Albert Edelfeltin kirjeet

Syväsukellus Albert Edelfeltin elämään ja taiteelliseen työskentelyyn – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen, Alexandra Edelfeltille vuosina 1867–1901

Kirjeet aikajanalla ovat kronologisessa järjestyksessä, alkaen ylävasemmalta ja jatkuen alhaalle ja oikealle
  • Kirjeet
  • Suomeksi käännetyt kirjeet
  • Liittyvät kirjeet

Kirjoitus

bondfru i Jäppilänniemi by i Ruokolaks socken, känd som massör och botare

Neitsytniemi torsdag afton 1. tammikuuta 1887
Elli [Jäppinen] sörjer för Edelfelts dagliga välbefinnande: mjölk, grädde, smör och bär finns i överflöd och är utmärkt; köttet och fisken är underligt, starkt saltat; har aldrig sett så flottig "jambon, kinkki", skinka; sju till åtta slags maträtter på bordet morgon, middag och kväll.
Odaterat P.S. 1. tammikuuta 1890
Sparre, som älskar Finland, som en följd av sin beundran för Gallén, har sett Edelfelts skisser från Ruokolaks och vill nu tillbringa sommaren hos Elli i Immola.
Sparre bett Edelfelt ta reda på om Elli kan ta emot honom.
Kunde tant Gadd via fröken Forsman ta reda på om Elli hyr ut sin kammare i år och om hon kan göra det redan i slutet av maj; Sparre vill helst vara hos Elli tillsammans med Gallén, men kommer i värsta fall ensam.
Valescure 1 maj 1891 1. toukokuuta 1891
Märkvärdigt hvad jag känt mig finsk här. – det är barrdoften Sandmoarna, juliluften och tystnaden. Då jag suttit och målat (från 7 om morgnarna till 7 om qvällen) och hört tuppen gala i en bondgård (som jag ej sett) och göken ruikutta i skogen så ha bara de mörk blå violetta bergen i bakgrunden påmint mig om att jag ej suttit i närheten af Saimen och Ellis torp. Stämningarna ha utvecklat sig som en kedja med följdrigtighet: barrskog, sommarluft, Runeberg, Kalevala allvarliga beslut att göra allvarsam och storslagen konst