruntimmerna" inte lika bra som i Paris, men samspelet var utmärkt.
Köbenhavn, lördag d. 4 april (påskafton) 85 4. huhtikuuta 1885
Bjudning hos Benzons: gamla fru Benzon är sjuk, gäster var: Emil och Olaf Poulsen, Kröyer, Henningsen, Krohn, Thorvald Niss.
Olaf Poulsen är en tusenkonstnär och var "rolighetsminister" för kvällen.
Middag hos Emil Poulsen: Drachmann, Bentzon, Carl och Villiam Bloch, fru Hennings, Poulsens svåger och syster, länsgreve Rantzau med fru; skådespelare och författare.
Syskonen Poulsen är barn till en postiljon; systern var guvernant hos greve Rantzau, gifte sig med unge greven till familjens stora sorg, nu är alla försonade.
Kjöbenhavn 25. 1. tammikuuta 1889
Sett "Den pantsatte Bondedreng", som var så lång att det nästan förtog intrycket av Holberg och Poulsen.
Köbenhavn 18 sept. 89 18. syyskuuta 1889
I kväll på teatern för att se Olof Paulsen i Abracadabra; får se om Ellan kommer med.
Kjöbenhavn d. 20 sept 89. Rosenvænget 20. syyskuuta 1889
I förrgår på teatern, sett Abracadabra; roligt att se en välspelad Holberg, endast jämförligt med Molière på Theatre Français; Olof Paulsen är mästerlig.
Olof Poulsen menar att han vill "vifta" med Edelfelt en kväll; att Edelfelt ska säga åt Ellan att han är bjuden till Poulsen på en kopp te.
Ellan är begeistrad av Olof Poulsen.
Berlin, den 7 Oktober 1889 7. lokakuuta 1889
Såg Krohns uppsättning av "Ifigenia i Aulis" i tsidags; utom sig av musiken; Krohn bjöd på supé på teaterkaféet bl.a. för Olaf Poulsen.
Blivit god vän med Olaf Poulsen; ska måla ett porträtt av honom i en av hans bästa roller; det blir roligt; Poulsen har mera talang än de flesta; han har lovat spela alla sina bästa roller utklädd för porträttet.
Måndag 15 Okt. 94 hos Koki Etter Kbhvn 15. lokakuuta 1894
Af brefven till Ellan ser Mamma om tribulationerna med grefvinnans porträtt. Det är nu fråga om intet mer och intet mindre än börja ånyo, på ny duk. I alla fall måste jag få andas litet annan luft innan jag kunde börja på med ett så motbjudande arbete (om jag gör det eller om jag försakar de pengarna) kom derför in till Kbhvn och var i går på theatern med Krohns, der jag fick skratta åt två rigtiga danska komedier, den ena af Herz, den andra af Heiberg. De spelades af bl. a. fru Phister (hon fyller 80 år i vinter) Skram (76 å) Olaf Poulsen, den vackra fru Emma Nielsen fru Bloch ( kanske den bästa ingenne kunde jag tänka mig, jag delar fullkomligt Mammas åsigt. Det är skoj, eller ser åtminstone ut som skoj.