Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

kammarherre, prins Eugens ressällskap i Paris, senare överkammarherre, g.m. Ulla Celsing

Fragment 1. tammikuuta 1887
Prins Eugen är naturlig och enkel, men Celsings tänker hela tiden på att drottningen har anförtrott prinsen åt dem; Edelfelt hoppas att prinsen nästa höst kommer tillbaka till Paris ensam.
Prins Eugen och Celsings talar om Ellan de la Chapelle som en gammal skönhet, som om hon vore 50 år; Edelfelt menar att Ellan fortfarande kan jämföras med svenskorna.
Paris d. 25/I 87 25. tammikuuta 1887
Edelfelt har haft visit av prins Eugen med kammarherrar Celsing och Printzsköld.
Edelfelt har varit på middag hos prins Eugen; på plats var de båda kammarherrarna Celsing och Printzsköld, Celsings fru, Wahlberg och Edelfelt; "friherrinnan Celsing presiderade vid bordet", dvs. var värdinna; bredvid henne satt prins Eugen och sedan Edelfelt.
Paris d. 1 februari 1887 1. helmikuuta 1887
I söndags var Edelfelt bjuden till svenska ministern greve Lewenhaupt, utan att först ha gjort visit; övriga gäster var prins Eugen, Åkerman som är svensk minister i Wien, tillsammans med ny fru som är född grevinna Liljencrantz, Celsings, Munkaczy med fru, friherrinnan Adelsvärd född Pourtalès, baron Falkenberg, Wahlberg.
Paris d. 9 februari 87 9. helmikuuta 1887
Alexandra Edelfelt har undrat vad Celsings har med prins Eugen att göra; Celsings är i Paris för att prins Eugen ska ha ett hem; prinsen har tre rum i deras våning; därtill en svensk kammartjänare.
Paris torsdag d. 17 febr 87 17. helmikuuta 1887
Celsing är trevlig och munter.
Fru Celsing kritiserar allt i Paris; hon heter Ulla Strömfelt och har varit förmögen; Celsings har förlorat nästan hela förmögenheten på konkurser, "andras naturligtvis".
Paris d. 13 mars 87 13. maaliskuuta 1887
Prins Eugen uppför sig som den ungdom han är, men då friherrinnan Celsing är med och prinsen har frack och Serafimerorden är han stel; grevinnan Lewenhaupt som är hurtig tycker inte om "det Celsingska regementet"; hon tycker att Celsings håller prinsen som en skolpojke.
I torsdags var det middag hos Lewenhaupts; gäster var [den berömda svenska sångerskan] Christina Nilsson, Celsings, två engelska ladies i granna toaletter, prins Eugen, herr Brulatom som är sekreterare vid amerikanska legationen, markis de Noguéras med dotter, baron Adelswärd med fru född Pourtalis, Monsieur de Villeroy med fru.
Paris d. 24 mars 87 24. maaliskuuta 1887
Neiglick insisterade på att följa med på fröken Öhrströms koncert och somnade där, i raden precis framför prins Eugen, Celsings och Wahlberg; Edelfelt försökt rädda situationen genom att själv sluta ögonen och verka njuta av musiken, men kom sedan att tänka på att de snarare verkade fulla; Edelfelt försökte sedan skapa illusionen av att Neiglick var sjuk och han gick mitt i konserten.
Paris 1sta Maj 1888. 1. toukokuuta 1888
Den skandinaviska middagen var livad med Larsson, fru Runeberg, prins Eugen, fru Larsson, fru Tuxen, fru Celsing, Salmson, Hulda von Born, Celsing, Aina Cronstedt, W. Runeberg osv; Larsson höll fåniga tal och så dansades det.
Paris, måndag 7 maj 88 7. toukokuuta 1888
I kväll är Berndtsons, Hulda von Born och Aina Cronstedt bjudna till prins Eugen och Celsings; Edelfelt och Ellan har inte träffat det Berndtsonska sällskapet på sex dagar.
Paris 17 maj 88 17. toukokuuta 1888
Edelfelt målar flitigt; han bröt upp från Celsings igår klockan tio på kvällen och ämnar göra detsamma med Vallery-Radots idag; på det sättet har han sovit tillräckligt klockan sju, är färdig för kall avrivning och sitter vid staffliet halv nio.
Paris 3 juni 1888 3. kesäkuuta 1888
Avskedsmiddag för prins Eugen hos Lewenhaupts; gäster: bara herrskapet Celsning och herrskapet Edelfelt; Ellan ursäktade sig p.g.a. trötthet.
Stockholm fredag 16 Okt 91 16. lokakuuta 1891
Nu skall jag på middag till Celsings med de två prinsarne. Dessa vilja nödvändigt ha mig ut till Drottningholm, som de älska så mycket. – De låta restaurera der allt hvad de hinna.
Stockholm tisdag 20 Okt 91 20. lokakuuta 1891
Porträttet blir bra – men hvad betalningen beträffar, så hos ingenting blifvit bestämdt aftaladt – Celsing frågade mig för längesedan mina priser och jag sade 2000 fr. för ett bröststycke nu är ju detta litet större och jag hoppas att jag kan få mera för det. Med prinsen sjelf har det ej varit fråga om något pris. –
Senaste lördag var jag på middag en petit comité hos Celsings. De ha en massa vackra saker från Sparreholm, ehuru de genom "Gustafs" dåliga Spekulationer förlorat detta herrliga gods. –