Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

fru, g.m. Werner Söderhjelm

Paris d. 22 om aftonen 85 1. tammikuuta 1885
Julafton kommer att bli misslyckad förespår Edelfelt; den första planen var att fira först hos Söderhjelms och sedan gå på en skandinavisk "julsexa" klockan 9; nu har skandinaverna bestämt sig för en middag klockan 7 istället för sexan; på grund av distanserna i staden går det inte att först åka till Söderhjelms bakom Pantheon klockan 16.
Paris, måndag d. 30 nov. 1885 30. marraskuuta 1885
Edelfelt har bjudit herrskapet Söderhjelm och Öhrnberg på frukost.
Fru Söderhjelm är tyst, men lär vara klok och beläst.
Paris d. 5 December 5. joulukuuta 1885
Edelfelt menar att det är "kuragöst", modigt av den unga fru Söderhjelm att bo på "studentmaner" och "ha det illa".
Middag med Söderhjelms; Edelfelt känner sig klumpig i meningsutbyten och ska inte kasta sig in i dem; känner sig obildad i Söderhjelms sällskap, men man kan ju inte hinna med allt; tröstar sig med att de bildade och belästa använder mest klichéer.
Fru Söderhjelm har vackra "simmiga" ögon, men ett "egondomligt" ansikte och ingen hållning.
d. 15 december 15. joulukuuta 1885
I kväll är det Ville Vallgrens 30-årsdag med Runebergs, Söderhjelms; konstnärer, konstnärinnor, sångare, sångerskor; Edelfelt ger japanska bronsljusstakar i gåva som tack för de många gånger Vallgrens varit vänliga mot ungkarlarna.
Paris 27 dec 85 27. joulukuuta 1885
Edelfelt var bjuden till svensk middag och till Hagborgs på julen, men firade den hos Söderhjelms.
Klockan 21 började Söderhjelm hålla föredrag om julen, hemmet och minnen; Edelfelt konstaterar: mycket sant, men dåligt uttryckt; fru Söderhjelm och Inez Zilliacus gick från bordet under talet; Söderhjelm blev arg då de övriga fann honom tråkig och anklagade Edelfelt och fru Söderhjelm för att inte ha sinne för hemmet; Edelfelt blev ledsen och förolämpad; Öhrnberg försökte medla.
Edelfelt åkte till "la messe de minuit", midnattsmässan med fru Söderhjelm, Inez Zilliacus och Öhrnberg.
Inez Zilliacus berättade om Söderhjelms hemliv; Söderhjelm håller gärna ömma tal, men är inte alltid öm i handlingar mot de sina.
Söderhjelms uppförande mot sin fru gett inblick i hur vissa uppfattar sina plikter; "förädling, förbättring, luttring – ord, ord, ord!".
Förstämningen hos Söderhjelms gjorde att Edelfelt funderade på att åka till Hagborgs.
Nyårsdagen 1886. 1. tammikuuta 1886
Tankar kring äktenskapet som en illusion; det tänkta idealäktenskapet, idén om idealkärleken leder till att besvikelsen måste bli stor; äktenskapet har inte gjort Södehjelm bättre, han uppför sig inte bättre mot sin fru; Edelfelt ger Hamlet rätt då han säger "ord, ord, ord"; Edelfelt sätter värde på Vallgrens som inte pratar tomma ord, utan är lyckliga och hyggliga mot varandra.
Paris d. 4 februari 86 4. helmikuuta 1886
Edelfelt har tackat nej till middag följande dag med Söderhjelms, Sanmarks och Runebergs; Edelfelt vill hellre umgås i sällskap där man lär sig något; umgås gärna med W. Runeberg, men helst inte med fru Runeberg och fru Sanmark; Söderhjelm är som "fisken i vattnet" med dem.
Edelfelt kom inte ihåg att det är J. L. Runebergs födelsedag då han tackade nej till middagen med Söderhjelms, Sanmarks och Runebergs; har tackat ja nu.
Paris d. 6 februari / lördag 1886 6. helmikuuta 1886
Söderhjelm har surat redan många dagar till grämelse för sin fru, berättade Öhrnberg.
Fru Söderhjelm skämdes, men försökte hålla god min under middagen.
Paris, Tisdag d. 6 april 86 6. huhtikuuta 1886
Fru Söderhjelm som är gravid ska resa hem ensam; Söderhjelm stannar i Paris hela sommaren för att forska i Rolands sånger; Edelfelt kan inte förstå detta; endera ska båda stanna eller båda resa; håller på att få antipati mot Söderhjelm.
Paris Påskafton 86 24. huhtikuuta 1886
Meyer Söderhjelm saknar sin fru, som rest med sin syster fröken Lönnblad.
Paris d. 28 april 86 28. huhtikuuta 1886
Söderhjelm saknar sin fru; Edelfelt konstaterar att Söderhjelm kunde låta bli att vara sur i sällskap och i stället skriva brev till frun, behärska sig som "Lulle" Serlachius på Kiala för länge sedan.