Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

friherrinna, g.m. kammarherren Gustaf Herman von Celsing, ingick i prins Eugens ressällskap i Paris 1887

Fragment 1. tammikuuta 1887
Prins Eugen är naturlig och enkel, men Celsings tänker hela tiden på att drottningen har anförtrott prinsen åt dem; Edelfelt hoppas att prinsen nästa höst kommer tillbaka till Paris ensam.
Prins Eugen och Celsings talar om Ellan de la Chapelle som en gammal skönhet, som om hon vore 50 år; Edelfelt menar att Ellan fortfarande kan jämföras med svenskorna.
Paris d. 25/I 87 25. tammikuuta 1887
Edelfelt har varit på middag hos prins Eugen; på plats var de båda kammarherrarna Celsing och Printzsköld, Celsings fru, Wahlberg och Edelfelt; "friherrinnan Celsing presiderade vid bordet", dvs. var värdinna; bredvid henne satt prins Eugen och sedan Edelfelt.
Paris d. 1 februari 1887 1. helmikuuta 1887
I söndags var Edelfelt bjuden till svenska ministern greve Lewenhaupt, utan att först ha gjort visit; övriga gäster var prins Eugen, Åkerman som är svensk minister i Wien, tillsammans med ny fru som är född grevinna Liljencrantz, Celsings, Munkaczy med fru, friherrinnan Adelsvärd född Pourtalès, baron Falkenberg, Wahlberg.
Paris d. 9 februari 87 9. helmikuuta 1887
Edelfelt trodde att friherrinnan Celsing var äldre än hon är; han har kontrollerat hennes ålder i adelskalendern; Edelfelt konstaterar att man alltid tror att man är yngre än andra.
Alexandra Edelfelt har undrat vad Celsings har med prins Eugen att göra; Celsings är i Paris för att prins Eugen ska ha ett hem; prinsen har tre rum i deras våning; därtill en svensk kammartjänare.
Paris torsdag d. 17 febr 87 17. helmikuuta 1887
Fru Celsing kritiserar allt i Paris; hon heter Ulla Strömfelt och har varit förmögen; Celsings har förlorat nästan hela förmögenheten på konkurser, "andras naturligtvis".
Paris, lördag d 26 februari 86 [ändrat med blyerts till 87] 26. helmikuuta 1887
Friherrinnan Celsing är klok och pratsam, men kritisk; hon kritiserar Paris; Edelfelt tycker att det är starkt att friherrinnan kritiserar parisiskornas klädsel.
Friherrinnan Celsing har försökt övertala Edelfelt att måla ett pastellporträtt av grevinnan Lewenhaupt för Salongen; friherrinnan Celsing menar att det är skada att Edelfelt inte ställer ut.
Paris d. 13 mars 87 13. maaliskuuta 1887
Prins Eugen sade senare åt friherrinnan Celsing att det var roligt att se en gammal mästare förtvivlad och arg över sin konst.
Prins Eugen uppför sig som den ungdom han är, men då friherrinnan Celsing är med och prinsen har frack och Serafimerorden är han stel; grevinnan Lewenhaupt som är hurtig tycker inte om "det Celsingska regementet"; hon tycker att Celsings håller prinsen som en skolpojke.
I torsdags var det middag hos Lewenhaupts; gäster var [den berömda svenska sångerskan] Christina Nilsson, Celsings, två engelska ladies i granna toaletter, prins Eugen, herr Brulatom som är sekreterare vid amerikanska legationen, markis de Noguéras med dotter, baron Adelswärd med fru född Pourtalis, Monsieur de Villeroy med fru.
Paris d. 19 mars 87 19. maaliskuuta 1887
Grevinnan Lewenhaupt vill att Edelfelt ska bjuda prins Eugen på "conciergefrukost" till ateljén; hon önskar att man skulle kunna bjuda prinsen utan hans hov.
Paris d. 24 mars 87 24. maaliskuuta 1887
Neiglick insisterade på att följa med på fröken Öhrströms koncert och somnade där, i raden precis framför prins Eugen, Celsings och Wahlberg; Edelfelt försökt rädda situationen genom att själv sluta ögonen och verka njuta av musiken, men kom sedan att tänka på att de snarare verkade fulla; Edelfelt försökte sedan skapa illusionen av att Neiglick var sjuk och han gick mitt i konserten.
Paris, fredag d. 24 februari 88 24. helmikuuta 1888
Därefter gjorde Edelfelt och Ellan en visit hos Ulla Celsing, som Ellan inte tycker speciellt mycket om.
Onsdag morgon 11 april 1888 11. huhtikuuta 1888
Edelfelt betalar för mycket för Munthes lägenhet som inte är fullständigt inredd; han får tacka Ulla Celsing och grevinnan Lewenhaupt för det överpriset; Munthe hade frågat dem om råd angående priset; damerna trodde att lägenheten var fullständigt inredd och sade 400 franc.
Paris 1sta Maj 1888. 1. toukokuuta 1888
Den skandinaviska middagen var livad med Larsson, fru Runeberg, prins Eugen, fru Larsson, fru Tuxen, fru Celsing, Salmson, Hulda von Born, Celsing, Aina Cronstedt, W. Runeberg osv; Larsson höll fåniga tal och så dansades det.
Edelfelt dansade med Ulla Celsing; hon är alltid livad för diskussioner och ska vara "kärringen mot strömmen".
Paris, måndag 7 maj 88 7. toukokuuta 1888
I kväll är Berndtsons, Hulda von Born och Aina Cronstedt bjudna till prins Eugen och Celsings; Edelfelt och Ellan har inte träffat det Berndtsonska sällskapet på sex dagar.
Paris 17 maj 88 17. toukokuuta 1888
Edelfelt målar flitigt; han bröt upp från Celsings igår klockan tio på kvällen och ämnar göra detsamma med Vallery-Radots idag; på det sättet har han sovit tillräckligt klockan sju, är färdig för kall avrivning och sitter vid staffliet halv nio.
Paris 3 juni 1888 3. kesäkuuta 1888
Avskedsmiddag för prins Eugen hos Lewenhaupts; gäster: bara herrskapet Celsning och herrskapet Edelfelt; Ellan ursäktade sig p.g.a. trötthet.
Ulla Celsing är glad att lämna Paris.
Ellan och Edelfelt följt prins Eugen till tåget tillsammans med hela svenska "konstnärkolonin"; man hurrade för prinsen och Ulla Celsing fick blommor.
Stockholm fredag 16 Okt 91 16. lokakuuta 1891
Nu skall jag på middag till Celsings med de två prinsarne. Dessa vilja nödvändigt ha mig ut till Drottningholm, som de älska så mycket. – De låta restaurera der allt hvad de hinna.
Stockholm tisdag 20 Okt 91 20. lokakuuta 1891
Senaste lördag var jag på middag en petit comité hos Celsings. De ha en massa vackra saker från Sparreholm, ehuru de genom "Gustafs" dåliga Spekulationer förlorat detta herrliga gods. –