Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

concierge, portvakt på Avenue des Villiers 1886–

Lähteet

Ei lähteitä

Esiintymiset kirjeissä

Näytä henkilöyhteydet Pierre
Paris d. 23 maj 86 23. toukokuuta 1886
Madame Bertaux med make har avskedat conciergerna och anställt nya, vilket Edelfelt är missnöjd över; "kärringen" Bertraux har dessutom påstått att hon avskedar dem för att husets invånare har klagat, vilket är nedrigt.
Paris d. 5 juli 86 5. heinäkuuta 1886
Edelfelt hade Kaufmanns och kammarherre Fallesen på frukost i ateljén dagen innan; conciergen lagade god mat som konnässören Fallesen gillade.
2 dec. torsdag, Café de la Regence 2. joulukuuta 1886
Edelfelt har försökt hitta ett hotell, men allt kostade för mycket; detta ledde till överläggning med Monsieur och Madame Bertaux samt consiergen, som föreslog att Edelfelt skulle flytta upp sängen på laven, där det inte drar.
Paris lördag d. 4 dec. 86 kl. 2. 4. joulukuuta 1886
Conciergen har spikat upp en matta, men han föll ner med stegen som slog sönder gaslampan och annat; lyckligtvis skadade conciergen sig inte.
Paris d. 12 december 86 12. joulukuuta 1886
Edelfelt har hittat ett möblerat rum på rue d'Offemont, nr 35, med en bra eldstad, cabinet de toilette, badrum, och gas för 100 franc; conciergen menar att det inte går att hitta billigare i de kvarteren; Edelfelt vill ytterligare kontrollera att det inte är fuktigt.
Paris d. 1 februari 1887 1. helmikuuta 1887
Edelfelt arbetar med en akvarell med Bellman; han ska ha fem modeller på en gång, bl.a. Delaere som är 75 år och Alfred som är conciergens son.
Paris d. 21 februari 87 21. helmikuuta 1887
Leo Mechelin gjorde visit i ateljén just som Alexandre Weissgerber satt modell, och conciergen skulle hämta frukost åt honom, Edelfelt och Madame Weissgerber; Edelfelt hade dessutom ont i magen; Mechelin måste ha funnit honom besynnerlig.
Paris, lördag d 26 februari 86 [ändrat med blyerts till 87] 26. helmikuuta 1887
Edelfelt har inte fått brev från Alexandra Edelfelt sedan i måndags; han har tre gånger denna dag frågat conciergen när posten kommer och fått svaret klockan två.
Paris d. 19 mars 87 19. maaliskuuta 1887
Grevinnan Lewenhaupt vill att Edelfelt ska bjuda prins Eugen på "conciergefrukost" till ateljén; hon önskar att man skulle kunna bjuda prinsen utan hans hov.
Paris d. 12 maj 87 12. toukokuuta 1887
Frukosten som conciergen Pierre lagade i ateljén för Ellan och Julia de la Chapelle och Chambure var utmärkt god; Edelfelt kan bjuda prins Eugen och vem som helst annan; "min Pierre har förr varit kock och hedrar sig rigtigt"; Edelfelt redogör för menyn: lax med grön sås, fårfilé à la jardinière, sallad med kall höna [kyckling] och gåsleverpastej, smultron med grädde och desserts variés, som nedsköljdes med bourgogne och champagne.
Paris torsdag, en vecka efter bröllopet och vår första dag i Paris 1. tammikuuta 1888
Ellan har med hjälp av [tjänsteflickan] Marguerite och [vaktmästaren, concierge] Pierre ställt hemmet i Paris i ordning som en van husmor.
De blev emottagna vid 90 Avenue de Villiers av conciergen, hans maka, hans svåger och Marguerite Gross som väntade vid porten.
Edelfelt telegraferade till conciergen om ankomsten från Berlin.
Marguerite berättade att conciergen och hans fru var "épates", förbluffade, över Ellans skönhet och vänlighet.
Paris Påskdagen 1888 1. tammikuuta 1888
Ellan vinner alla människors hjärtan; modellerna tycker att hon är intelligent och naturlig; Pierre menar att hon är idealet för en fru, han berättade för en modell att ingen kan ge en middag som Ellan.
I onsdags ordnade de en middag för Courtois, Dagnan, Stetten, Amic; det var en livlig stämning och de talade om konst och musik, om Paris och provinsen; först serverades soppa, sedan lax, filet gardinier, sallad, äppelkaka, ost och frukt; Marguerite hade köpt lax i hallarna, men den var röd inuti, vilket gjorde henne upprörd och Pierre fick fortsätta matlagningen efter laxen.
Paris 25 mars 88. 25. maaliskuuta 1888
Edelfelt och Ellan har haft haft bara besvär och obehag med att skaffa en piga åt Berndtsons; Edelfelt hittade en utmärkt piga genom Pierre; hon har varit länge hos general Faidherbe.
Heddi Cronstedt kom tre gånger igår och frågade råd av Ellan om pigan; hon undrade om man verkligen kan lita på Pierre.
Berndtsons är installerade hos Bazire, som de i grunden inte känner alls; med en ny piga som också hittades med hjälp av Pierre; de bor på andra sidan triumfbågen.
I dag kommer Berndtsons på frukost; Ellan och Edelfelt vill göra det riktigt fint utan att skryta; de har blommor på bordet, men ingen Pierre för att servera.