Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

syster till Emile de Chambure, sekreterare för "Les femmes de France"

Lähteet

Nyårsaftonen 85 31. joulukuuta 1885
Chambure bjuder på middag nästa vecka med sin syster och svåger, herrskapet de Montant; Edelfelt ska kanske måla Madame de Montant också.
Paris, onsdag d 27 jan. 86 27. tammikuuta 1886
Det var stor middag hos Chambure; gäster var bl.a. Chambures syster Madame Montant, en originell dam, och en judisk bankir Kahn med fru.
Madame Montant studerar historia och samlar fajans från revolutionstiden.
Paris Påskafton 86 24. huhtikuuta 1886
Det har varit folkvandring hos Chambure för att se "Landskapsstudie från Monaco": Madame Lurcy, de Montanter, Hechtar, Kahnar; Chambure gör reklam för Edelfelt.
Juldagen 1886 25. joulukuuta 1886
Chambure ger en pälskappa åt sin syster Madame Montant.
Fredag d. 14 Jan 1887 14. tammikuuta 1887
Efter operan gick Edelfelt på stor bal arrangerad av Les Femmes de France [Frankrikes kvinnor], där Madame Koechlin är president, Madame Montand, Chambures syster, är sekreterare; Madame Koechlin hade skickat Edelfelt en biljett.
Paris, lördag d 26 februari 86 [ändrat med blyerts till 87] 26. helmikuuta 1887
Vid nyheten om jordbävningen gick Edelfelt till [Chambures svärmor] Madame Saussine, som tillsammans med Chambures trotjänarinna Madeleine och syster Madame Montant väntade svar på sitt telegram.
Paris 20 okt 89 20. lokakuuta 1889
Har ännu inte bestämt sig för vånging; rest långt till proprietärer för att få ned priset på några rum som var särskilt trevliga; Chambure menar att man kan få ned priset och nämner sin syster, Madame Montant, som exempel; de hyresvärdars representanter som Edelfelt träffat har inte gått med på så stora prisnedsättningar.
Fredag 13 dec. 89. 13. joulukuuta 1889
Influensan grasserar i Paris; Madame Saussine har haft den, Madame Montant som är Chambures syster ligger fortfarande; kanske Ellans illamående också var influensa.
Paris söndag 5 Juli 91 fortsatt söndag 12 Juli 91 5. heinäkuuta 1891
Mme Grancher, alla dagar, en tafla som jag vill ha färdig snart för att få pengar och slippa denna pension och sist – Chambures underliga infall att få ett litet porträtt af sig måladt på 2 dagar (han reser imorgon) emedan hans syster, Mme de Montant bedt honom derom så enträget, och han funnit (som Mamma) att jag gör bäst då jag måste skynda mig. – Porträttet börjadt i går är nu färdigt, och som jag tror, mycket likt, kanske litet öfverdrifvet – det är svårt att inte göra karrikatyr af Chambures enorma väderklyfvar näsa. – Lyckligtvis har jag några dagars ledighet från Mme Grancher, ty hennes syster med familj kom i går från Havana för att helsa på henne och hon vill derför vara fri 4, 5 dagar.
Samma onsdag 31 okt. 1900 Samma Paris. 31. lokakuuta 1900
Mme de Montant, Chambures syster (jag åt middag der i går) tog rigtigt bladet ur mun. Energiskt och träffande skildrade hon de äldre brödernas framfart.