Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

fru, g.m. Edvard Neovius

Paris d. 22 om aftonen 85 1. tammikuuta 1885
Epävarma yhteys Andra gäster på den skandinaviska middagen är herrskapet Neovius, fröken Eriksson, Vallgrens, Boije.
Nyårsdagen 1886. 1. tammikuuta 1886
Har träffat herrskapet Neovius i sällskap med Boije; Neovius bjöd på champagne och annat gott, vilket tvingar Edelfelt att bjuda tillbaka, och det vill han inte.
Edelfelt beskriver fru Neovius och hennes "konstnärsentusiasm": "hvad hon ändå är för ett sjåp" [är sjåpig, är ett våp].
Edelfelt kom att tänka på äktenskapsfrågan, eftersom herrskapet Neovius har "plågat" honom med giftermålsprat; fru Neovius har skrivit rekommendationskort åt Edelfelt till potentiell blivande svärmor i Danmark; Edelfelt fann hennes kort lustigt, han blev av henne utkårad till "Finlands geni".
Beskriver Neovius som är egenkär och märkvärdigt självförnöjd; Edelfelt känner sig elak, men tycker de har höga pretentioner; Edelfelt förebådar att han har paret Neovius hos sig följande dag; utbrister "qu'avait-il faire dans cette galère" ["vad gjorde han på den galären", ett stående uttryck som betyder ungefär att någon befinner sig i en besvärlig situation, och hänvisar till replik i en pjäs av Molière].
Paris d. 12 januari 1886 12. tammikuuta 1886
Edelfelts landsmän har stört honom med krav på umgänge: fröken Backman, Boije, herrskapet Neovius.
Middag för herrskapet Neovius hos Vallgrens; Ville Vallgren är så ofta bjuden av herrskapet Neovius.
Fru Neovius ville att herr Neovius skulle bjuda på middag trots sjuk fot: middag på hotellet där de bor i måndags; gäster var Edelfelt, Vallgrens, Spada, Boije, fru Bloch; fru Neovius talade om "artiststämning".
Edelfelt kommenterar herrskapet Neovius vänlighet och påhängsenhet; han misstänker att det är för att "det skall låta bra derhemma".
Lördag d. 30 jan. 86 30. tammikuuta 1886
Det är roligt att Standetskjöld beställde statyn av Ville Vallgren; Edelfelt förlåter herrskapet Neovius allt för detta; Hugo Standertskjöld får en lika fin staty som om den var gjord av Takanen eller W. Runeberg; Ville Vallgren är gla som en spelmand; motivet är en herdegosse som lyssnar på Eko.
Paris d. 19 / II 88 19. helmikuuta 1888
Edelfelt och Ellan tog med Krøyer till Gallén; Krøyer ger inga komplimanger och gick också denna gång rakt på sak; han läxade upp Gallén och kritiserade färg och annat; Gallén som är bortskämd med bara komplimanger av Neoviuses och kamraterna har aldrig hört sådana omdömen; först blev Gallén tyst och nedstämd, sedan bad han Krøyer komma tillbaka nästa år, då han ska visa att han har lyssnat till råden.