Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

Mademoiselle

Lähteet

Ei lähteitä
Nizza d. 16 mars 86 16. maaliskuuta 1886
I dag åker Edelfelt och Chambure till Cannes för att se staden och träffa Madame Luroy med dotter, som är bekanta till Chambure.
Monte Carlo d. 21 mars 86 21. maaliskuuta 1886
I tisdags var Edelfelt och Chambure i Cannes, där det var regatta; de hälsade på Madame de Luroy och hennes dotter.
Fröken de Luroy är giftasvuxen och sjuklig; sjuk också nu.
fredag d. 7 fortsatt lördag d. 8 januari 1887. 7. tammikuuta 1887
Genéviève de Lurcy är en distingerad liten porslinsdocka med försiktiga rörelser och poser, som om hon var rädd att slå sönder sin ömtåliga glaslekamen, kropp; hon liknar Furuhjelmarna och "Tassos [Alfthans?] fru och den halta, en beau".
Edelfelt har varit på "fin-fin middag" hos Madame de Lurcy i hennes charmanta hotell [hus, privatpalats i stad]; Edelfelt satt vid bordet mellan värdinnan och hennes dotter.
Paris 21 mars 21. maaliskuuta 1888
Mademoiselle de Lurcy satt med Ellan och var så underhållande som hennes "lilla torra docklika natur" tillät; hon var klädd i gråblått tyll med silverstjärnortyll, Madame Lurcy var klädd i grå siden med diamanter.
Paris 3 april 90 3. huhtikuuta 1890
Träffat Madame de Lurcy och hennes dotter på utställningen; Edelfelt gick omkring och led över alla de "färdiga åsikterna" om allt, särskilt om konst; Edelfelt förvånad över att han inte varit mera upprörd över detta mondäna i sin ungdom; han var fjollig och principlös; hoppas att det blir bättre med åldern.
Paris 12 Juni 1891 12. kesäkuuta 1891
Några mondaina notiser. Senaste söndag soirée oläsligt på cerclen måndags middag hos Marcel imorgon lördag middag hos Chambure med Mme och Mlle de Lurcy – nästa lördag hos Portalis med herrarna de Fontance – i går åt Vallery Radot här. I dag reser han med Pasteurs till kusten.